We hebben hier al het nodige zien langskomen op het gebied van de overvloedige neerslag in de Alpen deze zomer. Over julember in Noord-Italië, over de ellende in Brixen im Thale, over het water in de waterval van Bad Gastein. We hebben nog iets gemist. Een video van een Murenabgang in Illgraben in Zwitserland bij Leuk (Wallis) ging al de hele wereld over. Alleen zag ik nog geen Nederlandse plekken waar de video staat. Nu staat ie hier. Komt ie…. 

Waanzin! Dat was dus 28 juli jl.

Twee surfers wisten ergens in de Alpen wel raad met het watergeweld. Hoe ze dat doen? Ergens rechts in beeld is een keerwaterje waar ze in surfen als ze willen stoppen. Als ze in het midden zouden vallen zouden ze denk ik pas op zijn vroegst 500m stroomafwaarts aan wal komen. Het is aan te nemen dat ze gecheckt hebben dat er geen waterval is in de eerste kilometers na hun surfspot. Gaaf!

muerren1708

Ondertussen is het weer in de Alpen aardig opgeknapt. Zo was het vandaag in Mürren met uitzicht op een besneeuwde Eiger, Mönch en Jungfrau. 

brand1708

 

En zo was het in Brand in Vorarlberg. Schitterende cirrusvegen.

front2408

 

De Scandinavische depressie Wilma blijft de komende dagen buien over West-Europa en de Alpen schuiven. Daar kunnen ook nog wel fasen met opklaringen tussen zitten en het aantal millimeters blijft beperkt. Het Europese weermodel berekent voor volgende week zondag weer een full hit van een frontensysteem. Zie de kaart hierboven. Het Amerikaanse model laat die felle depressie meer over Groot-Brittannië en Zuid-Scandinavië uitwoeden en houdt ons én de Alpen in het lichtere wisselvallige weertype. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

6 reacties

Gesloten voor reacties.