Vanochtend wierp ik de vraag op of we deze periode gaan zien dat de Omega-blokkade zijn reputatie waar gaat maken. Is hij echt zo stabiel als men zegt? Gisteravond schreef ik er ook al over en toen vond ik de modellen nog helemaal niet zo mooi de Omega berekenen. Het Amerikaanse model eindigde schitterend koud maar eerder weer klassiek Scandihoog. Nu vandaag berekenen de modellen wel eendrachtig die ongelofelijke stabiliteit van deze blokkade. Alle drie tot het gaatje en voor het Amerikaans model is dat 26 februari. En moet je nu toch eens kijken hoe de neerslagaccumulatie dan is over die volle twee weken. Daar wordt je toch stil van? De Omega Ω spat van de kaart af. En Nederland precies in het midden kurkdroog.

Canadese model. Neerslagaccumulatie tot +240u. De rechter depressie past niet helemaal op deze kaart. De linker staat er prachtig op.En de ochtendrun van het Europese model ook 10 dagen vooruit. Eensgelijks!

Nou genoeg even over de neerslag en droogte. De temperaturen zijn minstens zo belangrijk nu de ijsvloer er is. Nou en dat zit dus best snor met de nieuwe berekeningen.

Het Amerikaanse model eindigt de ochtend van 26 februari met deze kaart. Alleen maar die laatste dagen is de Omega gaan kantelen. De twee L’s rechtsboven zijn de oorspronkelijke L’s van de Omega. Met de twee nieuwe depressies in het westen zit het hoog nóg stabiele gevangen tussen 4 L’s.

Met de kaarten hierboven dalen op die datum af van de straalstroom op 10km naar de temperaturen op 5km, 1500m en dan aan de grond. De hele Benelux lekker aan de nachtvorst.

Vrijwel altijd klik ik op De Bilt voor de ensembles. Nu en keer wat verder naar het oosten om te laten zien hoe daar en in de hele oostelijke helft van het land mogelijk gewoon door geschaatst wordt met een of twee graadjes dooi overdag en dan ’s nachts vriest alles weer lekker verder. Naar het westen toe en in België kun je op +5ºC komen maar dat zie ik niet als groot probleem. Ook dan schaats je gewoon door. Tenzij natuurlijk alsnog die rode pijlen en sterren bovenin gaan winnen. Maar ik heb de grafiek weer zorgvuldig en eerlijk ingekleurd.

Als je het niet weet kun je altijd nog gebruik maken van the wisdom of crowds. Vul dus ook ff de enquete in en kijk wat we samen denken dat het wordt!  Nu snel kijken naar de nieuwe Europese hoofdrun!

Echt bijzonder!

Hij is OK toch? Alleen een beetje een erg dik cluster dat er op de 14e al uitgaat en dan lang hoog blijft zitten. Maar net als gisteravond is het een vork van dus echt een d’r op of d’r onder beslissing. Met wel net als in het Amerikaanse model en het Canadese model een grote waarschijnlijkheid dat minimaal de nachtvorsten tot het gaatje door gaan!

PS Eerst wilde ik deze mooie schaatsvideo van de Loosdrechtse plassen bovenaan het weerbericht plaatsen. Maar nee… dat is dit aparte bericht geworden met die ene kippenvel video… en hier houden we het op het weer!

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.

Categorieën: De Grote Omega

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Frank · 11 februari 2021 op 11:10

Hajo als ik de gfs 850 hpa 06z lees is de winterse setting
Tot 26 feb toch bizar? Een kleine verzachting volgende week maar dan, er kunnen wel 2 Elfstedentochten geschaatst worden, op basis vd modellen dan hè

    Hajo · 11 februari 2021 op 13:37

    Mmmm dat zie ik niet in de 06. Daar toch echt over en sluiten na het weekeinde. In de hoofdrun dan. Het ensemble heft een heel dik cluster met lichte vorst ’s nachts en lichte dooi overdag. Dat is een heel interessant scenario! Qua ijsvloer.

Gesloten voor reacties.