sneeuwverwachting

Overvloedige neerslag in de Alpen staat bij ons al dagenlang op de radar. Leo pikte gisteren op dat het vanaf woensdag daarbij nog aardig gaat sneeuwen ook. Dat is in de nieuwe modeloutput alsnog zo. Onze eigen sneeuwverwachting komt op een meter sneeuw boven 1500m in het donkerpaarse gebied.

 

voorsneeuw

Hierboven zie je wat er tot woensdagochtend als regen valt in de Alpen….

nasneeuw

Vanaf de regenkaart hierboven komen we dan met een lage sneeuwgrens tot bovenstaande getallen. 60 tot 80mm verschil is snel gevonden. Dat is dan minimaal een dikke halve meter poeder. Een meter zit er zeker ook in. De Oostenrijkse weerdienst zegt vanavond voor het eerst:

Aufgrund der großen Regenmengen (verbreitet zwischen 50 und 100 Liter pro Quadratmeter, punktuell sogar noch mehr) kann es in der zweiten Wochenhälfte zu kleinräumigen Überflutungen kommen.

Terecht dat zij er langer mee wachten dan wij. Hierrr zie je dat ik exact een week geleden waarschuwde voor een “zondvloed” ergens in de Alpen. Dat had evengoed de zuidkant kunnen worden. En nog steeds trouwens. Zie het gebied bij Turijn. Maar de noordkant is toch spekkoper. Alleen de gletsjerskigebieden hebben er nog wat aan…

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.