Kennen jullie de pagina “mooiste foto’s” al van foto-webcam.eu? Ik ben al jaren fan van he platform maar was als weerman toch vooral gewend om naar de meest actuele foto’s te kijken. En dan mis je nog wel eens een topper zoals hierboven. En hier beneden….

… namelijk Gerhard Keuschnig, de bedenker van de foto-webcam een spiegelreflexcamera in een slimme robuuste kast. Ik heb hem eergisteren thuis in Kärnten op de boerderij opgezocht. Ja hij hoedt schapen! Maar is ook paraglider en zweefvlieger. Afgelopen zomer in Italië 850km gevlogen. Een held dus. Mee eens? En de cams gaan als een tierelier. Woon jij op een mooi plekkie of heb je bij een gemeente of VVV iets in de melk te brokkelen… voor de niet-Duitstalige markt help ik met promotie…

Giseravond hadden we de Apennijnen al in het vizier. Lekker door gesneeuwd vannacht…

Maar nu dus ook in Piemonte zoals hierboven in Sestrière…

En in een gehucht genaamd Artesina.

De Aosta vallei doe ook al mee, alleen zien we nog geen sneeuw aan de andere kant van de hoofdkam zoals in Val d’Anniviers of in Tignes.

Het ensemble voor Val d’Anniviers is schitterend vanochtend. Gerekend op het niveau van iets hoger dan de dorpen. Enkel sneeuw in de dorpen dus. Wat een koudegolf zeg! Op naar de -23ºC. Je zie ook de actuele sneeuw daar langs de hoofdkam. En dan? Wor maart de maand van de gletsjers? Metertje of 2 erbij? Met een wisselende sneeuwgrens die een enkel keer de 1500m zal bereiken aan de Franse kant misschien een enkel dagje ietsje hoger? Overal rond de Alpenboog waar we klikken zien we sneeuw, sneeuw, sneeuw vanaf 1 maar nu.

En de Lage Landen? Niet alleen moet ik nu zo direct in de auto om m’n dochter op te halen van station voor een skiweekje samen, nee ook de modellen vallen in herhaling nu. Het Amerikaanse model blijft houden van een slagende dooiaanval op 3 maart. Met overgang naar zacht weer. Om te beginnen moet iedereen even erkennen dat je direct getekend zou hebben voor alleen al de nu zekere vorstperiode van 7 à 8 dagen. Ook moeten we zien dat er in het ensemble veel potentie zit voor meer….

Mag ik voorstellen vandaag even “mindfull” in het nu te genieten van waar we nu de eerstkomende dagen heen gaan? Kan iedereen bovenstaand Scandihoog in zijn geheugen griffen desnoods door de komende dagen eens een wandeling in T-shirt en korte broek te maken (2km bij -5ºC goed te doen). Dit is het materiaal van dromen…. sneeuwstorm aan de Zwarte Zee… beetje medeleven met de mensen en dieren die niet van de kou kunnen genieten… en verder een beetje stil zijn hierbij….

Ik ga volgende week trouwens een stilte retraite doen op de Veluwe (8 t/11 maart)! Ik ben nog aan het onderhandelen of ik tijdens het programma er tussenuit mag knijpen om zwijgend te gaan schaatsen… als het ijs er dan nog ligt. Misschien helpt 10 uur stil zijn samen om het mogelijk te maken haha. Ik spring in de auto! Modellencommentaar (pluim Europees model!) in de reacties graag!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

115 reacties

Gesloten voor reacties.