Rogé Haan op natuurijs

Ik heb dit jaar pas één boude voorspelling gedaan en ik meen dat die ook uitkwam. Verder is er toch weinig opbeurend voor de Lage Landen aan de horizon en zou ik me op dit moment hooguit aan een boude voorspelling kunnen wagen dat het voorlopig nog lang zacht blijft. Gisteravond was er weer eens een run met oostenwind maar vanochtend is alles weer knudde voor de natuurijsschaatser. En toch hebben we deze winter al geschaatst. Verschillende foto’s en video’s heb ik gezien. De foto hierboven toont Rogé Haan die me gisteren zijn boude voorspelling stuurde.

Rogé Haan, auteur van De Weerkronieken

De boude voorspelling van Rogé luidt:

Zit je al in Nederland om oud-en-nieuw te vieren? Wellicht gaan we vanaf Driekoningen al geregeld wat nachtvorst krijgen, maar een echte vorstperiode volgt met nieuwe maan rond 19 januari. Weer een beetje dezelfde koers als vorig jaar, al hebben we nu al 6.6 vorstgetal te pakken in december. Vanochtend zag ik wat ik altijd graag voorafgaande aan een echte vorstperiode zie gebeuren. Machtige V-formaties ganzen die richting het zuiden trekken. Ik had al wat kleine trekbewegingen gezien, maar dit is een serieuze altijd. Hopelijk gaat de vorst in de sprokkelmaand continueren en kunnen we flink wat schaatsen deze winter. De beste winters komen uit water en ja er is dit hele najaar al flink wat neerslag gevallen. Krijg je meteen hogedruk en een droge winter vaak. 26 december is het mij en veel anderen in ieder geval al gelukt om op natuurijs te schaatsen.
Een prettige jaarwisseling alvast. Groeten Rogé

Tja hoe serieus moeten we dit nemen? Wie mij lang volgt weet dat ik sceptisch ben over de rol van volle maan in het veroorzaken van een weeromslag. Het zal even vaak wel als niet gebeuren en ook niet op alle plekken op aarde tegelijk. En zijn zomer en herfst zo nat geweest?

Nou in elk geval niet droog. De maanden juni en oktober springen eruit. Dus laten we Rogé hier het voordeel van de twijfel geven. En ja 19 januari lijkt nu een safe bet.

Kijk maar naar het ensemble vanochtend voor de Lage Landen. OK de hoofdrun is onwaarschijnlijk zacht. Maar je ziet geen enkel lijntje echt wat gaan doen voor het einde van de berekening. Dus zit je met zo’n 19 januari veilig. En het is ook zo’n soort laatste moment dat de winter nog echt gas kan geven wat dan de hele maand februari nog kan doorwerken. Tja, dat zijn open deuren. Laten we gewoon afwachten en kijken wat er gebeurt. Stuur foto’s als je ook ganzen ziet vliegen. En kudos naar Rogé als het lukt met volle maan.

Hoe zit het met de dump in de Alpen? Een front is er nog wel en wat stuwing medio volgende week. Maar met de huidige zachtere berekeningen komen we ook niet meer op een halve meter poeder. De afkoeling is natuurlijk welkom in de Alpen. Je ziet ook de aanhoudende noordwestenwind.

We moeten afsluiten met Californië…. hoeveel sneeuw daar nu valt door La Ninja.

https://twitter.com/BlackFangirling/status/1475597411938566144
https://twitter.com/Calif_Today_NTD/status/1476388762426884097


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Nico · 30 december 2021 op 09:52

En het wintersportweer? Dat mis ik hier toch de laatste tijd 🙁

Hajo · 30 december 2021 op 10:05

Zie in het midden. Beetje sneeuw volgende week aan de noordkant. 😉 PS Maar ik begrijp wat je bedoelt.

Henk de V. · 30 december 2021 op 12:28

Woorden schieten tekort….wat ik weet weet ik nou eenmaal. Wat een statement. Misschien dat ene Thierry uit NL je zal bevallen.

Spyfromthesky · 30 december 2021 op 13:36

Duidelijk is dat we in patroon zitten nu vergelijkbaar met vorig jaar. Vrij kansloos de winter in Nederland. De azoren hoge druk voert telkens diepe uitvallen. In Siberië is het gebied van kou te klein. Over het algemeen wereldwijd is de kou niet meer zo uitgebreid. Zeeijs loopt achter tov gemiddelde over de periode 1980-2010. Ja, 19 januari is natuurlijk een datum, dat als het niet echt koud gaat worden, dat je een e- tocht kunt vergeten. Dat is geen boude voorspelling. Dat is wanhoop. Voorts zijn er geen signalen voor een oosten wind. Simpel, veel te weinig sneeuw in de brongebieden. Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.