Klik voor grotere kaart

Berrie Pelser van Ber-Art SEO Hosting en Ramon Fincken van mijnpress.nl hebben vandaag een en ander gedaan (sinds 23 uur ook caching) om de site weer vlot te trekken nu #februari2012 deze site naar de sterren katapulteert. Verder is het mijn schuld: had ik maar niet op EditieNL moeten verschijnen. LOL. Dank voor jullie geduld en zegt het voort: “Wintersportweerman.nl is the next big thing!“. Nee volgend seizoen op eigen VPS en dan altijd draaiend als een zonnetje. Daar was in dit eerste seizoen nog geen budget voor. Investeerders achteraan aansluiten ajb. Nee, zonder gekheid: het gaat om deze prachtige winter en die kan echt nog even vooruit. Hierboven de laatste GEM-kaart: koud tot het gaatje dus. Bitterrrrkoud.

Klik voor grotere kaart

Wat een schitterende run van het GEM model weer. ’s Avonds maar 180 uur vooruit, maar geheel aansluitend op de 00u rundie 240u vooruit koud bleef. Weer die depressiebanen over Spanje heen met steeds voeding voor de cyclonale draaiing (tegen de klok) boven de Middellandse Zee. En net als vanochtend sneeuw producerend voor de Alpen. Maar dit keer weer puur vanuit het oosten (retour de l’est – zo zeggen de Fransen). Zie hierboven de kaart voor 7 februari. Oostelijke skigebieden zoals Die Tauplitz profiteren maximaal.

GFS en ECMWF doen hier niet aan mee trouwens. Daar de Alpen kurkdroog tot het Groenlandhoog het ergens rond 14 februari overneemt. Afwachten. Is echt koffiedik kijken (bedenk waar het KNMI mee kwam!).

Ik ga nu even copy pasten van wat ik al eerder op facebook had gepost. Altijd als de site vastloopt. Meteen naar facebook. Daar zit een beetje geld achter en die draait altijd…. kijk ondertussen steeds naar de actuele kaart van het kwik in onze eigen Glattalp of onze eigen Funtensee: de Flevopolder. Kijk hierrrrr. Bizar eerst  -18,8°C in het windstille gebied achter de Utrechtse heuvelrug. Nu weer Lelystad als oog van de kou met -18,8°C. Ik blijf op tot we de -20°C hebben.

Gaat ie:

Klik voor grotere grafieken

Nieuwe ECMWF pluim is er. Dooi vanaf de 9e maar helemaal bovenin de pluim. Gaat hem niet worden dus…

Klik voor grotere grafiek

GFS-pluim toont 12u hoofdrun duidelijk onderin het ensemble. Maar in de fase 12-15 februari gewoon bij gemiddelde en daarna weer duikend dankzij het  …. Groenland hoog…. en dat zelfs zonder kwakkeldagen…. zal ik dan toch mijn BV5 wagen? Nee, ik wacht nog eventjes…

Klik voor grotere kaart

En daar is het Groenlandhoog! Als we die kant op gaan verwacht ik toch wel een paar koudkwakkeldagen. Maar dat zou toch de weg zijn naar een heroïsche tocht à la 1963. En ook voor de Alpen die nu minstens nog 10 dagen kurkdroog zijn (behalve de lichte sneeuw uit het oosten de komende dagen) zou zo’n Groenlandhoog top zijn. Laagje vers erbij.

[fbphotos id=343772738990271]

Tja en in de Marokkaanse Atlas gaat het pittig vriezen en zelfs diep in de Sahara gaat het kwik onder nul. Overdag in die regio ook niet boven 10°C terwijl Egypte bijna 30°C haalt.

Klik voor grotere kaart

Update: 0.10u: De GFS 18u is opnieuw koud tot het gaatje en opnieuw met een krachtig deels geeloranje Groenlandhoog. Zie kaart hierboven. Als er een beetje steun is in het ensemble dan ga ik om dan wordt dat nu echt mijn BV5! Ik begon er al over op 20 januari in het artikel “Dikke zwarte ijsvloer nu zeker geen wilde fantasie meer” (lees maar na). Het was toen in nog geen enkel weermodel te zien geweest. Pas in de 18u GFS run van 29 januari was het voor het eerst te zien (zie mijn reactie van destijds). Het verdween maar van de kaarten maar ik hield stug vol bijvoorbeeld in het weerbericht van op 31 januari in: Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen (lees maar na). 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.