Je moet het twee of drie of vier keer lezen: He said it could be June before the snow on the highest points in the UK finally melts. Ongelofelijk. Dat is natuurlijk hoe een ijstijd begint dat er ooit ergens plekjes zijn waar de sneeuw helemaal niet smelt tot in de herfst de volgende sneeuw zich aandient. Dat zal met kleine plekken beginnen. En dan 1000 jaar later heb je een ijskap en stromen de gletsjers van de hoge delen omlaag.
Nee het is niet de verwachting dat we op hele korte termijn een Grote IJstijd zien ontstaan. Onze Prof. Cees de Jager sluit een grand minimum van honderden jaren uit. Wel ziet ook hij een kleine ijstijd NU beginnen. En als we onze Prof. Bas van Geel mogen geloven zijn door zonneactiviteit gestuurde klimaatomslagen abrupt en krijg je een heel nieuw regime. Zie deze video.
Dus niet bang zijn. Gewoon genieten. We hebben tenslotte sneeuwfrezen en shovels. Zie wederom Groot-Brittannië hierboven. En bekijk hierrr de MUST SEE slideshow. En ijsbrekers natuurlijk zoals nu in maart in Overijssel (bron). Tja in het Britse artikel wordt ook gewag gemaakt van het feit dat maart de koudste sinds het begin van de metingen kan worden. In Nederland eindigt de derde decade in elk geval op een absoluut record dat het oude record van 1922 verpulvert: we duikelen van dat record van 1,2°C naar 0,7°C. Zie artikel van Meteoconsult. Helaas vliegt het weerinstituut vervolgens volledig uit de bocht met dit anonieme (geen naam) gepubliceerd artikel waar weer eens wordt gezegd dat het kouder wordt omdat het warmer wordt. Gaap.
De GFS bood met drie lijntjes nog uitzicht op een paar dagen met bijna +20°C. Met de GFS18u is dat weer van de baan. Het ECMWF model brengt ons medio april geleidelijk naar 10°C. Wauw! Double digit temperatures!
Interessanter dan de temperatuurpluim is momenteel de windrichtingpluim. Er is een dikke tube van lijntjes tot en met 7 april voor oostenwind. Tot het gaatje kan ook. het meest waarschijnlijk en realistisch is dat we vanaf de 8e toch weer eens een oceaandepressie voor onze kiezen krijgen. En dus weer eens de gebruikelijke westenwind. We zien het. Wat van belang is, is te overwegen wat we gehad zouden hebben met 3 weken dit weerbeeld maar dan in januari. Nee, maar niet aan denken. Gaan we komende winter zien. En altijd bedenken dat midden in de vorige kleine ijstijd ook zachte winters voorkwamen. Heel soms. Meestal niet.
6 reacties
Reacties zijn gesloten.