De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Meters sneeuw, levensgevaarlijke lawines en geweldige weerkaarten, alles zit er in vanavond!

check ook eens

74 Reacties

 1. joke,riederalp schreef:

  https://www.wetteronline.de/wetterticker/brockenbahn-bleibt-im-schnee-stecken-201901096837910
  Wat een toestanden! Hier “maar” 40 cm vandaag gevallen. Nu min 10 graden, lichte sneeuwval en een beetje wind. Doordat het lekker vriest is het scheppen een stuk minder zwaar. Vrijdag lijkt het hier een mooie skidag te worden( wel even het bankje uitscheppen) Za en Zo weer een dumpje. Heerlijk!

 2. Raymond schreef:

  @Jorne,
  Damm you lucky bastard, dat je met je neus in die dikke vette sneeuw valt Ja ok het is ook gevaarlijk maar man man. Als ik tijd had kwam ik jullie opzoeken!

 3. Nadia schreef:

  Jorne, je bent een topper!!! Na dit mooie begin van je bericht kan ik bijna niet wachten op de uitleg bij de weerkaarten.
  Tuurlijk zijn we allemaal euforisch over alle sneeuw maar eerlijk is eerlijk je schrijft geniaal. Erg prettig om te lezen. Keep up the good work.

 4. Asten (Harmelen) schreef:

  Voor wat betreft die wegafsluitingen.. echt veel maar een stuk of 25 van die bordjes zien (gelukkig ?) op baustellen en wintersperre… hopelijk gaan er daar de komende dagen nog veel meer verdwijnen als het lawinegevaar wat minder wordt..

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Omdat er aktijd wel een paar mensen zijn die hier in zijn geinteresseerd ahum (hoeveel sneeuw kan/ moet een dak verdragen):

   https://m.holzmagazin.com/technik/1049-dachlast-wieviel-schnee-ist-erlaubt

   wel geinig en logischerwijze ook afhankelijk van de samenstelling van wat er aan sneeuw/ijs op je dak ligt. Omdat je nooit weet wat voor weer het nog gaat worden en je die laag ijs op je dak op een gegeven moment niet meer kunt verwijderen zal je op een gegeven moment toch actie moeten ondernemen..

   Misschien kan Joke hier iets over zeggen. Is dit geregeld bij wet ? Kan me voorstellen dat bij een appartementencomplex ook regels zijn oogenomen mbt VVE ?.

   • joke,riederalp schreef:

    Leuk artikel @Asten. Het lijkt dat Oosterijk minder strenge eisen heeft.(max.een ton per vierkante meter) Ons dak is indertijd verhoogd met aanbouw en omdat we op 1950 meter wonen moest dat 5 meter sneeuw kunnen dragen.De onderkant van de sneeuw tegen het warme dak aan verandert in ijs dus een stuk zwaarder. Iedergval kan ons dak meer dan een ton dragen. Na de bouw kwam een gemeente commissie langs om alles te controleren of alles van de al gecontroleerde bouwtekeningen goed uitgevoerd was.
    Met veel sneeuw zie ik oude huizen waar de daken nog niet aan die eisen voldoen regelmatig geschept moet worden.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Leuke info ! Zeker met een eigen chalet zul je dat wel langs hebben zien komen (hoewel men daar in de bouw natuurlijk alles van af zal weten)…

   • Hans schreef:

    Zeker interessant Asten. Bij ons is hier e.e.a. in Bouwbesluit vastgelegd dus wettelijk geregeld. Constructeur maakt in zo’n geval berekeningen. Gevaar bij die sneeuwmassa is een eventueel plotseling snelle stijging van temperatuur en/of regen. Gevolg is een enorme gewichtstoename. Niet zonder gevaar allemaal.

 5. Artus Missorten schreef:

  Ik denk dat de Oostenrijkers voortaan deze techniek zullen moeten toepassen om de sneeuw van hun daken weg te halen.

  https://www.hln.be/bizar/het-leukste-van-het-web/video-zo-halen-noren-sneeuw-van-hun-dak~a0eabf09/

 6. Marcel schreef:

  Ik had je gemist Jorne, maar mooi geposeerd op de webcam in de straat waar Hajo zijn huis ligt. Geniet van je Oostenrijk avontuur en ga zo door met de berichten.

 7. Jeroen schreef:

  Overigens hier een filmpje vanuit het zuid Duitse reit in winkl, ook daar is de weg vanuit ruhpolding afgesloten wegens lawine gevaar. Het bordje zelf is inmiddels bijna niet meer te zien en het skigebied was ook afgesloten. Aan de Oostenrijkse zijde ligt nu 320cm op de berg.
  Zie filmpje hier https://www.wetteronline.de/wetterticker/video-neues-schneechaos-in-den-alpen-201901091641996

 8. MarsB schreef:

  Wat een berichten uit Oostenrijk. Hoogste niveau lawinegevaar in het Salzburgerland. Vrijdag vliegen we naar Salzburg Airport, tenminste dat hoop ik want uitwijken kan natuurlijk ook. We verblijven in het pension van onze vrienden. De voornaamste taak van Felix is momenteel het sneeuwvrij houden van de oprit (korte steile klim) en het dak van de overdekte parkeerplaatsen. Met deze sneeuwhoeveelheden kan hij zijn sneeuwfrees na deze winter gelijk afschrijven. Bijkomend probleem is het kwijtraken van de weggespoten sneeuw. Dat lukt niet meer. Ik zal weer wat foto’s uploaden komende week. Groetjes

  • Harm schreef:

   Zo snel kan het gaan, helaas.. 🙁

   Ben bang dat er vrijdag nog veel meer kan gebeuren als het opklaart en mensen zonder kennis en kunde offpiste duiken in de talloze prachtige poedervelden..

 9. Jorne schreef:

  Nieuw stuk toegevoegd, nu de EC detailkaarten ook binnen zijn de blik volle bak op de meteofictie.
  STAY TUNEDDDD

 10. Henrik schreef:

  Check de sneeuwverwachting voor Lech, bizar, na alles wat er vandaag gevallen is nog bijna 2 meter erbij…
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-1.JPG[/img]

  • jarno schreef:

   Na vandaag valt er niet meer dan een meter meer hoor… maar ongeveer 1 meter…

   • Henrik schreef:

    Ik weet niet of jij goed kunt tellen maar op basis van bovenstaande kaartje kom je, als je vandaag niet meeneemt, op 195cm t/m volgende week maandag. Bijna 2 meter dus.

   • Stéphan schreef:

    Op de berg zal hij bedoelen. Die meter is voor het dal berekend.

    • Henrik schreef:

     Idd als je die hoeveelheden optelt tm maandag kom je op 195cm sneeuw op de berg.

     • Martijn sonnenberg schreef:

      op zich is de totale hoeveelheid sneeuw dit seizoen voor die regio niet eens zo ongewoon. Er valt daar gemiddeld 11-13 mtr/winter. Afgelopen winters (2011/12, 12/13 en 17/18 daargelaten) waren alleen relatief
      matig en dus zijn ‘we’ niet meer zoveel gewend

     • Henrik schreef:

      Klopt, heel sneeuwzeker gebied, maar nu valt dus 5 meter sneeuw (bijna de helft wat er normaal valt) in anderhalve week en dat maakt het zo bizar

     • Henrik schreef:

      Twee en halve week bedoel ik

 11. Jorne schreef:

  We zijn klaarrr!

  • Niels Weverling schreef:

   Geweldig bericht Jorne!
   Wat een schrijfskills heb jij!
   Bijzonder wat er allemaal staat te gebeuren, alleen deze voorpret al!
   Ik reis de 25e naar Galtür/Ischgl,
   Maar datvzitvwel snor tot eind mei dit jaar!
   Succes! En ik blijf jullie volgen

 12. Roy schreef:

  Geweldige avondupdate en webcam nr.1 haha Wat een heerlijke energie steek je toch in je berichten 🙂 Morgen en vrijdag gaan we het gebied verder in skiën. De dorpjes Notredame de Belle Combe, Flumet en Praz sur Arly verdienen een bezoekje. Dan ook een definitieve uitslag van de verse sneeuw bovenin. Net nog even de deur uit geweest en hoe bijzonder mooi is dat toch om onder een opgeklaarde hemel, knisperend door de vers gevallen sneeuw een wandelingetje te maken.. Ik heb nog even goed gekeken maar ik hou het op 15-18 cm verse sneeuw hier in Les Saisies 1650. Fijne avond nog! 🙂

 13. Gerard schreef:

  Ik vertrek morgenmiddag naar Ehrwald.
  Ehrwald was vandaag dicht…
  Ik ben benieuwd hoe lang we over gaan doen…..zin in

 14. Jopie schreef:

  Man man. Dit leest als een ware weer-thriller. F5x100

 15. Mark (Breda) schreef:

  Erg lekker geschreven bericht Jorne! Vol energie en je schrijft vooral meeslepend. Elke zin bam. Raak. Je wilt door met lezen.

  En met deze kaarten. Wow. Dan komt de energie los.
  Ik houd de mus in het kooitje nog even in de gaten. Dat het geen dooie wordt. Diverse media schreven vandaag al over winterinval….durft iemand een kans te noemen? Ik zet in op 40% als ik diverse pluimen vergelijk.

 16. Jopie schreef:

  Ik vind het echt bijzonder dat zoveel en zeer consistent kou wordt voorspelt zonder dat dit geaard gaat met een klassieke blokkade situatie (er is uiteraard wel enige blokkade). We zien de straalstroom enorm zuidelijk lopen waardoor arctische lage druk gebieden hun kans zien om naar onze contreien te duiken. Lage druk kou is veel interessanter want veel sneeuw… Als ik mij goed herinner was bij de beroemde sneeuwwinter van 1979 de hoge druk veel dominanter en zaten we steeds op een LMG (luftmassengrenze).

 17. Geweldig bericht weer @Jorne, mijn complimenten! 🙂

  En tsjakka, daar gaan we tienduizend keer dubbel hard de winter in, bakken sneeuw voor delen van de Alpen en wie
  weet zelfs vrieskou voor de LL.
  Kom er maar in #klimaatopwarming. 🙂 😆 😆
  Uiteraard komt die er, een dag na mijn verjaardag zelfs. 🙂 (noteer alvast in jullie agenda) 😛
  Want weten jullie wat er dan gebeurt op 21 januari? Juist ja, dan vind een totale maansverduistering oftewel super-bloed-wolfmaan plaats welke in België en Nederland zichtbaar is.
  Meer hier: https://www.spacepage.be/nieuws/waarnemen-hemelverschijnselen/totale-maansverduistering-op-21-januari-2019

  En wie mijn vorige post heeft gemist krijgt een herkansing, speciaal voor de Arlberg die-hard fans onder ons: https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=60519&start=100#p5186005

  • ThijsB schreef:

   Net zoals een warme periode niet per se hoeft te betekenen dat klimaatopwarming bestaat, is een koude periode of in dit geval een periode met veel sneeuw geen bewijs dat klimaatopwarming niet bestaat. Volgens mij neet dit anekdotisch bewijs. Leuk om dit argument weer eens in omgekeerde vorm te lezen. Verder mooie foto’s!

 18. Harm schreef:

  Lekker bericht Jorne. Ik ga dromen van sneeuw en kou..

 19. Tije schreef:

  Geweldige update! Goed gedaan Jorne.

 20. Hans schreef:

  Blijft Hajo nog een tijdje weg Jorne? ……moet je komende dagen steeds blijven schrijven. 😉
  Laten we eerlijk zijn: met zulke enorme hoeveelheden sneeuw en alles wat daarbij komt kijken, de mooie (foto’s) en minder mooie dingen, kun je blijven schrijven en reageren.
  Vwb de controlerun 324h die jij plaatst had ik ook al om 19.24/19.28 getoond met het oog op de (eventuele) sneeuwmonenten in o.a. Val Gardena. Niet m.b.t. het weer in LL. Of heb jij dezelfde kaart per toeval geplaatst? Haha….
  Tof hé die cam naast de deur…..weet/wist Hajo denk ik ook niet……

 21. Jurgen schreef:

  Eind deze maand 26e naar Hopfgarten 2 weken. Zal dan de zon wel zichtbaar zijn.
  Sneeuw genoeg haha.

 22. Jorne schreef:

  Dank voor alle lof, blijf reageren en zeg het voort aan je wintersportvrienden!

 23. Anne schreef:

  Het staat in de planning zondag naar Fugen te rijden. Nu is de weg naar hochfugen dicht dus we twijfelen een beetje of er nog wel wat te skiën valt…
  Iemand advies?

 24. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi bericht wederom van Jouw Jorne .Ik ben nog niet zo enthousiast over een ll winter zit nog allemaal veels te ver in de meteofictie!

 25. Hans schreef:

  Het blijft voorlopig nog wel even sneeuwen. Voor de 1 een lust (voor het oog), voor de ander een last. Dinsdag 15 en woensdag 16 dan kans op mooie dagen……genieten aldaar of webcammen etc.
  Benieuwd hoeveel skigebieden er dan open zijn/gaan……

 26. Stefan (Bleiswijk) schreef:

  Jorne, complimenten voor je leuke schrijfstijl en mooie berichten. Ik ben normaal altijd een stille meelezer en ik geniet weer extra van jullie de laatste weken. Vooral zo doorgaan.

 27. Dick Verweij schreef:

  Heb ik er overheen gelezen, of is er in dit artikel nog niet over de verstoorde poolwervel geschreven waardoor we kans maken op een koude aanval van betekenis vanaf de 19e januari? Zo’n verstoring splijt meestal de (in de winter) vrij krachtige poolwervel in tweeën waardoor er vrij warme lucht richting het poolgebied stroomt en daardoor koude uitbraken vanaf het poolgebied een soort van onvoorspelbaar naar het zuiden stromen. Geen abnormaal gebeuren, alleen schijnt deze poolwervel nu in drieën te breken, waardoor de onzekerheid groter wordt, op Google is er al een hoop over te vinden (poolwervel of polarvortex) en kijk eens naar de pluim op buienradar. Er staat ons een interessante periode te wachten.❄️

  • Jorne schreef:

   No worries Dick, hebben in het vizier dat de SSW een mogelijke aanstichter is van de winter als die er komt! Thanks voor de oplettendheid, had het minstens kunnen noemen in dit artikel

  • Nadia schreef:

   Dick, je hebt dan zeker e.e.a. gemist hier op de site …..
   En het wordt door Jorne en Hajo ook zeker in de gaten gehouden.
   Ook mede reageerders hebben de afgelopen tijd regelmatig in de reacties hier over bericht en zijn er links gedeeld. Ik heb hier geen account dus kan zo niet snel de betreffende artikelen terug vinden en je er naar verwijzen, maar het wordt zeker besproken. En idd we gaan zeker een interessante periode tegemoed. Leuk, leuk!!

 28. Jorne schreef:

  Avondrun GFS is opnieuw ijskoud!
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-9-348.png[/img]

 29. Maarten schreef:

  Gfs is erg matig vanmorgen. Ook ensemble weer opgewarmd. Eens kijken waar ec mee komt dadelijk

 30. Spyfromthesky schreef:

  De GFS Para is redelijk. Betrouwbaarheid? De setting lijkt wel leuk op het einde een mogelijk Groenland blokkade. We gaan het zien of die nog meer mooie glimmende worsten van Para ook een haalbaar gaan zijn.

  Bepalend lijkt mij of een het Azoren hoge druk gebied zal wijken.

  Spyfromthesky (Arnold)

 31. Jeroen schreef:

  Ondanks de opwarming…. Ook in zuid Duitsland is de lift nu bijna ingesneeuwd.
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/unternberg-bergstation.jpg[/IMG]

  • Jeroen schreef:

   En ook een 500m hoger in het Duitse winklmoosalm hebben ze een schep uitdaging. Stefan, mooi klusje voor jou?
   [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/webcam_scheibelberg_vga-(1).jpg[/IMG]

 32. Qlubtempo Raoul schreef:

  Jorne kom er maar in, volgens mij weer een aardig pak gevallen bij jullie…

  • Jorne schreef:

   nouu het valt hier nog mee, in ieder geval niet zo veel als gister haha. Denk een centimeter of 10, het zal gedurende de dag nog gestaag doorsneeuwen

 33. Skiwi schreef:

  Zondag-maandag lijkt toch opnieuw een stevige dump te gaan worden voor de volledige noordkant. Verwachte sneeuwhoeveelheden worden zowel bij GFS als EC run na run hoger. Op de meeste plaatsen wellicht ruim een halve meter tot een meter en in sommige regio’s zelfs richting anderhalve meter en meer erbij

 34. Skiwi schreef:

  https://seefeld.panomax.com/schanze

  Die Panomax cams in Seefeld zijn toch echt om gek van te worden, hé

 35. Jannes schreef:

  Sneeuwgrens wel een ding voor de dalen

 36. Roland Bodegraven schreef:

  Lech-zurs nog steeds afgsloten van de buitenwereld

 37. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/AE14FE0B-DB58-4888-A5B3-E595A1BF5AA3.jpeg[/img]
  Extra van de sneeuw genieten met het zonnetje erbij. Min 13 graden en windstil.Zondag en maandag weer sneeuw, daarvoor moet ik de kerstboom weg halen. Nog elke avond gaan de lichtjes aan!(op zonne energie)haha

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.