Neerslag op de lange termijn voorspellen. Het blijft een moeilijke zaak. Een aantal dagen geleden zag het er nog naar uit dat er warme regen zou gaan vallen aan de noordzijde van de Alpen, met mogelijk een bak neerslag (en vrij hoge sneeuwgrens) aan de zuidwestkant. Maar volgens de allerlaatste weerkaarten van GFS gaat dat niet gebeuren. De neerslag duikt onder de Alpen door richting Midden- en Zuid-Italië. Misschien maar goed ook, want regen en zachte temperaturen doen de sneeuw aan de fel geplaagde noordkant echt geen goed in deze fase van het seizoen. En wie weet … met een gelukje pikken de Oostenrijkse Noord-Alpen nog wat neerslag mee wanneer nieuwe hogedruk na komend weekend naar Noord-Europa opschuift. En dat bij een iets lagere sneeuwgrens. Laag genoeg voor de hogere skigebieden.

[metaslider id=42281]

Wil dat dan zeggen dat het heel de komende week zonnig blijft in de Alpen? Nee, niet echt. De downgrade in het weerbeeld komt er sowieso. Ook volgens de andere weermodellen. Gisterenavond volgden de Europeanen zijn Trans-Atlantische broeders nog, deze ochtend gaat de EC niet helemaal mee in het Amerikaanse verhaal. Daar terkt het laag net iets noordelijker door en is het net iets dieper.

rart_14040412_14033100

Met dit dan als gevolg. Dump, met sneeuwgrens om en bij de 1700 meter. Vandaag geniet de drogere Amerikaanse uitkomst mijn voorkeur als meest waarschijnlijke, maar ik wacht nog even af. Want zoals ik bovenaan al zei, neerslag voorspellen blijft lastig en een dikke honderd kilometer meer naar het noorden of zuiden geeft een hemelsbreed verschil. Het goede nieuws is in ieder geval dat er ook in de EC maar minimale neerslag aan de Oostenrijkse noordzijde in zit. Vrijdag en vooral zaterdag kan het daar dus licht regenen, maar de hogere pistes steken dan net boven de wolken uit. Geen probleem dus.

[metaslider id=42292]

Als er al verschillen zijn op die termijn, dan zal de lange termijn al helemaal onvoorspelbaar zijn hoor ik je denken. Niet zo. Hierboven de uitkomst van beide modellen voor over acht dagen. Zie je de verschillen? Moeilijk hé. Er zijn er wel hoor, maar dan moet je er toch even voor gaan zitten. Meest opvallende? De diepere depressie boven de oceaan. In ieder geval komen er na komend weekend nieuwe hogedrukimpulsen vanuit het zuiden. En als je op de kleurtjes let, zie je dat de Alpen aan de oostzijde van een hoogterug zitten. De hoogtestroming wordt boven de Alpen dan (minstens tijdelijk) noordwestelijk. En zo klapt er mogelijk toch nog neerslag tegen de Noord-Alpen aan, en dat bij een sneeuwgrens van 1800 meter. Hoog, maar niet te hoog voor de hoger gelegen skigebieden. Want dat is toch een stuk beter dan de 2200 meter waar enkele dagen geleden nog sprake van was.

MS_1247_ens

 Hier het ensemble voor Tirol. Let niet te hard op die eerste grote neerslagpiek komend weekend. Dat is neerslag die heel geconcentreerd in het zadelgebied tussen twee hogedrukgebieden gevangen zit. Te geconcentreerd om daar nu al keiharde uitspraken over te doen. Na begin volgende week zie je de onzekerheid sterk toenemen. Want waar trekt dat nieuwe hogedrukgebied naartoe? Er zijn een drietal opties, twee slechte voor de Alpen (maar goed voor de LL) en een goede (maar dan weer slecht voor de LL).

 ECM1-240

De twee slechte opties zijn: richting Noord- of Oost-Europa, met dan continu warme/zachte lucht over de Alpen en in de Lage Landen. De beste optie komt vanochtend van het Europese model. Daar heeft het hoog uitbreidingsplannen richting de Britse Eilanden. Leuke koele noordwest glijbaan in het vooruitzicht? Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

18 reacties

Gesloten voor reacties.