L5

Soms is iets anders dan het lijkt. Of nooit te oud om te leren zo je wilt. Ach, ik kom als amateurtje ook maar net kijken. Maar, van nature, altijd sceptisch.

Broer

Gistermiddag in de reacties: Iemand een verklaring?

Broer 2

Omdat ik de vraag niet helemaal begreep bij navraag de volgende reacties. In eerste instantie was ik geneigd met Siem mee te gaan; dat kan. Maar ik was er nog niet helemaal uit.

Weergegevens.nl

Bij narekenen via weergegevens.nl kwam ik voor De Bilt tot 18.38 ºC als “normaal” over de tweede decade (11-20) van mei. NB ik vind “normaal” een foute term. Normaal bestaat niet in een zeeklimaat: veel beter zou het zijn om over “gemiddeld” te spreken. Over de (wereldwijd) afgesproken periode; dat betreft thans 1981-2010. Die wordt gevormd door het ene jaar koud, het andere warm. Er bestaat per definitie niet iets als “normaal” weer. Maar dat terzijde. Broer had gelijk dacht ik toen! Want op de KNMI-site vinden we bij “langjarige gemiddelden, periode 1981-2010” 17.4 ºC!

Uitleg langjarige gemiddelden

Tja. Nooit verder geklikt. Ten eerste in het rotsvaste vertrouwen dat de cijfers kloppen ten tweede met de gedachte “dat snap ik wel joh”. Nu wel even de uitleg bekeken. Wat blijkt? Dat eerste klopt, het tweede niet. De langjarige gemiddelden -en ook de verwachtingen in de tabel daarboven– behelzen niet De Bilt maar het gemiddelde klimaat van Nederland. Berekend over 5 hoofdstations; de zogenaamde L5. Hmm. Op de methodiek valt op zich weinig aan te merken. Maar eerst even narekenen. Hierrr. Het enige gemurmel zou kunnen zijn dat de uitleg tekstueel niet klopt. Met Den Helder wordt De Kooy bedoeld; met Groningen Eelde. Het gemiddelde over die 5 stations komt inderdaad uit op 17.36 ºC.

Metadata De Kooy

Maar. Op de keuze van de weerstations en/of de opstelling des te meer. Het station De Kooy ligt aan de Waddenzee, Vlissingen zo goed als in de Westerschelde en aan de Noordzee, Eelde eveneens onder invloed van de Waddenzee.

Berkening 2e mei-decade

Dus wat zien we dan? In deze tijd van het jaar is het gemiddelde voor De Bilt en Maastricht vergelijkbaar. Maar onder invloed van het koude zeewater ligt de temperatuur op de overige drie stations daar één tot bijna drie graden onder.  Overigens zal het effect in het winterhalfjaar min of meer tegengesteld moeten zijn;  dan is het gemiddelde door het dan warmere zeewater dan land relatief hoog. Nu zou je kunnen zeggen: die stations horen ook bij uitstek bij Nederland; mooi om het gemiddelde te bepalen. Nee naar mijn idee. Alleen al puur geografisch gezien klopt dat niet. Zeker voor de stations van De Kooy en Vlissingen geldt dat die niet-representatief veel invloed ondervinden van het zeewater. Enkele kilometers landinwaarts neemt die invloed zeer snel af.  Daarnaast; hoeveel Nederlanders wonen in deze regio’s; ervaren deze klimatologische omstandigheden?

pluim_06260_0_12_60

En, het heeft gevolgen voor de beeldvorming hoor. Vanaf nu moeten we beseffen dat wanneer we naar deze pluim staren -die is dus wel voor De Bilt- dat we die in mei moeten vergelijken met een langjarig gemiddelde dat een volle graad hoger ligt dan dan de gegevens die aangegeven staan op de KNMI-site. Dank u!

Antieke waarnemingen

Tot slot. Wat moeten we daarmee? Ik laat in het midden of één en ander bewust fout gaat. Bovendien zal het zeker voor een deel historisch zo gegroeid zijn. Maar we blijven sceptisch!

Categorieën: Klimaat

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.