De sterke sneeuwval in de Alpen (sneeuwvalgrens tussen 600-900 meter), met name aan de zuidkant daarvan, trekt vandaag langzaam weg naar het oosten, waarna er plaats komt voor zonnige perioden. Aan de noordzijde iets later dan aan de zuidzijde, alwaar de zon vanochtend al de overhand had. Zie de mooie bovenstaande openingsfoto van Val Gardena. De wintersporters moeten er vandaag maar van genieten, want het is slechts een adempauze. Dat geldt zeker ook voor onze Michèle in Ortisei (St. Ulrich)
.Op woensdag (20 mrt) trekt een tandemdepressie met de bijbehorende fronten over Europa die van Sauerland t/m de Dolomieten opnieuw behoorlijk wat sneeuw (overal tussen de 10 en 20 cm) zal achter laten. In de Alpen zal de sneeuwvalgrens liggen tussen 500-1.000 meter. Dat is natuurlijk zeer goed nieuws voor allen die nu nog op ski vakantie zijn of  binnenkort  op ski vakantie gaan. Er is altijd nog een behoorlijk grote groep wintersporters die rond Pasen in hun favoriete ski bestemming bivakkeren. De week ervoor t/m het paasweekeinde of het paasweekeinde met de week er achteraan. Voor al deze mensen is de winterse weerkoek nog niet op, want het blijft nog een behoorlijk lange tijd winters. Voor de tijd van het jaar zelfs zeer winters.
Op donderdag (21 mrt) trekken beide depressie samensmeltend naar het zuidoosten weg richting Griekenland. Boven de Alpen komt dan een zuidelijke stroming te staan, waarmee tijdelijk zachtere lucht wordt aangevoerd. Les Menuires en de rest van de Franse Alpen en de Dolomieten krijgen op vrijdag (22 mrt) Grand Beau met veel zon en een 0-graden niveau rond 2.500 meter (Zie bovenstaande wolkenplaat). Maar goed, zoals reeds gezegd is deze “opwarming” maar tijdelijk. Op zaterdag (23 mrt) neemt vanuit het westen de bewolking weer toe op nadering van een volgende depressie. Dit is de zaterdag dat de eerste paas-skiërs aan hun vakantie gaan beginnen. Deze depressie trekt vanaf de Oceaan over Frankrijk naar Italië. Bijna het gehele Alpengebied krijgt met de neerslag van deze depressie te maken, waarbij wederom de west- en zuidkant de meeste neerslag mogen verwachten. Onze partners Livigno en Val Gardena maar ook Les Menuires kunnen hun borst opnieuw nat (wit) maken. Want na de bewolkingstoename op zaterdag volgen op zondag (24 mrt) de frontensystemen met hun neerslag. De dagen daarna blijft het winters met een koude oostelijke stroming, waarbij de vorstgrens voor de tijd van het jaar op een gemiddelde lage 1.200 à 1.500 meter komt te liggen. Ook de zon laat zich dan niet onbetuigd. Zeer goede vooruitzichten dus voor de paasskiërs.
Zie op bovenstaand kaartje de totaal te verwachten verse sneeuw vanaf nu tot aan dinsdag (26 mrt). Duidelijk te zien is, dat het noordwestelijk deel van de Alpen (m.n. Zwitserland) het minst aan sneeuw mogen verwachten. Maar wat te denken van de Wintersport-Arena Sauerland: opnieuw zo’n 20 cm erbij deze periode. Dit dichtsbij gelegen wintersportgebied mogen we toch wel weer even apart noemen, want wie had dat nu van tevoren gedacht dat we in de 2e helft van maart nog rustig een paar dagen die kant op kunnen gaan voor wat aanvullende sneeuw- en skipret. En wat te denken van de mooie sneeuwkansen voor ons land en België (Ardennen).
De situatie op de weerkaarten voor aankomende periode heeft voor onze partner Fjord Norway weinig tot geen neerslag in petto (zie ook bovenstaand kaartje). De gehele periode een overwegend oostelijke stroming, waarmee zeer koude en droge vastelandslucht wordt aangevoerd. Finn zit daar deze week en zal op gezette tijden “live” verslag doen vanuit deze diepvrieskist. 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

62 reacties

Gesloten voor reacties.