Het is nog niet gedaan. Er zijn voorzichtige aanwijzingen voor een rustig Scandihoog in juli, maar pin me er niet op vast. Vooralsnog keert de hitte en het onweer terug. Nederland zit aan de rand, maar krijgt morgen de grootse klappen. De warmte trekt midden over de Alpen naar het noorden.

Het blijft een must om de Red Bull X-Alps live te volgen. Voor mij is het een verslaving. Ik kijk minstens elk half uur of ze lopen, vliegen, zitten of al slapen. De voorste mannen hebben de Mont Blanc al gerond. De Twee Fransen in achtervolging op de Zwitserse afgod van het cross country vliegen – Chrigel Maurer – hebben een meer zuidelijke route gekozen. Maurer vliegt langs de heenweg terug maar zal ergens gaan afbuigen naar de Piz Palü, checkpoint 10. Gisteren met 4 ook vliegende fans van Maurer gesproken die tot donderdag hier in Zell am See kaprun zijn, wat misschien net gaat lukken dat ze Maurer kunnen zien winnen. Onze Ferdi zit nog in de Portes du Soleil.

Deze dagen zijn fantastisch vliegbaar zoals je hierboven mijn track ziet met een passagier gister rond het middaguur. We vlogen mooi enkele keren tot de wolkenbasis in echte machtige thermiek. Mijn passagier was 100kg om een idee te geven.

Ik eindigde de dag op een SUP-board op het meer van Zell am See. Toen al genoeg wind voor een kite surfer en de nieuwe hit FreeWing…. ik had het nog nooit gezien. Jij ook niet? Zie dan deze video. Nog grappiger was dat ik deze beginnende FreeWinger kende… een echte allround actiesporter en telemarker uit Viehhofen. Ff bijgekletst dus. Toen ik op terras een salade verorberde zag ik de eerste bliksemflitsen al ter hoogte van Piesendorf. En dan zie je vanochtend deze windgrafiek van de Schmittenhöhe. Dat is dus als er een onweer recht overheen trekt. Met de paraglider starten doen we tot maximaal 30-35km/u. Wat er met je gebeurt als je door stommiteit in een onweerswolk wordt gezogen zie je in deze video van een dame die naar 10,5km hoogte is gezogen en overleefde.

Er is ruim voldoende potentieel voor nieuw atmosferisch geweld de komende week. Morgen krijgen de Lage Landen er al van langs. Vooral de zeewatertemperaturen die nu hoger tot flink hoger (Oostzee) zijn dan normaal kunnen de boel op scherp zetten. H/T severe-weather.eu.

Dit is de situatie op rond 5km hoogte morgen. De depressie bij de Golf van Biskaje jaagt de wind twee dagen lang over de Alpen naar het noorden. Vanaf dinsdag komt de wind weer uit het noordwesten (zie ook de Föhndiagrammen) en is de ergste hitte voorbij, maar niet de nattigheid. De Alpen krijgen er nog van langs. De X-Alps deelnemers zitten dan enigszins beschut aan de zuidkant.

PS Jammer dat men alom weer aan de haal gaat met de hittegolf om te schreeuwen om klimaatlockdowns. Covid was de natte droom van elke klimaatalarmist. Eindelijk bewezen we de economie te kunnen en willen/moeten afknijpen voor een “groot verbindend verhaal”. Nu snel dat overzetten naar klimaat en je CO2 budget toevoegen aan de vaccinatie-app. Kat in bakkie. De aarde huilt om zo veel dwaasheid. Donaties voor gezond verstand blijven welkom.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.