Temperatuur 3 februari 2012 08.40u

Klik voor grotere kaart

Vanochtend heeft De Bilt -10.7°C gehaald en daarmee hebben we 1 van de 3 nachten met strenge vorst voor een officiële koudegolf binnen. De zeer strenge vorst is net niet gehaald in Twente en Zuid-Limburg met respectievelijk -14,3°C en -14,7°C (zie lijst). Wat niet is kan nog komen, zeker met het sneeuwlaagje dat straks op veel plaatsen ligt en waarbij Friesland redelijk is gespaard (zie bericht en reacties).

De weermodellen GEM, GFS en ECMWF zijn vanochtend alledrie op hun eigen manier koud tot het gaatje. De eerste heeft een mooie verrassing al komende dinsdag met mooie sneeuwkansen voor de Alpen. De tweede eindigt met vuurwerk.

Klik snel verder naar de analyse!

Luchtdrukrecord?
[fbphotos id=343327515701460]

Hierboven twee kaarten (GFS & ECMWF) die tonen dat in Nederland een luchtdrukrecord voor februari (1046,7 hPa) en mogelijk zelfs all time (1050,0 hPa) gehaals zou kunnen worden. Ik zeg bewust “zou kunnen” want 1 model ontbreekt hierboven en zo dadelijk weet je waarom!

Het GEM model doet echt wat leuks vanochtend en al op korte termijn. Ga de hele kaartenserie hieronder zo op je gemak van voren naar achteren en van achteren naar voren door. Je herinnert je nog dat ik eerder deze week riep dat 8 februari make-or-break zou worden voor een Elfstedentocht. GFS en WCMWF willen niets meer weten van iets wat op een dooiaanval lijkt en ook GEM deed er gisteren en eergisteren niet meer aan mee. Maar nu komt een dooiaanval als een aap uit de mouw weer te voorschijn maar wel eentje die onderlangs moet kruipen. En onderlangs de LL betekent: versteviging van het winterweer.

Dooiaanval onderlangs?
[fbphotos id=343326745701537]

Jongens jongens wat een kaarten. Pokeren is er niets bij. het begint komende dinsdagnacht met het frontlijntje langs de Nederlandse kust dat net als vandaag gewoon kan activeren zolang de Noordzee niet is bevroren (LOL). Langs dat lijntje gaat een golfje van ijzel naar het zuiden zoals commandotroepen voor de linies een veldslag voorbereiden. Dan komt ie: in de nacht op woensdag is daar ineens de blitzkrieg van de L999 op Bordeaux, donderdag hups over de Pyreneeën springend en vrijdag aan de noordkant van de Alpen reactiverend met ook sneeuw onder de grote rivieren.

Wat mij betreft een droomscenario want zo’n zuidelijke depressie gooit de wind weer lekker in de oosthoek en hoe meer sneeuw buiten Friesland hoe beter voor aanhoudende kou. GEM eindigt ineens met een glijbaantje naar de LL met ijzel op 13 februari. Maar met goede kansen voor aanhoudende vorst ook voor de LL en midden-Europa zelfs bitterrrrrrr koud.

Groenlandhoog?
[fbphotos id=343327815701430]

Als ik niet ff een paar dagen wilde bijkomen van mijn 2-2 gelijkmaker gisteren dan zou ik nu een vijfde boude voorspelling doen aangezien nu steeds vaker op de kaarten staat wat ik al dacht een paar dagen vóór het de eerste keer op de kaarten stond: dat we met een paar dagen kwakkelen medio februari overgaan naar een Groenlandhoog met arctische aanvoer. GFS 00u gaat ervoor met  op 16 februari al mooi geel over Groenland (yin) en mooi blauw over het continent (yang). Op de 850hPa kaart zie je de kou weer fors uitzakken op 1350m hoogte. Aan de grond vriest het 17 februari alweer overdag na een paar kwakkeldagen en sneeuwen doet het dan…. overal!

Kortom: de Vereniging de de Friesche Elfsteden kan kiezen uit een mooie zonnige tocht in het weekeinde van 11 en 12 februari of gaan voor een meer barre heroïsche variant à la 1963. Afwachten! 😉

GFS-ensembles
[fbphotos id=343328245701387]

Afsluitend nog de ensembles van GFS 00u voor Oostenrijk (brrrrr), Nederland en Noorwegen (GFS hoofrun hier duidelijk uitschieter – dus krijgt GEM gelijk?).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.