IMG-20160815-WA0011

Inmiddels is er een beter beeld voor wat er volgende week kan gaan gebeuren! Maar eerst de opening, die is vanavond door Marco. Hij leverde deze schitterende plaat, gemaakt door Ali Bakker in  het Noord-Hollandse Winkel (nabij Nieuwe Niedorp, de woonplaats van Marco), maandag al aan. Maar moest toen wijken voor de foto’s van Hajo en Ronaldo. Toch te mooi om niet te plaatsen! En prachtig zomerse omstandigheden toen, net als vandaag. Die houden we morgen ook nog vast, zeker in de noordelijke helft van Nederland. In het zuiden, met name België, kan het tegenvallen door vrij veel bewolking; beetje onzeker nog.

prec_16081921_16081712

Een eerste stevige neerslagband krult vrijdagavond dwars over de Benelux noordwaarts. De meeste meerslag wordt nu overigens juist over het (actueel te droge) Noord-Holland berekend . Tot maandagavond kan daar in totaal wel zo’n 30 mm gaan vallen. Met enig geluk kan de zaterdagochtend nog redelijk droog verlopen, later op zaterdag en zondag meer regen.

uv10_16082006_16081712

Met zoals eerder aangestipt een nare hoeveelheid wind vanaf zaterdagmiddag. Het zwaartepunt van het windveld bevindt zich aan de zuidkant van de depressie. Omdat hij in eerste instantie maar weinig van plaats verandert kan het vooral op de Ierse zuidkust langdurig gaan spoken.

pslv_16082306_16081712

Begin volgende week zal de depressie noordwaarts wegtrekken en zien we de tweede, die zaterdag nog ver op de oceaan ligt (zie de eerste twee kaarten) angstig dichterbij komen. Maar niet getreurd: die gaat ons niet bereiken. We zien zoals ik gisteren al aangaf een mooi Eurohoog ontstaan dat de boel op afstand houdt. Dat is echter geen heel lang leven beschoren. Was ik eerder bevreesd dat het dan al weer uit zou zijn met de pret; nu lijkt ook dan de koek nog (lang?) niet op! Het hoog schuift door naar het noorden en vormt zich om tot..

Hajohoog ECpslv_16082612_16081712

Eigenlijk een beetje heiligschennis maar ik wil dit in plaats van Scandi-hoog een Hajo-hoog noemen! Want waar ik -tot gisteren- weer eens niet kon (en wilde!) kiezen deed Hajo dat afgelopen vrijdag al wel. Zie de laatste weerkaart in zijn bericht. Op 348 uur vooruit nota bene. Hoezo meteofictie?!!

tmax_16082518_16081712

Aan de grond wordt de stroming zuidoostelijk, hoger in de atmosfeer zuid tot zuidzuidwest. Die mix levert ietwat vochtige lucht (het zal zeker niet iedere dag strakblauw zijn)  maar zoals het zich laat aanzien een behoorlijk stabiele situatie op die wel eens wat langer zou kunnen aanhouden. Met voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen. Hierboven is een plaatje toch?  Degene met de meest extreme temperaturen die ik kon vinden, maar beide modellen laten een hele batterij kaarten zien met vanaf dinsdag zomerse tot vooral in de zuidelijke helft van de Benelux dik tropische (vanaf woensdag) waarden zien. Er wordt flink uitgepakt. In het GFS houdt de warmte -met wellicht een korte onderbreking volgende week zaterdag- aan tot en met 31 augustus. De meeste warmte wordt sowieso over het zuiden berekend. Meer specifiek: vanavond zie ik kansjes op een hittegolf voor West-Vlaanderen. Breng maar binnen, mooi slot van de zomer toch?

ScreenHunter_907 Aug. 18 00.13

De pluim (= het ensemble) ziet er ook goed uit hoor. De hoofdrun (in rood) lijkt vanaf midden volgende week ver bovenin te zitten maar dat valt mee:

vareps_Tx_latest_06260_12

De kans op zomerse dagen is op woensdag inmiddels 60%, daarna (langzaam) afnemend. De kans op meer dan 30 graden is zo’n 20%. Sowieso dus veel grotere kansen dan in de afgelopen pluimen. Bovendien zien we hier De Bilt: zoals ik al aangaf is de kans zuidelijker (Zeeland, Brabant, Limburg en België) veel groter. Met daarnaast de kaarten (hoofdruns) van de afgelopen dagen is de kans op beschreven scenario nu vrij groot geworden!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.