Klik voor grotere kaart

Berrie Pelser van Ber-Art SEO Hosting en Ramon Fincken van mijnpress.nl hebben vandaag een en ander gedaan (sinds 23 uur ook caching) om de site weer vlot te trekken nu #februari2012 deze site naar de sterren katapulteert. Verder is het mijn schuld: had ik maar niet op EditieNL moeten verschijnen. LOL. Dank voor jullie geduld en zegt het voort: “Wintersportweerman.nl is the next big thing!“. Nee volgend seizoen op eigen VPS en dan altijd draaiend als een zonnetje. Daar was in dit eerste seizoen nog geen budget voor. Investeerders achteraan aansluiten ajb. Nee, zonder gekheid: het gaat om deze prachtige winter en die kan echt nog even vooruit. Hierboven de laatste GEM-kaart: koud tot het gaatje dus. Bitterrrrkoud.

Klik voor grotere kaart

Wat een schitterende run van het GEM model weer. ’s Avonds maar 180 uur vooruit, maar geheel aansluitend op de 00u rundie 240u vooruit koud bleef. Weer die depressiebanen over Spanje heen met steeds voeding voor de cyclonale draaiing (tegen de klok) boven de Middellandse Zee. En net als vanochtend sneeuw producerend voor de Alpen. Maar dit keer weer puur vanuit het oosten (retour de l’est – zo zeggen de Fransen). Zie hierboven de kaart voor 7 februari. Oostelijke skigebieden zoals Die Tauplitz profiteren maximaal.

GFS en ECMWF doen hier niet aan mee trouwens. Daar de Alpen kurkdroog tot het Groenlandhoog het ergens rond 14 februari overneemt. Afwachten. Is echt koffiedik kijken (bedenk waar het KNMI mee kwam!).

Ik ga nu even copy pasten van wat ik al eerder op facebook had gepost. Altijd als de site vastloopt. Meteen naar facebook. Daar zit een beetje geld achter en die draait altijd…. kijk ondertussen steeds naar de actuele kaart van het kwik in onze eigen Glattalp of onze eigen Funtensee: de Flevopolder. Kijk hierrrrr. Bizar eerst  -18,8°C in het windstille gebied achter de Utrechtse heuvelrug. Nu weer Lelystad als oog van de kou met -18,8°C. Ik blijf op tot we de -20°C hebben.

Gaat ie:

Klik voor grotere grafieken

Nieuwe ECMWF pluim is er. Dooi vanaf de 9e maar helemaal bovenin de pluim. Gaat hem niet worden dus…

Klik voor grotere grafiek

GFS-pluim toont 12u hoofdrun duidelijk onderin het ensemble. Maar in de fase 12-15 februari gewoon bij gemiddelde en daarna weer duikend dankzij het  …. Groenland hoog…. en dat zelfs zonder kwakkeldagen…. zal ik dan toch mijn BV5 wagen? Nee, ik wacht nog eventjes…

Klik voor grotere kaart

En daar is het Groenlandhoog! Als we die kant op gaan verwacht ik toch wel een paar koudkwakkeldagen. Maar dat zou toch de weg zijn naar een heroïsche tocht à la 1963. En ook voor de Alpen die nu minstens nog 10 dagen kurkdroog zijn (behalve de lichte sneeuw uit het oosten de komende dagen) zou zo’n Groenlandhoog top zijn. Laagje vers erbij.

[fbphotos id=343772738990271]

Tja en in de Marokkaanse Atlas gaat het pittig vriezen en zelfs diep in de Sahara gaat het kwik onder nul. Overdag in die regio ook niet boven 10°C terwijl Egypte bijna 30°C haalt.

Klik voor grotere kaart

Update: 0.10u: De GFS 18u is opnieuw koud tot het gaatje en opnieuw met een krachtig deels geeloranje Groenlandhoog. Zie kaart hierboven. Als er een beetje steun is in het ensemble dan ga ik om dan wordt dat nu echt mijn BV5! Ik begon er al over op 20 januari in het artikel “Dikke zwarte ijsvloer nu zeker geen wilde fantasie meer” (lees maar na). Het was toen in nog geen enkel weermodel te zien geweest. Pas in de 18u GFS run van 29 januari was het voor het eerst te zien (zie mijn reactie van destijds). Het verdween maar van de kaarten maar ik hield stug vol bijvoorbeeld in het weerbericht van op 31 januari in: Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen (lees maar na). 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.