WSWM’s Marloes skiet van 20 t/m 26 februari in Hochfügen-Hochzillertal en blogt live over de afgelegde pistekilometers, sneeuwcondities en alles wat wintersport zo leuk maakt.

Hochfügen

Helemaal happy in de sneeuw op 2.400 meter. Na regen komt zonneschijn en de harde wind houdt me overeind.

Oh yes, we mogen weer!

Regen, regen en nog eens regen. 10 uur lang niets anders dan regen. Vanaf het moment van vertrek tot aan de Oostenrijkse grens, toen maakte de regen plaats voor sneeuw. Eindelijk! Dat zag er goed uit. Ongeveer vanaf Innsbruck werden we zaterdagavond verblijd met dikke, witte vlokken. Hoezee! Het maakte de bergweg naar Hochfügen wel wat spannender zonder sneeuwkettingen – doe maar niet als je geen rallyrijder achter het stuur hebt – maar het witte goud geeft je direct het wintersportgevoel.

Hochfügen 11

Zachtjes tikt de regen

Helaas werden we vanochtend in Tirol – op skidag 1 – wakker met het getik van regen op de ramen. Het dorp weer bruin en pistbully’s hard aan het werk om de pistes te prepareren voor een heerlijke skidag. Op 1.500/1.700 meter heb ik echt zélden regen meegemaakt, maar vandaag zat er niet anders op dan de spetters te trotseren. Door een beetje regen laat ik mijn skipret zéker niet verpesten, dus ik hees mij in m’n spiksplinternieuwe skipak van Colmar en stapte vol goede moed de lift in. Hoewel het de hele nacht (!) had geregend, lagen de pistes er nog prima bij. Nee, eerlijk is eerlijk, de sneeuw is niet zo lekker als wanneer het net vers gesneeuwd heeft, maar het was prima te doen. Echt! En ik ben een luxeskiër. Zo’n flink pak sneeuw is niet zómaar weg.

Hochfügen 9

Geen kip te zien.

Hochfügen 5

Zie je, na regen komt zonneschijn. 13 graden in het ‘dal’ van Hochfügen en 5 graden op 2.200 meter. Oei, oei, oei.

Voordelen van skiën in de regen

Ja, het regende de hele ochtend en já ik heb toch een hele leuke dag gehad. Als je op skivakantie bent, dan baal je natuurlijk wel als je geen perfecte sneeuw of Kaiserwetter hebt, maar je vakantie er door laten verpesten? Geen goed idee! Skiën in de regen heeft namelijk ook zo z’n voordelen:

  • Je kunt bijna niet zo hard gaan dat je de controle over je ski’s verliest. De beregende sneeuw remt je automatisch af.
  • Er is geen kip op de piste. Duitsers en Oostenrijkers blijven sowieso thuis en het overige volk kun je echt op 2 handen tellen.
  • Geen wachttijden bij de lift.
  • Je moet meer je best doen en vraagt meer van je spieren. Kun je de sportschool weer een keertje overslaan.
  • Koud zul je het – mits je niet volledig doorweekt raakt – niet hebben met een temperatuur boven 0.
  • Na regen komt zonneschijn (of sneeuw) en dus leer je de goede sneeuw / het goede weer meer waarderen.
  • Je gaat creatieve routes skiën om óf zoveel mogelijk bij overdekte liften terecht te komen óf zo hoog mogelijk te blijven.
Hochfügen 8

Oh yes, dit pakt niemand mij meer af.

Na regen komt zonneschijn, zeker in Hochfügen

Ik had gelukkig niet alleen maar pech. Door het warme weer (13 graden op 1.500 meter en 5 op 2.200 meter) en de regen was een deel van het gebied ’s middags gesloten (hè bah), maar gelukkig heeft Hochzillertal meer dan 89 pistekilometers en dus genoeg afdalingen waar je wél van kunt genieten. En wees blij dat ze de pistes sluiten. Zo kan er morgen weer op geskied worden na een nachtje vorst en het gezwoeg van een pistebully.

Het mooiste plekje van Hochfügen

Toen de zon zich weer liet zien (wel in combinatie met knetterharde wind) ben ik naar het mooiste plekje van Hochfügen geklommen. Op het topje van de Plaffenbühel op 2.400 meter is het uitzicht adembenemend. Neem hiervoor de Hochfügen 2000 stoeltjeslift  en klim bij het eindstation op de rug van de berg. Zeker eens doen als je hier bent.

Hochfügen 10

Een kleine sneak peek van het uitzicht vanaf de Plaffenbühel als je de Hochfügen 2000 uitstapt.

Hochfügen

Dit is het gezicht van een dik tevreden wintersporter, die ondanks een regenbui tóch behoorlijk wat kilometers in de benen heeft zitten.

Wie heeft er ook weleens regen gehad op wintersport?

Ps. wil je ook met een nieuw skipak van Colmar op je volgende wintersportvakantie? Houd de site in de gaten, we mogen binnenkort een compleet skipak weggeven!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.