Ik begin met het zo droevige nieuws van de Nederlandse jongen van 15 die nota bene in ons partnergebied Die Tauplitz waar Fréderic momenteel met zijn gezin verblijft afgelopen vrijdag zonder helm tegen een boom skiede en overleed. Doet me denken aan wat enkele jaren geleden een Nederlands meisje in de Portes du Soleil overkwam. Dit is in en in en in triest! Misschien komt Fréderic nog iets ter oren… hij zal het ons op ingetogen wijze laten weten… sterkte voor de familie… voor vrienden… en de hele gemeenschap waaronder de voetbalvereniging Bergentheim.

offpiste_schumi

Het verschrikkelijke nieuws uit Die Tauplitz heb je nog maar amper tot je door kunnen laten dringen en dan komen vandaag de headlines in Duitsland: Schumi in levensgevaar verkeert na een crash offpiste mét helm tegen een rots terwijl hij skiede met zijn 14-jarige zoon. De plek is gemarkeerd op de kaart. Het is in de Trois Vallées boven Méribel waar hij een huis bezit. Aanvankelijk leek het een ernstige crash zonder blijvende gevolgen, inmiddels is Duitsland er zo aan toe als wij eraan toe waren toen Friso in Lech zijn contact met de buitenwereld verloor….

Duitsland had op 1 januari (!!) 2009 al een “voorproef” van het drama van vandaag toen de Minister-President van de deelstaat Thüringen Dieter Althaus met helm zeer hard carvend een Slowaakse vrouw raakte die overleed terwijl hij zelf wekenlang in coma raakte. Maar Schumacher in levensgevaar is op de Duitse “BD”-schaal vele treden hoger zo niet de hoogste trede. Je kunt dit eigenlijk alleen maar vergelijken met …. Johan Cruyff. Een bekend grapje van een jaar of 15 geleden: Welke drie sporten heb je in Duitsland? Antwoord: voetbal, tennis maar alleen als Boris Becker speelt en dan is er nog een hele aparte sport en die heet Michael Schumacher. We spreken hier van een afgod, een halfgod of toch tenminste een zeer grote held. En die is nu zo in de problemen gekomen door een klap op een rots. Schedelbasisfractuur met als complicatie een hersenbloeding. 

Zelf heb ik in 1994 in de Portes du Soleil een zo harde klap op een rots gemaakt – zonder helm, mijn skibril dempte de klap – waarbij ik mijn neus brak, ik een snee van neusbrug tot ooghoek had van 3 centimeter en ik een lichte hersenschudding had. Ik heb nadat ik bijkwam, bloed voor me uit spattend verder geskied zonder dat ik wie ik was of waar ik was. Tijdens de afdaling door de poeder schoot me mijn naam weer te binnen. Misschien wel het meest bizarre moment uit mijn leven. Ik ben toen bij kennis bij een bergrestaurant door een heli opgehaald en naar het ziekenhuis van Monthey gebracht… gehecht en na een nachtje observatie de volgende dag ontslagen. 

Ja skiën is een risicosport net zoals de formule 1. Je kunt het heel behoudend aanpakken, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dan moet je de momenten eigenlijk koesteren als je zoals vandaag met het prutweer een dag helemaal niet gaat skiën of als je gewoon twee uurtjes met je ukkie bij een kinderpiste rommelt. Kan er tenminste niets misgaan. Wat ik ook ontdekt heb is om weer veel te gaan focussen op techniek, Hirschertje spelen en met matige snelheid doen alsof je in hoog ritme poortjes pakt. Probeer het maar eens op een harde tot ijzige piste. Het is knap lastig. Slow skiïng… ik noemde het laatst al …. schijnt een nieuwe skistijl te zijn… ik ga me er verder in verdiepen….

Schumi: je bent mijn held ook…. en ik ben ook vader….  dit is héél erg…. héél gemeen…. dit mag niet gebeuren…. en die uit Die Tauplitz al helemaal niet…. zet hieronder in de reacties maar je R.I.P. voor die jongen en uit je boosheid tegen moeder natuur dat het leven zo fragiel is…. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.