Je moet het beestje een naam geven en in dit geval kiezen we “1 meter sneeuw”. In de dorpen de helft en richting Franse Alpen een stuk minder. Maar gewoon een super vette dump uitgesmeerd over de periode maandag tot en met woensdag. LAWINEGEVAAR! Niet dat iemand zegt dat we niet gewaarschuwd hebben.

Jammer voor de Franse Alpen. Jammer voor de zuidkant ook. Maar in de “Duitstalige Alpen” gewoon een feest. Misschien een beetje jammer voor als het net jouw skiweek is en de zon pas doorbreekt als jij weer thuis bent.

Kleinwalsertal staat er goed op en dat geld voor de hele Duitse Alpen, als in “liggend in Duitsland”. Wat voor Kleinwalsertal weer niet geld. Dat is Oostenrijk zij het enkel vanuit Duitsland bereikbaar.

Tja… mijn nieuwe thuis Kaprun is koploper. Op weg naar de 2 meter!

En wat een jammerlijke situatie voor de zuidkant. Maar met kunstsneeuw zijn de pistes perfect voor elkaar in de grote gebieden. En de zon schijnt. Maar … wat een storm ook daar zeg!

Wetende dat het in de Lage Landen flut is, kijken we nog even naar Sauerland. Daar misschien sneeuw? Morgen zeker mooie droge sneeuw daarna weer meer de natte kant op.

https://twitter.com/rox712/status/1487700281253146626

Ook nat was het vannacht in Hamburg. Echt een hevige storm maar in het laagland dus een regenstorm. Hoe anders in Amerika aan de oostkust.

We beginnen met een mooie video van een meteoroloog die aan het storm chasen is en aan de hand van satellietbeelden laat zien wat er gebeurt. Laten we gaan kijken!

https://twitter.com/forecaster25/status/1487575263248621572
https://twitter.com/jayceexo24/status/1487082597998071812
https://twitter.com/ConnorLewisWX/status/1487587364578942983

En wederom recordkoers ….

Hoog qua sneeuwrijkste januari en hoog qua dikste dump in januari. Opmerkelijk ook al die goede sneeuwjaren de laatste 10 jaar. Nu wij nog! De weermodellen bieden nauwelijks houvast. Ik kijk voor winter in Nederland al naar de tweede helft van februari.

Of we gaan een ellendig koud voorjaar krijgen door de overvloedige sneeuw overal. We lopen nu 400 Gigaton sneeuw voor op de normaal. Dat betekent dat het langer dan normaal gaat duren tot Siberië en Canada weer sneeuwvrij worden in het late voorjaar. Want dat deze grafiek door het dak gaat de komende maanden lijkt me zo goed als zeker nu.

China is ook een sneeuwcontinent deze winter. Elders een beetje yin yang qua uitbreiding van het sneeuwdek. Amerikaanse oostkust is te zien. Maar daar waar de sneeuw ligt ligt dus fors meer…. ga maar eens uitrekenen op de achterkant van een envelop. Tel het oppervlak van Canada, Rusland en China bij elkaar op. En smeer daar 400 Gigaton extra sneeuw over uit. Met 1 kilo sneeuw is 1 kilo water is 1 liter. Is dus per m2 een mm (want 1m3 = 1000 liter). Laten we zeggen 1mm water is 2mm sneeuw als het om oude sneeuw gaat. Wat krijgen we dan?

https://twitter.com/Naeembhutta375/status/1487679075196022785

We sluiten af met een mooie sneeuwvideo en een lesje aardrijkskunde. Waar ligt Balochistan? Het is een van de 4 deelstaten van Pakistan! Weer wat geleerd. Donaties welkom. Of doe iets aan de truckers.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Rick · 30 januari 2022 op 11:08

Zou leuk zijn als je filmpjes maakt van de sneeuwkassa. Wij nog 3 weekjes wachten voor we naar Neukirchen gaan‼️

    Hajo · 30 januari 2022 op 11:57

    Gaat zeker gebeuren!!!

Gesloten voor reacties.