Ik weet niet waar te starten dus heb maar even dit geweldige webcamplaatje uit Montafon gepakt. We hebben vanavond zo ongelofelijk veel te vertellen, vergeef ons dat het weer wat later in het bericht komt. Natuurlijk gaat het bericht niet door zonder weerbericht, dat zou ik jullie nooit aan doen.

Het beste nieuws van vandaag is dat de westkant weer wit is geworden! Hier het mooie dorpje Champery net over de grens in Zwitserland. Een laagje in het dorp maar hogerop meer. In Riederalp Zwitserland wordt bijvoorbeeld 40cm in het dorp gemeld!

Onze live-man in Frankrijk in Espace Diamant, Roy, vertelt ons dat er hogerop tot 20cm is gevallen en in het dal tot zo’n 12cm. Alles weer wit en geweldig voor de pistes. Het is je gegund Roy, misschien positieve karma omdat je zoveel op WSWM actief bent? 😉

Meer uit de Franse Alpen, Les Carroz weer mooi gewit. Iemand in de reacties vandaag maakte zich nog wat zorgen over dat gebied, dit is een mooie opfrisser hoor! Ook in de zuidelijkere gelegen gebieden viel prettige sneeuwval, zie bijvoorbeeld dit beeld uit het sportieve Les Menuires.

Tja we kunnen er niet omheen, Loser, de speeltuin links op de foto is bijna verdwenen, dat zal nog wel gaan lukken. Maar het is niet de mooiste webcam van vanavond, die komt nog!

Dit beeld komt van Roland in de reacties, hun caravan verdwijnt bijna onder de sneeuw. Hulptroepen zijn dit weekend nodig om het boeltje uit te graven. ps. volgende keer foto horizontaal 😉

Langzaam komen we dichterbij de absolute TOP-webcam van vanavond. Zoveel sneeuw op een schamele 700m hoogte geloof ik. Kan het nog mooier?

En jawel dat kan. Dit is de absolute TOP-webcam van vanavond. Waar staat deze webcam? Nou bij ons voor de deur blijkbaar. Ja echt waar, er staat een webcam op de Penningbergstraße. Alle lof naar Marcel die deze toevallig tegen kwam. En waarom is dit dan met stipt de allermooiste? Nou wel hierom:

Jorne Valstar heeft even weginspectie gedaan en het was allemaal in orde!

Maar dat is niet overal zo hoor. Sterker nog, er lijkt geen doorkomen aan in Oostenrijk als je deze kaart ziet. Talrijke wegafsluitingen. Veel dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld, te veel om op te noemen.

En natuurlijk het lawinegevaar wat aanhoudend hoog is of zelfs stijgende is. Steiermarken heeft in het gehele noorden level 5 (!), Salzburgerland 4 en lokaal ook 5, Tirol grotendeels 4 en ook Vorarlberg 4. Ik blijf het ieder bericht herhalen: pas op! Met lawinegevaar 5 kunnen er zelfs spontane lawines ontstaan, denk dus 2x na als je langs een steile wand loopt of onder een steil dak met een flinke lading sneeuw. Nee het zijn geen grapjes, dat werd nog eens extra op m’n hart gedrukt toen ik vanmiddag het volgende beeld zag:

Ik heb hier gistermiddag gewandeld. Ik maakte een wandeling door Hopfgarten om het dorp wat te verkennen en eindigde op de ingesneeuwde begraafplaats (rechts op de foto). Ik besloot over de weg midden in beeld terug te lopen. Ik dacht nog iets als; pittige helling als je daarvandaan terug skiet richting je appartement, beter ff overslaan. Vannacht is daar dus een spontane lawine naar beneden gerold… Door het oog van de naald? Nee dat is niet zo, maar wel even een heel goed realisatiemomentje. Het is levensgevaarlijk! Lees het hele artikel hierrr.

We starten met het in de reacties gepostte ensemble voor Zuid-Limburg. Nou Hajo heeft vandaag geschaatst op de Jaap Eden baan in Amsterdam maar als hij nog wat langer blijft kan ie zo op natuurijs schaatsen. Wil je de heerlijke beelden van Hajo terugkijken? Klik dan hier. Wat een opener voor de weersectie van het bericht, what a time to be alive!

Kiekeboe, zeg hallo tegen de kou. -8 in Nederland en -12 in de Ardennen. Laten we de meteofictiekaarten zo nog maar eens goed onder de loep nemen. Eerst nog even wat Alpenweer, heb geduld.

Dit het ensemble voor m’n eigen regio maar redelijk representatief voor heel Oostenrijk. Morgen nog een dumpdag, dan vrijdag zo goed als DE perfecte dag. Droog, koud, verse sneeuw in overvloed en misschien zelfs de zon. Ook de dag dat er ongelukken gaan gebeuren, Hajo waarschuwde er al eerder voor. Daarna eerst een zwak frontje op zaterdag om er zondag weer vol op te klappen met een nieuwe superdump. Het exacte zwaartepunt is nog wat onzeker maar dat er ergens weer een nieuwe meter gaat vallen is zeer waarschijnlijk. We zien daarbij ook een wat stijgende vorstgrens tot misschien wel 1200m. Dat zou voor veel dorpen een tijdelijke domper zijn. Echter was een soortgelijke sneeuwgrens ook voor dinsdag voorspeld en toen heb ik hier in Hopfgarten op 600m hoogte slechts een enkele natte vlok gespot. De kou zit gewoon gebijteld in de Alpen, een echte plaklaag. Maak je dus weinig zorgen over de sneeuwgrens. Bovenal, die gaat op maandag direct weer dalen.

Dan op woensdag echt even rust zo lijkt het. Wel met een stijgende sneeuwgrens omdat het ex-Azorenhoog afzakt naar Afrika en daar zat nog wat warmte in verscholen. Nouja dat is dan wel even goed voor het lawinegevaar zijn als alles een beetje in kan zakken. Regen zou helemaal top zijn. Maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde. Dat Oostenrijk wat rust krijgt na dinsdag zit er wel dik in, eindelijk haha. Verder kijken we nog niet voor concrete situaties, daarna neemt de onzekerheid toe.

Dit is het ensemble voor de pure zuidkant. Droog en heerlijke wintersport temperaturen tot de 20e. Laat je niet misleiden door de piekjes op de 14e en 17e, dat is pure noordkant sneeuw wat door onzuiverheden in het model tot aan de zuidkant komt. Helaas krijgen ze daar niets behalve wat temperatuurschommelingen mee. Vanaf de 20e meer kansen, ook samenhangend met de meteofictiedroom van de Lage Landen, straks meer daarover!

De westkant is als laatste aan de beurt, vanavond nog wat laatste stuiptrekkingen van sneeuwbuitjes maar veel zal het niet meer zijn. Eindigen ze daar denk ik toch op grote schaal rond de 20cm. De 13e en 14e doen ze ook weer leuk mee, wat hogere sneeuwgrens is daar wel waarschijnlijk maar voor veel Franse dorpen no problemo.

Het EC is zelfs nog veel positiever voor de Franse Alpen en zet de noordwester op volle kracht vooruit. Zoals eerder gezegd het zwaartepunt van deze dump is nog onzeker. GFS en EC moeten het dus even uitvechten. Zie op deze kaart trouwens ook even de setting voor de Lage Landen, vrijwel precies hetzelfde als gister, nieuwe stormkansen dus.

Wat te denken van deze accumulaties voor de noordwest kant. Trek er een paar af voor de sneeuwval van vandaag maar dat is gewoon een mooie halve meter pow voor de Franse Alpen. Duimen voor EC dan maar, komende dagen zullen de modellen het eens worden met ik vermoed een gulden middenweg. Daarna doen de eerste kansen zich aan voor de 20e, en ja jullie zullen in spanning blijven, die gaan we zo hieronder behandelen.

We pakken hem er weer ff bij mocht je m vergeten zijn, de grote 3 binnen het GFS (hoofdrun, para en controle) gaan allemaal voor zuivere vorstdagen vanaf de 22e! Wat de para trouwens aan het begin doet, geen idee, laten we deze maar even achterwege laten.

Dit is het moment supreme waar het Azorenhoog besluit verbinding te maken met het Groenlandhoog wat al in een eerder stadium was gevoed met wat warmte van de Azoren. Direct zien depressies hun kans schoon om een zuiderlijkere koers aan te houden.

Goed te zien ook in de jetstream die naar het zuiden duikt. Alles ten noorden van de jetstream zit in de kou en alles direct op de jetstream zit in de neerslag. De Franse Alpen zullen daarom zeker kansrijker worden qua sneeuwval, zagen we eerder ook al in het ensemble.

Ja ik weet niet wat ik met deze kaarten moet hoor, toen ik ze net voor het eerst zag ging ik maar lachen van de verbazing. Oke, fair point we zien zoiets niet voor het eerst, maar met zoveel steun van het ensemble? En oke nou is de hoofdrun wel echt het mooiste meisje van de klas, maar man wat een knaller. Eerst een dubbele sneeuwdepressie over de Lage Landen om vervolgens ijzig af te koelen. Tja dan krijg je kaartjes zoals we hierboven zagen met ijsdagen en strenge vorst in de nachten.

Hier die dubbele sneeuwdepressie, gaat natuurlijk nog aan gesleuteld worden maar wat is ie lekker. De Ardennen en Sauerland zien dan een sneeuwhoogte van 50cm staan als dit uitkomt. En die ijskoude nachten komen dan wel door de uitstraling van de sneeuw. Nu je toch naar dit gifje aan het kijken bent, check de Alpen! Daar kwamen de piekjes vandaan in de ensembles van de zuid- en westkant. Daar dan ook de welverdiende dumps!

De controle run was minstens net zo koud in het ensemble maar laat wel een wat andere situatie zijn. Hier wordt de blokkade snel omver gekegeld door een sterke depressie boven Groenland. Daardoor een meer oostelijke stroming naar de LL wat de kou verklaart maar in mijn ogen een minder goeie situatie voor aanhoudend winterweer. De blokkade moet blijven bestaan of naar Scandihoog evolueren.

Het EC berekent nog niet tot dit moment supreme maar laat wel de eerste flard warmte naar het noorden gaan. Goed voor de opbouw. De pluim van het EC is dan ook eindelijk binnen:

Ook hier Zuid-Limburg gepakt. Een dalende trend maar wel even de voetjes terug op de grond, dat is goed, zo kunnen we objectief blijven kijken. Al is de voorpret hierboven natuurlijk wel superleuk. Kies hoe jij er naar kijkt; realist, optimist of wat dan ook. 1620 woorden verder moet ik m toch echt gaan afsluiten, duim allemaal mee voor de echte winterintrede vanaf de 22e!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

74 reacties

joke,riederalp · 9 januari 2019 op 20:09

https://www.wetteronline.de/wetterticker/brockenbahn-bleibt-im-schnee-stecken-201901096837910
Wat een toestanden! Hier “maar” 40 cm vandaag gevallen. Nu min 10 graden, lichte sneeuwval en een beetje wind. Doordat het lekker vriest is het scheppen een stuk minder zwaar. Vrijdag lijkt het hier een mooie skidag te worden( wel even het bankje uitscheppen) Za en Zo weer een dumpje. Heerlijk!

Raymond · 9 januari 2019 op 20:13

@Jorne,
Damm you lucky bastard, dat je met je neus in die dikke vette sneeuw valt Ja ok het is ook gevaarlijk maar man man. Als ik tijd had kwam ik jullie opzoeken!

Nadia · 9 januari 2019 op 20:22

Jorne, je bent een topper!!! Na dit mooie begin van je bericht kan ik bijna niet wachten op de uitleg bij de weerkaarten.
Tuurlijk zijn we allemaal euforisch over alle sneeuw maar eerlijk is eerlijk je schrijft geniaal. Erg prettig om te lezen. Keep up the good work.

Asten (Harmelen) · 9 januari 2019 op 20:23

Voor wat betreft die wegafsluitingen.. echt veel maar een stuk of 25 van die bordjes zien (gelukkig ?) op baustellen en wintersperre… hopelijk gaan er daar de komende dagen nog veel meer verdwijnen als het lawinegevaar wat minder wordt..

  Asten (Harmelen) · 9 januari 2019 op 21:18

  Omdat er aktijd wel een paar mensen zijn die hier in zijn geinteresseerd ahum (hoeveel sneeuw kan/ moet een dak verdragen):

  https://m.holzmagazin.com/technik/1049-dachlast-wieviel-schnee-ist-erlaubt

  wel geinig en logischerwijze ook afhankelijk van de samenstelling van wat er aan sneeuw/ijs op je dak ligt. Omdat je nooit weet wat voor weer het nog gaat worden en je die laag ijs op je dak op een gegeven moment niet meer kunt verwijderen zal je op een gegeven moment toch actie moeten ondernemen..

  Misschien kan Joke hier iets over zeggen. Is dit geregeld bij wet ? Kan me voorstellen dat bij een appartementencomplex ook regels zijn oogenomen mbt VVE ?.

   joke,riederalp · 9 januari 2019 op 21:57

   Leuk artikel @Asten. Het lijkt dat Oosterijk minder strenge eisen heeft.(max.een ton per vierkante meter) Ons dak is indertijd verhoogd met aanbouw en omdat we op 1950 meter wonen moest dat 5 meter sneeuw kunnen dragen.De onderkant van de sneeuw tegen het warme dak aan verandert in ijs dus een stuk zwaarder. Iedergval kan ons dak meer dan een ton dragen. Na de bouw kwam een gemeente commissie langs om alles te controleren of alles van de al gecontroleerde bouwtekeningen goed uitgevoerd was.
   Met veel sneeuw zie ik oude huizen waar de daken nog niet aan die eisen voldoen regelmatig geschept moet worden.

    Asten (Harmelen) · 9 januari 2019 op 22:25

    Leuke info ! Zeker met een eigen chalet zul je dat wel langs hebben zien komen (hoewel men daar in de bouw natuurlijk alles van af zal weten)…

   Hans · 9 januari 2019 op 22:30

   Zeker interessant Asten. Bij ons is hier e.e.a. in Bouwbesluit vastgelegd dus wettelijk geregeld. Constructeur maakt in zo’n geval berekeningen. Gevaar bij die sneeuwmassa is een eventueel plotseling snelle stijging van temperatuur en/of regen. Gevolg is een enorme gewichtstoename. Niet zonder gevaar allemaal.

Artus Missorten · 9 januari 2019 op 20:33

Ik denk dat de Oostenrijkers voortaan deze techniek zullen moeten toepassen om de sneeuw van hun daken weg te halen.

https://www.hln.be/bizar/het-leukste-van-het-web/video-zo-halen-noren-sneeuw-van-hun-dak~a0eabf09/

  Jeroen · 9 januari 2019 op 20:42

  Gaaf en dat is dan nog maar een beetje sneeuw. Weet niet of het nu wel de veiligste methode is in Oostenrijk.

Marcel · 9 januari 2019 op 20:43

Ik had je gemist Jorne, maar mooi geposeerd op de webcam in de straat waar Hajo zijn huis ligt. Geniet van je Oostenrijk avontuur en ga zo door met de berichten.

Jeroen · 9 januari 2019 op 20:45

Overigens hier een filmpje vanuit het zuid Duitse reit in winkl, ook daar is de weg vanuit ruhpolding afgesloten wegens lawine gevaar. Het bordje zelf is inmiddels bijna niet meer te zien en het skigebied was ook afgesloten. Aan de Oostenrijkse zijde ligt nu 320cm op de berg.
Zie filmpje hier https://www.wetteronline.de/wetterticker/video-neues-schneechaos-in-den-alpen-201901091641996

MarsB · 9 januari 2019 op 20:47

Wat een berichten uit Oostenrijk. Hoogste niveau lawinegevaar in het Salzburgerland. Vrijdag vliegen we naar Salzburg Airport, tenminste dat hoop ik want uitwijken kan natuurlijk ook. We verblijven in het pension van onze vrienden. De voornaamste taak van Felix is momenteel het sneeuwvrij houden van de oprit (korte steile klim) en het dak van de overdekte parkeerplaatsen. Met deze sneeuwhoeveelheden kan hij zijn sneeuwfrees na deze winter gelijk afschrijven. Bijkomend probleem is het kwijtraken van de weggespoten sneeuw. Dat lukt niet meer. Ik zal weer wat foto’s uploaden komende week. Groetjes

Wessel · 9 januari 2019 op 20:54

https://www.tt.com/panorama/unfall/15201386/in-freien-skiraum-verirrt-lawine-toetet-16-jaehrigen-in-st-anton

Tragisch ongeval met dodelijke afloop in het oh zo mooie St. Anton am Arlberg

  Harm · 9 januari 2019 op 21:26

  Zo snel kan het gaan, helaas.. 🙁

  Ben bang dat er vrijdag nog veel meer kan gebeuren als het opklaart en mensen zonder kennis en kunde offpiste duiken in de talloze prachtige poedervelden..

Jorne · 9 januari 2019 op 20:59

Nieuw stuk toegevoegd, nu de EC detailkaarten ook binnen zijn de blik volle bak op de meteofictie.
STAY TUNEDDDD

Henrik · 9 januari 2019 op 21:16

Check de sneeuwverwachting voor Lech, bizar, na alles wat er vandaag gevallen is nog bijna 2 meter erbij…
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-1.JPG[/img]

  jarno · 9 januari 2019 op 21:36

  Na vandaag valt er niet meer dan een meter meer hoor… maar ongeveer 1 meter…

   Henrik · 9 januari 2019 op 21:58

   Ik weet niet of jij goed kunt tellen maar op basis van bovenstaande kaartje kom je, als je vandaag niet meeneemt, op 195cm t/m volgende week maandag. Bijna 2 meter dus.

   Stéphan · 9 januari 2019 op 22:09

   Op de berg zal hij bedoelen. Die meter is voor het dal berekend.

    Henrik · 9 januari 2019 op 22:11

    Idd als je die hoeveelheden optelt tm maandag kom je op 195cm sneeuw op de berg.

     Martijn sonnenberg · 9 januari 2019 op 22:30

     op zich is de totale hoeveelheid sneeuw dit seizoen voor die regio niet eens zo ongewoon. Er valt daar gemiddeld 11-13 mtr/winter. Afgelopen winters (2011/12, 12/13 en 17/18 daargelaten) waren alleen relatief
     matig en dus zijn ‘we’ niet meer zoveel gewend

     Henrik · 9 januari 2019 op 22:42

     Klopt, heel sneeuwzeker gebied, maar nu valt dus 5 meter sneeuw (bijna de helft wat er normaal valt) in anderhalve week en dat maakt het zo bizar

     Henrik · 9 januari 2019 op 22:51

     Twee en halve week bedoel ik

Jorne · 9 januari 2019 op 21:35

We zijn klaarrr!

  Niels Weverling · 9 januari 2019 op 21:47

  Geweldig bericht Jorne!
  Wat een schrijfskills heb jij!
  Bijzonder wat er allemaal staat te gebeuren, alleen deze voorpret al!
  Ik reis de 25e naar Galtür/Ischgl,
  Maar datvzitvwel snor tot eind mei dit jaar!
  Succes! En ik blijf jullie volgen

Roy · 9 januari 2019 op 21:41

Geweldige avondupdate en webcam nr.1 haha Wat een heerlijke energie steek je toch in je berichten 🙂 Morgen en vrijdag gaan we het gebied verder in skiën. De dorpjes Notredame de Belle Combe, Flumet en Praz sur Arly verdienen een bezoekje. Dan ook een definitieve uitslag van de verse sneeuw bovenin. Net nog even de deur uit geweest en hoe bijzonder mooi is dat toch om onder een opgeklaarde hemel, knisperend door de vers gevallen sneeuw een wandelingetje te maken.. Ik heb nog even goed gekeken maar ik hou het op 15-18 cm verse sneeuw hier in Les Saisies 1650. Fijne avond nog! 🙂

  Hans · 9 januari 2019 op 22:13

  Bewijs dat dan eerst maar ‘s……..d.m.v. een mooie foto. 😉

   Roy · 9 januari 2019 op 22:39

   Morgen upload ik er 1!!

Gerard · 9 januari 2019 op 21:41

Ik vertrek morgenmiddag naar Ehrwald.
Ehrwald was vandaag dicht…
Ik ben benieuwd hoe lang we over gaan doen…..zin in

Jopie · 9 januari 2019 op 21:43

Man man. Dit leest als een ware weer-thriller. F5x100

Mark (Breda) · 9 januari 2019 op 21:46

Erg lekker geschreven bericht Jorne! Vol energie en je schrijft vooral meeslepend. Elke zin bam. Raak. Je wilt door met lezen.

En met deze kaarten. Wow. Dan komt de energie los.
Ik houd de mus in het kooitje nog even in de gaten. Dat het geen dooie wordt. Diverse media schreven vandaag al over winterinval….durft iemand een kans te noemen? Ik zet in op 40% als ik diverse pluimen vergelijk.

Jopie · 9 januari 2019 op 21:54

Ik vind het echt bijzonder dat zoveel en zeer consistent kou wordt voorspelt zonder dat dit geaard gaat met een klassieke blokkade situatie (er is uiteraard wel enige blokkade). We zien de straalstroom enorm zuidelijk lopen waardoor arctische lage druk gebieden hun kans zien om naar onze contreien te duiken. Lage druk kou is veel interessanter want veel sneeuw… Als ik mij goed herinner was bij de beroemde sneeuwwinter van 1979 de hoge druk veel dominanter en zaten we steeds op een LMG (luftmassengrenze).

Kirsten_dl (Puurs.be) · 9 januari 2019 op 22:14

Geweldig bericht weer @Jorne, mijn complimenten! 🙂

En tsjakka, daar gaan we tienduizend keer dubbel hard de winter in, bakken sneeuw voor delen van de Alpen en wie
weet zelfs vrieskou voor de LL.
Kom er maar in #klimaatopwarming. 🙂 😆 😆
Uiteraard komt die er, een dag na mijn verjaardag zelfs. 🙂 (noteer alvast in jullie agenda) 😛
Want weten jullie wat er dan gebeurt op 21 januari? Juist ja, dan vind een totale maansverduistering oftewel super-bloed-wolfmaan plaats welke in België en Nederland zichtbaar is.
Meer hier: https://www.spacepage.be/nieuws/waarnemen-hemelverschijnselen/totale-maansverduistering-op-21-januari-2019

En wie mijn vorige post heeft gemist krijgt een herkansing, speciaal voor de Arlberg die-hard fans onder ons: https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=60519&start=100#p5186005

  ThijsB · 10 januari 2019 op 00:54

  Net zoals een warme periode niet per se hoeft te betekenen dat klimaatopwarming bestaat, is een koude periode of in dit geval een periode met veel sneeuw geen bewijs dat klimaatopwarming niet bestaat. Volgens mij neet dit anekdotisch bewijs. Leuk om dit argument weer eens in omgekeerde vorm te lezen. Verder mooie foto’s!

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 01:29

   Just wait and see… 😉
   Maar ik zie de kranten al in koeienletters koppen; massale sneeuwval in de Alpen is keihard bewijs en gevolg van opwarming van de aarde.

Harm · 9 januari 2019 op 22:15

Lekker bericht Jorne. Ik ga dromen van sneeuw en kou..

Tije · 9 januari 2019 op 22:16

Geweldige update! Goed gedaan Jorne.

Hans · 9 januari 2019 op 22:23

Blijft Hajo nog een tijdje weg Jorne? ……moet je komende dagen steeds blijven schrijven. 😉
Laten we eerlijk zijn: met zulke enorme hoeveelheden sneeuw en alles wat daarbij komt kijken, de mooie (foto’s) en minder mooie dingen, kun je blijven schrijven en reageren.
Vwb de controlerun 324h die jij plaatst had ik ook al om 19.24/19.28 getoond met het oog op de (eventuele) sneeuwmonenten in o.a. Val Gardena. Niet m.b.t. het weer in LL. Of heb jij dezelfde kaart per toeval geplaatst? Haha….
Tof hé die cam naast de deur…..weet/wist Hajo denk ik ook niet……

  Jorne · 9 januari 2019 op 22:33

  Ha was per toeval dezelfde kaart! Inderdaad dan mooie kansen voor de zuidkant, goed gezien!

Jurgen · 9 januari 2019 op 22:27

Eind deze maand 26e naar Hopfgarten 2 weken. Zal dan de zon wel zichtbaar zijn.
Sneeuw genoeg haha.

Jorne · 9 januari 2019 op 22:34

Dank voor alle lof, blijf reageren en zeg het voort aan je wintersportvrienden!

  Mark (Breda) · 9 januari 2019 op 22:43

  Die zitten hier!

Anne · 9 januari 2019 op 22:34

Het staat in de planning zondag naar Fugen te rijden. Nu is de weg naar hochfugen dicht dus we twijfelen een beetje of er nog wel wat te skiën valt…
Iemand advies?

sneeuwfanaat(Ron) · 9 januari 2019 op 22:40

Mooi bericht wederom van Jouw Jorne .Ik ben nog niet zo enthousiast over een ll winter zit nog allemaal veels te ver in de meteofictie!

Hans · 9 januari 2019 op 22:49

Het blijft voorlopig nog wel even sneeuwen. Voor de 1 een lust (voor het oog), voor de ander een last. Dinsdag 15 en woensdag 16 dan kans op mooie dagen……genieten aldaar of webcammen etc.
Benieuwd hoeveel skigebieden er dan open zijn/gaan……

Stefan (Bleiswijk) · 9 januari 2019 op 22:53

Jorne, complimenten voor je leuke schrijfstijl en mooie berichten. Ik ben normaal altijd een stille meelezer en ik geniet weer extra van jullie de laatste weken. Vooral zo doorgaan.

Dick Verweij · 9 januari 2019 op 23:34

Heb ik er overheen gelezen, of is er in dit artikel nog niet over de verstoorde poolwervel geschreven waardoor we kans maken op een koude aanval van betekenis vanaf de 19e januari? Zo’n verstoring splijt meestal de (in de winter) vrij krachtige poolwervel in tweeën waardoor er vrij warme lucht richting het poolgebied stroomt en daardoor koude uitbraken vanaf het poolgebied een soort van onvoorspelbaar naar het zuiden stromen. Geen abnormaal gebeuren, alleen schijnt deze poolwervel nu in drieën te breken, waardoor de onzekerheid groter wordt, op Google is er al een hoop over te vinden (poolwervel of polarvortex) en kijk eens naar de pluim op buienradar. Er staat ons een interessante periode te wachten.❄️

  Jorne · 9 januari 2019 op 23:41

  No worries Dick, hebben in het vizier dat de SSW een mogelijke aanstichter is van de winter als die er komt! Thanks voor de oplettendheid, had het minstens kunnen noemen in dit artikel

  Nadia · 9 januari 2019 op 23:47

  Dick, je hebt dan zeker e.e.a. gemist hier op de site …..
  En het wordt door Jorne en Hajo ook zeker in de gaten gehouden.
  Ook mede reageerders hebben de afgelopen tijd regelmatig in de reacties hier over bericht en zijn er links gedeeld. Ik heb hier geen account dus kan zo niet snel de betreffende artikelen terug vinden en je er naar verwijzen, maar het wordt zeker besproken. En idd we gaan zeker een interessante periode tegemoed. Leuk, leuk!!

Jorne · 10 januari 2019 op 00:01

Avondrun GFS is opnieuw ijskoud!
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-9-348.png[/img]

  nils · 10 januari 2019 op 00:15

  als tie maar ijs en ijskoud is!

Wim · 10 januari 2019 op 00:38

Word het nu serieus winter?
http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

Maarten · 10 januari 2019 op 06:46

Gfs is erg matig vanmorgen. Ook ensemble weer opgewarmd. Eens kijken waar ec mee komt dadelijk

Spyfromthesky · 10 januari 2019 op 07:28

De GFS Para is redelijk. Betrouwbaarheid? De setting lijkt wel leuk op het einde een mogelijk Groenland blokkade. We gaan het zien of die nog meer mooie glimmende worsten van Para ook een haalbaar gaan zijn.

Bepalend lijkt mij of een het Azoren hoge druk gebied zal wijken.

Spyfromthesky (Arnold)

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 09:10

  Het zal wel weer bang afwachten worden of we überhaupt nog een winter krijgen in de LL. Ik heb in ieder geval mijn buik stilaan vol van het nasskalte weerbeeld. Is niet goed voor mijn gewrichten, spieren en humeur. 🙂

Jeroen · 10 januari 2019 op 07:38

Ondanks de opwarming…. Ook in zuid Duitsland is de lift nu bijna ingesneeuwd.
[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/unternberg-bergstation.jpg[/IMG]

  Jeroen · 10 januari 2019 op 07:41

  En ook een 500m hoger in het Duitse winklmoosalm hebben ze een schep uitdaging. Stefan, mooi klusje voor jou?
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/webcam_scheibelberg_vga-(1).jpg[/IMG]

Qlubtempo Raoul · 10 januari 2019 op 07:40

Jorne kom er maar in, volgens mij weer een aardig pak gevallen bij jullie…

  Jorne · 10 januari 2019 op 08:20

  nouu het valt hier nog mee, in ieder geval niet zo veel als gister haha. Denk een centimeter of 10, het zal gedurende de dag nog gestaag doorsneeuwen

Skiwi · 10 januari 2019 op 08:24

Zondag-maandag lijkt toch opnieuw een stevige dump te gaan worden voor de volledige noordkant. Verwachte sneeuwhoeveelheden worden zowel bij GFS als EC run na run hoger. Op de meeste plaatsen wellicht ruim een halve meter tot een meter en in sommige regio’s zelfs richting anderhalve meter en meer erbij

  Skiwi · 10 januari 2019 op 08:26

  Zelfs inneralpine gebieden lijkt goed te gaan meedoen: Serfaus-Fiss-Ladis en Zermatt van een halve meter in het dal tot ruim een meter op de toppen.

   Jorne · 10 januari 2019 op 08:36

   Duiken we zeker ff in zo!

Skiwi · 10 januari 2019 op 08:32

https://seefeld.panomax.com/schanze

Die Panomax cams in Seefeld zijn toch echt om gek van te worden, hé

Jannes · 10 januari 2019 op 08:52

Sneeuwgrens wel een ding voor de dalen

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 09:18

Er komt nog meer bij..

https://vowis.vorarlberg.at/niederschlag

😮

Roland Bodegraven · 10 januari 2019 op 09:20

Lech-zurs nog steeds afgsloten van de buitenwereld

joke,riederalp · 10 januari 2019 op 09:31

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/AE14FE0B-DB58-4888-A5B3-E595A1BF5AA3.jpeg[/img]
Extra van de sneeuw genieten met het zonnetje erbij. Min 13 graden en windstil.Zondag en maandag weer sneeuw, daarvoor moet ik de kerstboom weg halen. Nog elke avond gaan de lichtjes aan!(op zonne energie)haha

  Harm · 10 januari 2019 op 09:47

  Wat een plaatje Joke.. <3

  Oelie · 10 januari 2019 op 10:00

  wat een beeld!!! De ansichtkaarten voor 2019 gaan bijzonder plaatsje opleveren!

  Hans · 10 januari 2019 op 10:01

  SMULLEN !

  Geert · 10 januari 2019 op 12:10

  Opnieuw zo feeëriek mooi! Werd ik daar maar wakker! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *