Je moet het twee of drie of vier keer lezen: He said it could be June before the snow on the highest points in the UK finally melts. Ongelofelijk. Dat is natuurlijk hoe een ijstijd begint dat er ooit ergens plekjes zijn waar de sneeuw helemaal niet smelt tot in de herfst de volgende sneeuw zich aandient. Dat zal met kleine plekken beginnen. En dan 1000 jaar later heb je een ijskap en stromen de gletsjers van de hoge delen omlaag.

Nee het is niet de verwachting dat we op hele korte termijn een Grote IJstijd zien ontstaan. Onze Prof. Cees de Jager sluit een grand minimum van honderden jaren uit. Wel ziet ook hij een kleine ijstijd NU beginnen. En als we onze Prof. Bas van Geel mogen geloven zijn door zonneactiviteit gestuurde klimaatomslagen abrupt en krijg je een heel nieuw regime. Zie deze video.

Snow in Burnley-1784241

Dus niet bang zijn. Gewoon genieten. We hebben tenslotte sneeuwfrezen en shovels. Zie wederom Groot-Brittannië hierboven. En bekijk hierrr de MUST SEE slideshow. En ijsbrekers natuurlijk zoals nu in maart in Overijssel (bron). Tja in het Britse artikel wordt ook gewag gemaakt van het feit dat maart de koudste sinds het begin van de metingen kan worden. In Nederland eindigt de derde decade in elk geval op een absoluut record dat het oude record van 1922 verpulvert: we duikelen van dat record van 1,2°C naar 0,7°C. Zie artikel van Meteoconsult. Helaas vliegt het weerinstituut vervolgens volledig uit de bocht met dit anonieme (geen naam) gepubliceerd artikel waar weer eens wordt gezegd dat het kouder wordt omdat het warmer wordt. Gaap.

pluim2703_12

De GFS bood met drie lijntjes nog uitzicht op een paar dagen met bijna +20°C. Met de GFS18u is dat weer van de baan. Het ECMWF model brengt ons medio april geleidelijk naar 10°C. Wauw! Double digit temperatures! 

pluimwinddir2703

Interessanter dan de temperatuurpluim is momenteel de windrichtingpluim. Er is een dikke tube van lijntjes tot en met 7 april voor oostenwind. Tot het gaatje kan ook. het meest waarschijnlijk en realistisch is dat we vanaf de 8e toch weer eens een oceaandepressie voor onze kiezen krijgen. En dus weer eens de gebruikelijke westenwind. We zien het. Wat van belang is, is te overwegen wat we gehad zouden hebben met 3 weken dit weerbeeld maar dan in januari. Nee, maar niet aan denken. Gaan we komende winter zien. En altijd bedenken dat midden in de vorige kleine ijstijd ook zachte winters voorkwamen. Heel soms. Meestal niet. 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.