Je moet het twee of drie of vier keer lezen: He said it could be June before the snow on the highest points in the UK finally melts. Ongelofelijk. Dat is natuurlijk hoe een ijstijd begint dat er ooit ergens plekjes zijn waar de sneeuw helemaal niet smelt tot in de herfst de volgende sneeuw zich aandient. Dat zal met kleine plekken beginnen. En dan 1000 jaar later heb je een ijskap en stromen de gletsjers van de hoge delen omlaag.

Nee het is niet de verwachting dat we op hele korte termijn een Grote IJstijd zien ontstaan. Onze Prof. Cees de Jager sluit een grand minimum van honderden jaren uit. Wel ziet ook hij een kleine ijstijd NU beginnen. En als we onze Prof. Bas van Geel mogen geloven zijn door zonneactiviteit gestuurde klimaatomslagen abrupt en krijg je een heel nieuw regime. Zie deze video.

Snow in Burnley-1784241

Dus niet bang zijn. Gewoon genieten. We hebben tenslotte sneeuwfrezen en shovels. Zie wederom Groot-Brittannië hierboven. En bekijk hierrr de MUST SEE slideshow. En ijsbrekers natuurlijk zoals nu in maart in Overijssel (bron). Tja in het Britse artikel wordt ook gewag gemaakt van het feit dat maart de koudste sinds het begin van de metingen kan worden. In Nederland eindigt de derde decade in elk geval op een absoluut record dat het oude record van 1922 verpulvert: we duikelen van dat record van 1,2°C naar 0,7°C. Zie artikel van Meteoconsult. Helaas vliegt het weerinstituut vervolgens volledig uit de bocht met dit anonieme (geen naam) gepubliceerd artikel waar weer eens wordt gezegd dat het kouder wordt omdat het warmer wordt. Gaap.

pluim2703_12

De GFS bood met drie lijntjes nog uitzicht op een paar dagen met bijna +20°C. Met de GFS18u is dat weer van de baan. Het ECMWF model brengt ons medio april geleidelijk naar 10°C. Wauw! Double digit temperatures! 

pluimwinddir2703

Interessanter dan de temperatuurpluim is momenteel de windrichtingpluim. Er is een dikke tube van lijntjes tot en met 7 april voor oostenwind. Tot het gaatje kan ook. het meest waarschijnlijk en realistisch is dat we vanaf de 8e toch weer eens een oceaandepressie voor onze kiezen krijgen. En dus weer eens de gebruikelijke westenwind. We zien het. Wat van belang is, is te overwegen wat we gehad zouden hebben met 3 weken dit weerbeeld maar dan in januari. Nee, maar niet aan denken. Gaan we komende winter zien. En altijd bedenken dat midden in de vorige kleine ijstijd ook zachte winters voorkwamen. Heel soms. Meestal niet. 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.