Niet de scherpste, wel een van de lekkerste. Deze webcam komt uit het Zillertal, wie precies weet waar het is mag het zeggen. En het sneeuwt er nog steeds… Wat hebben we een bizar begin van de winter zo grofweg rond de hoofdkam! Hogerop moet in een groot gebied nu toch al dik meer dan een meter liggen, in de dalen begint het ook te tellen, vanochtend noteerde Obergurgl 56cm verse sneeuw. Voor lekkere webcams wil ik jullie eigenlijk naar Cescia haar mooie bericht verwijzen, maar omdat het zo’n feest is doe ik er ook snel een paar:

Speikboden tegen de hoofdkam aan, een van de onbetwiste winnaars.

Obertauern heeft de hoogte natuurlijk ook mee, maar wat een ongelofelijke sneeuw…

Bovenin het Gasteinertal vergelijken we vandaag met 2 dagen terug, hoeveel zou het zijn?

Afsluitend, een van de mooiste, Virgen. Een dorpje met slechts 1 kleine skilift vlakbij Oostenrijks hoogste berg. Wat een schoonheid.

Terwijl het in de Franse Alpen gewoon een schitterende dag was! Morgen ook in Zwitserland en Oostenrijk zon wat ongetwijfeld de mooiste platen op gaat leveren, ik hoop dat Cescia weer op haar post zit 😉 Maar let op, het is snel weer gedaan met de zon, tot maandag valt er nog weer genoeg sneeuw op vrijwel iedere Alpentop, wil je de details weten, lees dan Wijnand zijn bericht van vanochtend even! Wij kijken wat verder in de toekomst, vanaf ergens volgende week na de grote sneeuwval.

Om maar gelijk de knuppel in het hoenderhok te gooien: we ruilen sneeuw in voor warmte. En ja, dan gaan alle alarmbellen natuurlijk weer af. Is bovenstaande foto dan realiteit? Archiefbeeld van de Choralpe, Westendorf. Ja zoveel sneeuw is er ook nu aan de noordkant niet gevallen in de dalen. Iedereen begint direct te beven van angst.

Poef, daar is het Canadese GEM model, Jan noemde het verboden woord al in de reacties: TEFLON. In zo’n systeem glijden de depressies als water over de warme teflonlaag over Europa. Geen kans op winterweer. Gelukkig praten we over 240 uur vooruit en heeft het GEM in mijn ervaring geen bijzonder goede reputatie op de lange termijn.

Het Amerikaanse GFS model zit ongeveer op hetzelfde spoor, gelukkig met nog een diepere trog van depressies. Maargoed ook hier neemt hoge druk de overhand over de Middellandse Zee en neemt de Alpen mee in een zuidwestelijke stroming.

Helemaal aan het einde van de GFS run wordt zelfs een hele bubbel met warmte over noordwest Europa gekwakt. WXcharts heeft altijd van die mooi overdreven kaartjes. Het is in ieder geval duidelijk dat er weinig kou in de buurt zou zijn op respectievelijk 29 november, ultra-meteofictie.

Is er dan echt niets positiefs te melden voor de lange termijn? Allereerst komt het EC, wat bij mij het meeste krediet heeft, met een stuk gematigder weertype. Rond 1500m om en nabij 4 graden, niks extreems voor de tijd van het jaar, en geen bizarre smelt van onze mooie sneeuwval. Ik noem dat gewoon droomcondities voor de skigebieden die al open zijn! Ten tweede zitten we pas half november, we hebben boven de 2000m een schitterende basis die zeker niet meer gaat verdwijnen. Lokaal zijn er onder de 2000m al pistes aangestampt door bully’s en hebben skigebieden de kanonnen al flink aangezet. Voor de tijd waar we nu in zitten dus een geweldige basis, een wat warmere periode kunnen we prima hebben. Zoals ik al eerder riep: half december nog een keer een koude dump voor de noordkant + de dalen en we hebben een geweldige seizoensstart!

Voor het totaalplaatje heb ik het ensemble prikpunt Arlberg gepakt. Halverwege volgende week gaan we een wat warmere periode tegemoet voor de Alpen, neerslagkansjes blijven dus het is nog niet gestreden!

Dat het nog lang niet gedaan is laat bijvoorbeeld lid 19 van het GFS zien! Ik noem dit een aanslag van winterweer welke langzaam West-Europa binnen zou sijpelen. Lid 17 komt voor de laatste decade van november met een Scandihoog. Ach het is pas 13 november en we hebben al zoveel mogen genieten, hier kunnen we met z’n alle wel even op teren!

Uitsmijter is voor Nederland, gister werd het al in de reacties genoemd en al eerder waren er ook zo nu en dan kansjes. Zondag op maandag raakt er wat restsneeuw over de Alpen en zou in het meest recente scenario West Duitsland witten, gister was het Nederland. Dat houden we nog even in de gaten. Geniet voorlopig nog even van de sneeuw in de Alpen komende dagen 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

12 reacties

Gesloten voor reacties.