Ik weet niet waar te starten dus heb maar even dit geweldige webcamplaatje uit Montafon gepakt. We hebben vanavond zo ongelofelijk veel te vertellen, vergeef ons dat het weer wat later in het bericht komt. Natuurlijk gaat het bericht niet door zonder weerbericht, dat zou ik jullie nooit aan doen.

Het beste nieuws van vandaag is dat de westkant weer wit is geworden! Hier het mooie dorpje Champery net over de grens in Zwitserland. Een laagje in het dorp maar hogerop meer. In Riederalp Zwitserland wordt bijvoorbeeld 40cm in het dorp gemeld!

Onze live-man in Frankrijk in Espace Diamant, Roy, vertelt ons dat er hogerop tot 20cm is gevallen en in het dal tot zo’n 12cm. Alles weer wit en geweldig voor de pistes. Het is je gegund Roy, misschien positieve karma omdat je zoveel op WSWM actief bent? 😉

Meer uit de Franse Alpen, Les Carroz weer mooi gewit. Iemand in de reacties vandaag maakte zich nog wat zorgen over dat gebied, dit is een mooie opfrisser hoor! Ook in de zuidelijkere gelegen gebieden viel prettige sneeuwval, zie bijvoorbeeld dit beeld uit het sportieve Les Menuires.

Tja we kunnen er niet omheen, Loser, de speeltuin links op de foto is bijna verdwenen, dat zal nog wel gaan lukken. Maar het is niet de mooiste webcam van vanavond, die komt nog!

Dit beeld komt van Roland in de reacties, hun caravan verdwijnt bijna onder de sneeuw. Hulptroepen zijn dit weekend nodig om het boeltje uit te graven. ps. volgende keer foto horizontaal 😉

Langzaam komen we dichterbij de absolute TOP-webcam van vanavond. Zoveel sneeuw op een schamele 700m hoogte geloof ik. Kan het nog mooier?

En jawel dat kan. Dit is de absolute TOP-webcam van vanavond. Waar staat deze webcam? Nou bij ons voor de deur blijkbaar. Ja echt waar, er staat een webcam op de Penningbergstraße. Alle lof naar Marcel die deze toevallig tegen kwam. En waarom is dit dan met stipt de allermooiste? Nou wel hierom:

Jorne Valstar heeft even weginspectie gedaan en het was allemaal in orde!

Maar dat is niet overal zo hoor. Sterker nog, er lijkt geen doorkomen aan in Oostenrijk als je deze kaart ziet. Talrijke wegafsluitingen. Veel dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld, te veel om op te noemen.

En natuurlijk het lawinegevaar wat aanhoudend hoog is of zelfs stijgende is. Steiermarken heeft in het gehele noorden level 5 (!), Salzburgerland 4 en lokaal ook 5, Tirol grotendeels 4 en ook Vorarlberg 4. Ik blijf het ieder bericht herhalen: pas op! Met lawinegevaar 5 kunnen er zelfs spontane lawines ontstaan, denk dus 2x na als je langs een steile wand loopt of onder een steil dak met een flinke lading sneeuw. Nee het zijn geen grapjes, dat werd nog eens extra op m’n hart gedrukt toen ik vanmiddag het volgende beeld zag:

Ik heb hier gistermiddag gewandeld. Ik maakte een wandeling door Hopfgarten om het dorp wat te verkennen en eindigde op de ingesneeuwde begraafplaats (rechts op de foto). Ik besloot over de weg midden in beeld terug te lopen. Ik dacht nog iets als; pittige helling als je daarvandaan terug skiet richting je appartement, beter ff overslaan. Vannacht is daar dus een spontane lawine naar beneden gerold… Door het oog van de naald? Nee dat is niet zo, maar wel even een heel goed realisatiemomentje. Het is levensgevaarlijk! Lees het hele artikel hierrr.

We starten met het in de reacties gepostte ensemble voor Zuid-Limburg. Nou Hajo heeft vandaag geschaatst op de Jaap Eden baan in Amsterdam maar als hij nog wat langer blijft kan ie zo op natuurijs schaatsen. Wil je de heerlijke beelden van Hajo terugkijken? Klik dan hier. Wat een opener voor de weersectie van het bericht, what a time to be alive!

Kiekeboe, zeg hallo tegen de kou. -8 in Nederland en -12 in de Ardennen. Laten we de meteofictiekaarten zo nog maar eens goed onder de loep nemen. Eerst nog even wat Alpenweer, heb geduld.

Dit het ensemble voor m’n eigen regio maar redelijk representatief voor heel Oostenrijk. Morgen nog een dumpdag, dan vrijdag zo goed als DE perfecte dag. Droog, koud, verse sneeuw in overvloed en misschien zelfs de zon. Ook de dag dat er ongelukken gaan gebeuren, Hajo waarschuwde er al eerder voor. Daarna eerst een zwak frontje op zaterdag om er zondag weer vol op te klappen met een nieuwe superdump. Het exacte zwaartepunt is nog wat onzeker maar dat er ergens weer een nieuwe meter gaat vallen is zeer waarschijnlijk. We zien daarbij ook een wat stijgende vorstgrens tot misschien wel 1200m. Dat zou voor veel dorpen een tijdelijke domper zijn. Echter was een soortgelijke sneeuwgrens ook voor dinsdag voorspeld en toen heb ik hier in Hopfgarten op 600m hoogte slechts een enkele natte vlok gespot. De kou zit gewoon gebijteld in de Alpen, een echte plaklaag. Maak je dus weinig zorgen over de sneeuwgrens. Bovenal, die gaat op maandag direct weer dalen.

Dan op woensdag echt even rust zo lijkt het. Wel met een stijgende sneeuwgrens omdat het ex-Azorenhoog afzakt naar Afrika en daar zat nog wat warmte in verscholen. Nouja dat is dan wel even goed voor het lawinegevaar zijn als alles een beetje in kan zakken. Regen zou helemaal top zijn. Maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde. Dat Oostenrijk wat rust krijgt na dinsdag zit er wel dik in, eindelijk haha. Verder kijken we nog niet voor concrete situaties, daarna neemt de onzekerheid toe.

Dit is het ensemble voor de pure zuidkant. Droog en heerlijke wintersport temperaturen tot de 20e. Laat je niet misleiden door de piekjes op de 14e en 17e, dat is pure noordkant sneeuw wat door onzuiverheden in het model tot aan de zuidkant komt. Helaas krijgen ze daar niets behalve wat temperatuurschommelingen mee. Vanaf de 20e meer kansen, ook samenhangend met de meteofictiedroom van de Lage Landen, straks meer daarover!

De westkant is als laatste aan de beurt, vanavond nog wat laatste stuiptrekkingen van sneeuwbuitjes maar veel zal het niet meer zijn. Eindigen ze daar denk ik toch op grote schaal rond de 20cm. De 13e en 14e doen ze ook weer leuk mee, wat hogere sneeuwgrens is daar wel waarschijnlijk maar voor veel Franse dorpen no problemo.

Het EC is zelfs nog veel positiever voor de Franse Alpen en zet de noordwester op volle kracht vooruit. Zoals eerder gezegd het zwaartepunt van deze dump is nog onzeker. GFS en EC moeten het dus even uitvechten. Zie op deze kaart trouwens ook even de setting voor de Lage Landen, vrijwel precies hetzelfde als gister, nieuwe stormkansen dus.

Wat te denken van deze accumulaties voor de noordwest kant. Trek er een paar af voor de sneeuwval van vandaag maar dat is gewoon een mooie halve meter pow voor de Franse Alpen. Duimen voor EC dan maar, komende dagen zullen de modellen het eens worden met ik vermoed een gulden middenweg. Daarna doen de eerste kansen zich aan voor de 20e, en ja jullie zullen in spanning blijven, die gaan we zo hieronder behandelen.

We pakken hem er weer ff bij mocht je m vergeten zijn, de grote 3 binnen het GFS (hoofdrun, para en controle) gaan allemaal voor zuivere vorstdagen vanaf de 22e! Wat de para trouwens aan het begin doet, geen idee, laten we deze maar even achterwege laten.

Dit is het moment supreme waar het Azorenhoog besluit verbinding te maken met het Groenlandhoog wat al in een eerder stadium was gevoed met wat warmte van de Azoren. Direct zien depressies hun kans schoon om een zuiderlijkere koers aan te houden.

Goed te zien ook in de jetstream die naar het zuiden duikt. Alles ten noorden van de jetstream zit in de kou en alles direct op de jetstream zit in de neerslag. De Franse Alpen zullen daarom zeker kansrijker worden qua sneeuwval, zagen we eerder ook al in het ensemble.

Ja ik weet niet wat ik met deze kaarten moet hoor, toen ik ze net voor het eerst zag ging ik maar lachen van de verbazing. Oke, fair point we zien zoiets niet voor het eerst, maar met zoveel steun van het ensemble? En oke nou is de hoofdrun wel echt het mooiste meisje van de klas, maar man wat een knaller. Eerst een dubbele sneeuwdepressie over de Lage Landen om vervolgens ijzig af te koelen. Tja dan krijg je kaartjes zoals we hierboven zagen met ijsdagen en strenge vorst in de nachten.

Hier die dubbele sneeuwdepressie, gaat natuurlijk nog aan gesleuteld worden maar wat is ie lekker. De Ardennen en Sauerland zien dan een sneeuwhoogte van 50cm staan als dit uitkomt. En die ijskoude nachten komen dan wel door de uitstraling van de sneeuw. Nu je toch naar dit gifje aan het kijken bent, check de Alpen! Daar kwamen de piekjes vandaan in de ensembles van de zuid- en westkant. Daar dan ook de welverdiende dumps!

De controle run was minstens net zo koud in het ensemble maar laat wel een wat andere situatie zijn. Hier wordt de blokkade snel omver gekegeld door een sterke depressie boven Groenland. Daardoor een meer oostelijke stroming naar de LL wat de kou verklaart maar in mijn ogen een minder goeie situatie voor aanhoudend winterweer. De blokkade moet blijven bestaan of naar Scandihoog evolueren.

Het EC berekent nog niet tot dit moment supreme maar laat wel de eerste flard warmte naar het noorden gaan. Goed voor de opbouw. De pluim van het EC is dan ook eindelijk binnen:

Ook hier Zuid-Limburg gepakt. Een dalende trend maar wel even de voetjes terug op de grond, dat is goed, zo kunnen we objectief blijven kijken. Al is de voorpret hierboven natuurlijk wel superleuk. Kies hoe jij er naar kijkt; realist, optimist of wat dan ook. 1620 woorden verder moet ik m toch echt gaan afsluiten, duim allemaal mee voor de echte winterintrede vanaf de 22e!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

74 reacties

Gesloten voor reacties.