Het oostelijk Alpengebied is nu nog rustig met deze mooie kiek van de Grossglockner vanochtend.

We zijn weer op weg naar volle maan op 21 maart maar hebben nu nog prachtige sterrenhemels als de maan onder is. Op dezelfde plek afgelopen nacht.

In de Lage Landen worden we wakker met stormachtige wind. Geen idee hoe het kan dat in het midden van Noord-Holland even geen wind werd gemeten. Een meetfout lijkt aannemelijk. Iemand die een verklaring weet mag het zeggen. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt ook voor onweer en hagel. Windstoten tot maximaal 100km/u worden verwacht.

Ik kan zo meteen een zeil hijsen op het dak van mijn Renault Kadjar en dan voor de wind extra duurzaam naar mijn huis in Oostenrijk rijden.

Terwijl ik dus die kant op rijdt en in de regen zal aankomen, begint het de komende uren in de Franse Alpen enorm te dumpen. Bergfex berekent een meter sneeuw voor ons partnergebied Les Menuires. Heel misschien zie ik het in Oostenrijk op 750m ook sneeuwen maar aan die kant is het ook veel minder.

Na het weekeinde wordt het pas leuk voor de lagere gebieden. Dan zien we een echt koufront doortrekken. Alleen over de hoeveelheid sneeuw zien we nog hele verschillende uitkomsten daarbij.

Bergfex trakteert ons op een heel mooi weekeinde en dus ook een mogelijke mooie laatste skidag voor mensen die deze week op hun bestemming zijn. Maandag en dinsdag 0cm sneeuw? Een droog koufront? In het Amerikaanse model zien we tenminste 15cm neerdalen. Dat moeten we dus afwachten.

De totale berekende accumulatie in de komende 14 dagen is nog steeds fors maar pendelt nu in rond de meter in de stuwingszones.

Idem in Oostenrijk.

Het ensemble blijft wild op en neer golven. In Oostenrijk zien we de 23e en 24e opnieuw een afkoeling met sneeuw. Er tussendoor toch aanhoudend hoge temperaturen. Het ziet er wta dat betreft meer uit als paraglidingseizoen dan als skiseizoen. Het zal hard blijven gaan met het groen worden van de zuidhellingen. Een koud voorjaar tekent zich niet af.

De Lage Landen komen nu weer aan de kant van de winter waar koud noordzeewater een rem zet op de temperaturen. Thuis geen zicht op een vroege fase met +15ºC. De cliffhanger van het Amerikaanse model brengt zelfs weer een beetje sneeuw naar de Ardennen! Nou eerst maar eens die windstoten vandaag trotseren en die dump aan de Franse kant ontvangen!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

34 reacties

Gesloten voor reacties.