badkleinkirchheim2410

We hebben schitterende wolkenluchten in de Alpen. Alleen hoog op en rond de gletsjers is alles nog wit. Zie bijvoorbeeld dit artikel met video van de wereldbeker in Sölden gisteren. Maar lager in en rond de dorpen is het niet minder mooi. Hierboven Bad Kleinkirchheim in Kärnten. Wat een schitterend scherp condensatieniveau!

lescarroz2410

Les Carroz

In de Franse bergen is het niet minder mooi bewolkt! Hierboven Les Carroz in het noorden.

ancelle2410

Ancelle in de Hautes-Alpes

En Ancelle in de zuidelijke Hautes-Alpes.

nu2410

De weekkaart van dit moment toont de regen in de Ardennen en het zuidoosten van Nederland vandaag. Dat scheert zo door naar Duitsland en raakt de noordelijke provincies niet. De hoofdbaan van de Föhn gaat over de Pyreneeën en niet over de Alpen.

zwartezee2410

Voor de komende periode is het spannend of de grote klap in de Alpen komt of aan de oevers van de Zwarte Zee. Kijk een naar de huidige berekening en het gigantische temperatuurverschil tussen de zee en het land. Een recept voor enorm veel lake effect sneeuw of regen.

tegenspraak2410

Verderop in de berekening is ons geduld vanochtend beloond. Pas in de run van de GFS06u is het signaal voor sneeuw in de Alpen begin november weer terug. Maar zie eens hoe totaal tegengesteld hetzelfde model nog 6 uur eerder berekende. Geen pijl op te trekken dus. Afwachten…

ensoost2410gfs06

 

De kansverdeling kun je hierboven weer aflezen. Het gaat in elk geval flink afkoelen richting begin november. En de eerste dag van de nieuwe maand is ook de droge tussenfase afgelopen. De grafiek hierboven is voor ene punt aan de Oostenrijkse noordkant.

schermafdruk-2016-10-24-13-11-58

En dit zegt het Europese model voor Nederland. Relatief erg droog dus. Allerlaatste kans voor buitenschilderwerk dus…

neerslagtekort2410

We gaan weer een beetje de droge kant op in een eigenlijk vrij gemiddeld zomerhalfjaar. Zoals global warming sceptici altijd zeggen: nothing to see here move on!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.