Toen ik afgelopen week, vroeg in de ochtend, naar buiten keek dacht ik aan twee dingen: wat leven we in een prachtig land en wat hebben we een prachtige zomer. Het één kan niet zonder het ander als je de bovenstaande foto ziet. De dagen worden korter en morgen schreiden we de meteorologische herfst in. Heerlijk op de fiets naar mijn werk van Purmerend naar Amsterdam. Genieten van de dauw over de weilanden. De mist en dauw die in de nacht ontstaat wordt in de late ochtend nog weggebrand door de zon. En diezelfde, nog relatief, sterke zon zorgt ervoor dat de zomer nog een extra boost krijgt begin September. Met mooie temperaturen en mooie fotomomenten. Natuurlijk wordt de zon geholpen door zijn maatje, het Azorenhoog. Vanaf dinsdag gaan we weer boven de 20° C. Woensdag en donderdag doen we er nog een schepje bovenop. De 30° C gaan we waarschijnlijk niet halen of het is plaatselijk ergens in zuidoost Nederland. Maar wat niet is kan nog komen. Maar ik denk het niet.

We kijken eerst naar de pluim van de ECMWF. Op het moment van publiceren zijn de meest recente kaarten en pluimen (nog) niet beschikbaar.  Tot en met donderdag is er feitelijk geen spreiding. Dezelfde pluim zou ik ook van de GFS kunnen plaatsen. Dan kunnen we ervan uitgaan dat het tot en met donderdag gewoon goed weer is. De hoofdrun is na vrijdag extreem afwijkend.

windpluim

Ook de windpluim heeft een flinke consistentie tot en met donderdag. De hoofdrun houdt een langere oostelijke stroming in stand. Dat zie je ook aan de temperatuur. De hoofdrun zit qua temperatuur hoog in de pluim door die aanhoudende oostelijke wind. Vanaf vrijdag ontstaat er dan een enorme spreiding. Waarom?

[dc_slider slider=”22313″ captions=”true”] Laten we de koe maar meteen bij de horens vatten. Woensdag en donderdag wordt een thermisch hoogtepunt met prachtig zomerweer. Echter zien we de EC en de GFS dan al flink afwijken. Dat maakt de toekomst, na donderdag, uitermate onzeker. OK, dan zitten we alweer verder dan 5 dagen, maar meestal is er wel een trend waar te nemen. Helaas is dat nu niet het geval. Na donderdag lopen de weermodellen werkelijk alle kanten op.

[dc_slider slider=”22319″ captions=”true”] Frederic kwam gisteren met de mededeling dat ik wellicht goed nieuws zou hebben met betrekking tot een zoveelste doorstart van de zomer van 2013. Helaas kan ik vandaag dat goede nieuws niet brengen. Dan komt het aan op het zogenaamde “good feeling”. Dan vertrouw ik op de GEM. De laatste weken zien we een golfbeweging van een fraaie periode afgewisseld met een dip van een dag of drie. GEM geeft ons deze mogelijkheid. Die laat na een vernieuwde afkoeling vanaf vrijdag het Azorenhoog weer opbouwen na volgend weekend met een kortstondige WC en daarna wederom hoge druk. Meteofictie!! Niks van aantrekken. Maar het is wel het meest positieve model. Vandaar mijn stem voor onze Canadese vrienden.

OK, even terug naar de actualiteit. Vandaag wordt een druilerige dag. Veel bewolking, nu en dan regen en lagere temperaturen dan we gewend zijn. Veel neerslag zal het niet zijn. Met een luchtdruk van 1020 HPA boven onze omgeving nemen de neerslagkansen af. Want…hoe hoger de druk, hoe minder kans op neerslag. Tegen de middag verbeterd het al en in de loop van de dag wordt het al droger. De laatste neerslag verlaat ons land in de namiddag in het oosten. Morgen en maandag is het in België gewoon droog. Wel bewolkt omdat de neerslag dichtbij zit. Het noorden van Nederland heeft de slechtste papieren. Daar kan morgen en maandag nog een bui vallen. Vanaf dinsdag is het dan overal droog en gaat de temperatuur omhoog. In ieder geval tot en met donderdag neemt “De zomer van 2013” het roer dan weer over. Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

74 reacties

Gesloten voor reacties.