Wat was het heerlijk zonnig vandaag in de Lage Landen. Maar dat kon vandaag absoluut niet gezegd worden van de Alpen. Het was echt zoeken naar webcambeelden die niet in de wolken gehuld waren. Gelukkig was er soms wel wat te zien. Reageerder CJA Hulskamp kwam deze voormiddag met dit waanzinnig beeld uit Solda (Sulden). Scheppen maar jongens! Ja, die Zuidkantdump heeft flink uitgehaald.

Limone

Dit gelijkaardige beeld uit Limone Piemonte kan ik er zelf tegenover zetten. Zoals we gisteren al zagen is de westelijke Zuidkant, en dan vooral het zuidelijk deel ervan, de hotspot van de voorbije dump. Ook hier zwaar scheppen geblazen. Is de meter gehaald? Ja toch?

laatste sneeuwval

Het overzicht van skiinfo.de brengt uitsluitsel. Ja, de top 10 bestaat volledig uit meterplussers. Domobianca in het noorden van Piemonte spant de kroon. Verder vooral weer die westelijke Zuidkant.

Kronplatz

De Oostelijke Zuidkant kreeg duidelijk minder sneeuw. En op dit beeld van Kronplatz is duidelijk te zien dat de sneeuwgrens vrij hoog lag.

Lienz

Toch heb ik in die regio de mooiste plaatjes van de dag gevonden toen de sneeuwval er ophield en de wolken wat optrokken. Meteen schoot het kwik weer ruim boven 0°C, zoals hier in Lienz, Oost-Tirol.

villgraten

Idem voor het nabijgelegen Villgraten.

bad kleinkirchheim

Via de oostelijke Alpen kroop de neerslag dan stilaan naar de Noordkant …

Hasliberg Berner Oberland

… waar het vanaf de middag dan op steeds meer plaatsen begon te sneeuwen. Hasliberg, Berner Oberland, is dit. Hoe meer naar het oosten, hoe meer aangezogen warmte er van de Middellandse Zee bijzat. Zoals verwacht daar dus een vrij hoge sneeuwgrens.

radar

En op het actuele radarbeeld is mooi te zien dat er nog steeds wat warmte boven de NO-Alpen zit. Tijdelijk, want naarmate de depressie naar het oosten doorschuift, zakt ook daar de sneeuwgrens uiteindelijk tot in de lagere dalen. Operatie schadeherstel is ingezet. En ik schat dat daar in die lagere dalen vanaf middernacht tot morgenmiddag zo’n 5 tot 10 cm gaat vallen, en dus ook gaat blijven liggen.

hgt0_16030209_16022912

Woensdag overdag komen de Alpen dan even in de warme sector tussen 2 fronten te liggen. Mogelijk dat er daar wat lichte neerslag uit valt. Bij stijgende sneeuwgrens dan, maar veel gaat dat niet voorstellen.

rart_16030300_16022912

En vanaf de vroege namiddag klapt het koufront vanuit het noordwesten tegen de hele Noordkant aan. Uiteraard eerst in Zwitserland en de Haute Savoie in Frankrijk, ’s avonds ook elders. Als je goed onderaan de kaart kijkt, zie je aan de Zuidkant ook weer sneeuw vallen. Daar wordt het meer iets voor de oostelijke Zuidkant deze keer. In ieder geval daalt de sneeuwgrens overal sterk, van zo’n 1400 meter, tot uiteindelijk in de lagere dalen aan de Noordkant waar opnieuw zo’n 5 tot 15 cm gaat blijven liggen. Dat gaat het plaatje toch weer stilaan winters doen kleuren hoor.

ECM1-96

En zoals we hier in Vlaanderen soms zeggen … geen twee zonder drie! Vrijdag en in het weekend: nieuwe sneeuw, wanneer een nieuwe koude depressie van de zuidelijke tip van Groenland tot over West-Europa komt gezakt. Uiteraard weer vooral voor de NW-Alpen, en door cyclogenese waarschijnlijk ook wat voor de Zuidkant (mogelijk heel veel zelfs in de Dolomieten). Maar ook de NO-Alpen pikken weer wat mee. En kijk eens goed naar de Lage Landen. De Ardennen en de Limburgse heuvels gaan een wit weekend tegemoet. Ah zo, en u dacht dat morgen de lente begon …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

32 reacties

Gesloten voor reacties.