Je moet het beestje een naam geven en in dit geval kiezen we “1 meter sneeuw”. In de dorpen de helft en richting Franse Alpen een stuk minder. Maar gewoon een super vette dump uitgesmeerd over de periode maandag tot en met woensdag. LAWINEGEVAAR! Niet dat iemand zegt dat we niet gewaarschuwd hebben.

Jammer voor de Franse Alpen. Jammer voor de zuidkant ook. Maar in de “Duitstalige Alpen” gewoon een feest. Misschien een beetje jammer voor als het net jouw skiweek is en de zon pas doorbreekt als jij weer thuis bent.

Kleinwalsertal staat er goed op en dat geld voor de hele Duitse Alpen, als in “liggend in Duitsland”. Wat voor Kleinwalsertal weer niet geld. Dat is Oostenrijk zij het enkel vanuit Duitsland bereikbaar.

Tja… mijn nieuwe thuis Kaprun is koploper. Op weg naar de 2 meter!

En wat een jammerlijke situatie voor de zuidkant. Maar met kunstsneeuw zijn de pistes perfect voor elkaar in de grote gebieden. En de zon schijnt. Maar … wat een storm ook daar zeg!

Wetende dat het in de Lage Landen flut is, kijken we nog even naar Sauerland. Daar misschien sneeuw? Morgen zeker mooie droge sneeuw daarna weer meer de natte kant op.

https://twitter.com/rox712/status/1487700281253146626

Ook nat was het vannacht in Hamburg. Echt een hevige storm maar in het laagland dus een regenstorm. Hoe anders in Amerika aan de oostkust.

We beginnen met een mooie video van een meteoroloog die aan het storm chasen is en aan de hand van satellietbeelden laat zien wat er gebeurt. Laten we gaan kijken!

https://twitter.com/forecaster25/status/1487575263248621572
https://twitter.com/jayceexo24/status/1487082597998071812
https://twitter.com/ConnorLewisWX/status/1487587364578942983

En wederom recordkoers ….

Hoog qua sneeuwrijkste januari en hoog qua dikste dump in januari. Opmerkelijk ook al die goede sneeuwjaren de laatste 10 jaar. Nu wij nog! De weermodellen bieden nauwelijks houvast. Ik kijk voor winter in Nederland al naar de tweede helft van februari.

Of we gaan een ellendig koud voorjaar krijgen door de overvloedige sneeuw overal. We lopen nu 400 Gigaton sneeuw voor op de normaal. Dat betekent dat het langer dan normaal gaat duren tot Siberië en Canada weer sneeuwvrij worden in het late voorjaar. Want dat deze grafiek door het dak gaat de komende maanden lijkt me zo goed als zeker nu.

China is ook een sneeuwcontinent deze winter. Elders een beetje yin yang qua uitbreiding van het sneeuwdek. Amerikaanse oostkust is te zien. Maar daar waar de sneeuw ligt ligt dus fors meer…. ga maar eens uitrekenen op de achterkant van een envelop. Tel het oppervlak van Canada, Rusland en China bij elkaar op. En smeer daar 400 Gigaton extra sneeuw over uit. Met 1 kilo sneeuw is 1 kilo water is 1 liter. Is dus per m2 een mm (want 1m3 = 1000 liter). Laten we zeggen 1mm water is 2mm sneeuw als het om oude sneeuw gaat. Wat krijgen we dan?

https://twitter.com/Naeembhutta375/status/1487679075196022785

We sluiten af met een mooie sneeuwvideo en een lesje aardrijkskunde. Waar ligt Balochistan? Het is een van de 4 deelstaten van Pakistan! Weer wat geleerd. Donaties welkom. Of doe iets aan de truckers.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Rick · 30 januari 2022 op 11:08

Zou leuk zijn als je filmpjes maakt van de sneeuwkassa. Wij nog 3 weekjes wachten voor we naar Neukirchen gaan‼️

    Hajo · 30 januari 2022 op 11:57

    Gaat zeker gebeuren!!!

Gesloten voor reacties.