Ik begin met het zo droevige nieuws van de Nederlandse jongen van 15 die nota bene in ons partnergebied Die Tauplitz waar Fréderic momenteel met zijn gezin verblijft afgelopen vrijdag zonder helm tegen een boom skiede en overleed. Doet me denken aan wat enkele jaren geleden een Nederlands meisje in de Portes du Soleil overkwam. Dit is in en in en in triest! Misschien komt Fréderic nog iets ter oren… hij zal het ons op ingetogen wijze laten weten… sterkte voor de familie… voor vrienden… en de hele gemeenschap waaronder de voetbalvereniging Bergentheim.

offpiste_schumi

Het verschrikkelijke nieuws uit Die Tauplitz heb je nog maar amper tot je door kunnen laten dringen en dan komen vandaag de headlines in Duitsland: Schumi in levensgevaar verkeert na een crash offpiste mét helm tegen een rots terwijl hij skiede met zijn 14-jarige zoon. De plek is gemarkeerd op de kaart. Het is in de Trois Vallées boven Méribel waar hij een huis bezit. Aanvankelijk leek het een ernstige crash zonder blijvende gevolgen, inmiddels is Duitsland er zo aan toe als wij eraan toe waren toen Friso in Lech zijn contact met de buitenwereld verloor….

Duitsland had op 1 januari (!!) 2009 al een “voorproef” van het drama van vandaag toen de Minister-President van de deelstaat Thüringen Dieter Althaus met helm zeer hard carvend een Slowaakse vrouw raakte die overleed terwijl hij zelf wekenlang in coma raakte. Maar Schumacher in levensgevaar is op de Duitse “BD”-schaal vele treden hoger zo niet de hoogste trede. Je kunt dit eigenlijk alleen maar vergelijken met …. Johan Cruyff. Een bekend grapje van een jaar of 15 geleden: Welke drie sporten heb je in Duitsland? Antwoord: voetbal, tennis maar alleen als Boris Becker speelt en dan is er nog een hele aparte sport en die heet Michael Schumacher. We spreken hier van een afgod, een halfgod of toch tenminste een zeer grote held. En die is nu zo in de problemen gekomen door een klap op een rots. Schedelbasisfractuur met als complicatie een hersenbloeding. 

Zelf heb ik in 1994 in de Portes du Soleil een zo harde klap op een rots gemaakt – zonder helm, mijn skibril dempte de klap – waarbij ik mijn neus brak, ik een snee van neusbrug tot ooghoek had van 3 centimeter en ik een lichte hersenschudding had. Ik heb nadat ik bijkwam, bloed voor me uit spattend verder geskied zonder dat ik wie ik was of waar ik was. Tijdens de afdaling door de poeder schoot me mijn naam weer te binnen. Misschien wel het meest bizarre moment uit mijn leven. Ik ben toen bij kennis bij een bergrestaurant door een heli opgehaald en naar het ziekenhuis van Monthey gebracht… gehecht en na een nachtje observatie de volgende dag ontslagen. 

Ja skiën is een risicosport net zoals de formule 1. Je kunt het heel behoudend aanpakken, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dan moet je de momenten eigenlijk koesteren als je zoals vandaag met het prutweer een dag helemaal niet gaat skiën of als je gewoon twee uurtjes met je ukkie bij een kinderpiste rommelt. Kan er tenminste niets misgaan. Wat ik ook ontdekt heb is om weer veel te gaan focussen op techniek, Hirschertje spelen en met matige snelheid doen alsof je in hoog ritme poortjes pakt. Probeer het maar eens op een harde tot ijzige piste. Het is knap lastig. Slow skiïng… ik noemde het laatst al …. schijnt een nieuwe skistijl te zijn… ik ga me er verder in verdiepen….

Schumi: je bent mijn held ook…. en ik ben ook vader….  dit is héél erg…. héél gemeen…. dit mag niet gebeuren…. en die uit Die Tauplitz al helemaal niet…. zet hieronder in de reacties maar je R.I.P. voor die jongen en uit je boosheid tegen moeder natuur dat het leven zo fragiel is…. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.