De afgelopen dagen was België de “sweet spot” voor extreem onweer vanaf morgenmiddag. Vandaag zien we dat de modellen het slagveld hebben verlegd naar de Britse zuidkust. Het Metoffice heeft nu al code geel afgegeven en waarschuwt voor 50 tot lokaal 70mm neerslag. Absoluut dus het potentieel om het waterballet van Oelde vlak over de grens in de nacht op maandag nu ten westen van ons te gaan herhalen. Nederland kan de dans grotendeels ontspringen hoewel vrijdag op veel plaatsen zeker regenachtig zal verlopen. België is nog wel in de gevarenzone.
Hier de situatie morgenmiddag in het Europese weermodel en op die termijn ook “in werkelijkheid”. Frankrijk zit vol met thermische buien omdat er momenteel een koele zone over het westelijk Alpengebied zit vanwege een zwakke depressie waaruit in Saas-Fee zondagavond sneeuw is gevallen zoals je op onze Facebook pagina kunt zien.
Tegelijkertijd wordt er over de Atlantische oceaan steeds koele lucht aangevoerd die gisteravond in Noord-Holland al voor hele lichte regen zorgde. Om 21.15 uur had de bewolking zeg weer teruggetrokken op de Noordzee en had ik thuis dit heerlijke uitzicht. Dat is toch alsof je in Zuid-Duitsland woont en naar de Alpen kijkt!
In een run van gisteren vinden we die bewolking op zee ook schitterend terug. Maf dat je in je voortuin tegen bewolking aan kijkt die laten we zeggen 5000km lang tot voorbij de Azoren steekt! Vandaag hangt die bewolking volledig over ons land heen en voelt alles na zo veel zonnige dagen behoorlijk koud aan hoewel we alsnog tussen de 20 en 25ºC uitkomen.
Snel verder! Tussen de IJslandse stormdepressie en het Azorenhoog wordt Canadese kou richting Zuid-Frankrijk “getrokken” en daar komt het juist in een zwakke zuidelijke stroming tussen een ultrazwak Scandihoog en diezelfde IJslandse depressie. Die buiencomplexen dobberen dan naar het noorden en organiseren zich in de huidige berekening meer lands een rechte frontlijn dan in een tegen de klok draaiende beweging. Dat gebrek aan rotatie maakt dat de Lage Landen mogelijk worden gespaard. In de gaten houden moeten we het natuurlijk nog steeds en ook of ze in Groot-Brittannië nog gaan opschalen naar oranje of rood.
De berekening voor de lifted index voor morgen is nog steeds extreem voor België en Zuid-Limburg. Absoluut in de gaten houden. Waarom? De gridwijdte van de weermodellen is veer groter dan de omvang van een onweerswolk. De lifted index is daarom een maat voor “wat er lokaal zou kunnen gebeuren” al zie je het niet in de neerslagberekening. Jeroen komt in de namiddag of morgenochtend met zijn analyse.
Het zit nog dicht tegen Vlaanderen aan! Je snapt dat Antwerpen of Zeeland evengoed alsnog de klos kunnen zijn.
Vrijdagmiddag gaat er dan zeker ook nog het nodige over Nederland en het Westen van Duitsland schuiven. Ook in Duitsland zijn daarvoor al waarschuwingen van kracht (3 op de schaal van 5).
Op zaterdag is het ergste in Groot-Brittannië wel weer voorbij. Tegen die tijd drukt de IJslandse depressie de koudere lucht al tegen de hittegolf in Oost-Duitsland en de Alpen aan. Hevig onweer op de agenda. Zoals je ziet hebben de Lage Landen zaterdag alleen lichte regen. Zie ook het berekende noodweer oostelijk van Madrid! Verspreid over Europa zijn heftige verrassingen mogelijk…
Zondag en maandag ontspringen we nog meer de dans terwijl de Alpen een waterballet blijven. En…. boven 3000m gaat wel weer wat sneeuw vallen! Daar gaan we plaatjes van zien. Ik heb lichte hoop dat ik dat morgen al wat concreter kan aankondigen. Oost-Duitsland is maandag ook al afgekoeld. Polen zit dan met de gebakken peren.
Totale neerslag tot aan het “overvolgende” weekeinde.
Ensemble voor de Alpen. In de winter goed voor een magistrale sneeuwdump. Vier dagen neerslag op rij. Een temperatuurcrash van bijna 20ºC! Daarna een fase met geleidelijk terugkerende warmte. Geen hitte deze keer. Wel regenbuitjes in de namiddag. Na het weekeinde is het zwakke Scandihoog opgeruimd dat ik op 4 augustus aan de huidige “Duitse” hittegolf koppelde. Het Azoren hoog is dan weer de baas en houdt Europa in een koelere noordwestelijke stroming. Ja het plaatsje Claremorris in Ierland had afgelopen juli de koudste juli in 50 jaar! En ook augustus gaat koel verder in die hoek die nu meer grip krijgt op ons deel van Europa.
24 reacties
Reacties zijn gesloten.