Wintersport sneeuwhoogte berekening 11-12

Klik voor grotere kaart

Zelden heb ik zo’n perfecte overeenstemming gezien tussen het Amerikaanse weermodel (GFS) en het Europese (ECMWF). Tot 240uur vooruit – 10 dagen leert een snel rekensommetje – lopen ze gewoon helemaal exactum precies gelijk op. En ze eindigen dan met een sneeuwsituatie voor de wintersport zoals je hierboven in de nu en straks weergave ziet.

Snel naar de analyse

[fbphotos id=307019849332227]

Koude slurf
Hierboven zie je de kaarten uit beide modellen voor 240 uur vooruit voor het 850hPa vlak met de temperatuur op rond 1500m. Een zeer fraaie overeenstemming over een slurf van mooie koude recht vanuit het hoge noorden tot ruim over de Alpen heen. En ook in de aanloop naar die fraaie winterse situatie (Nederland valt nog buiten de boot) zijn de modellen het precies eens!

[fbphotos id=307021679332044]

Sneeuwgrens
De ensembles hebben gesproken: de grote winst is dat de grijze lijn van het gemiddelde weer ver onder het gemiddelde duikt. De pech vandaag is dat dat niet op 14 december gebeurt, maar pas op de 17e. Op 16 december ligt er toch al behoorlijk betrouwbaar (vele lijntjes zijn het eens) weer een kortstondige temperatuur en sneeuwgrens stijging in het verschiet.

Sterker nog: tot en met de 17e krijgen we nog drie van die golven voor de kiezen! Met weer als upside dat bij de eerste twee de neerslag in de temperatuurdip zit en niet in de golf omhoog. Bij de derde is dat dus wel het geval. Vrijdag 16 december zou zomaar een regendag kunnen worden. De kans dat dat nog goed komt is er wel maar niet hoger dan 25%.

Kou snel terug
Maar ach, de kou komt direct in de nacht op zaterdag de 17e weer terug. De regen gaat die nacht tot in de laagste dalen over in sneeuw volgens de laatste berekeningen. Je kunt dat ook mooi op wetter3.de bekijken onder “Niederschlagsstaerke und – form“. Er kan die zaterdag toch nog flink wat sneeuw vallen. Dat zie je dan ook terug op de kaart helemaal bovenaan.

Dumps
Mooi is weer dat vrijwel alle lijntjes neerslag blijven produceren tot over de kerstdagen. Zo ver kunnen we nu al kijken. De kansen voor dumps lijken er alleen voor 20-21 december en 23-24 december. Verder moeten we vooral hopen op de 10+5+10+5+10=40cm regel.

Ik voel dat ik morgen wel toe ben aan een nieuwe boude voorspelling! Die dan ook op video.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.