Vanavond knallen we er maar eens een kaartje in, die eigenlijk voor een meteoroloog veel te ver in de toekomst ligt. Maar ik durf het wel aan. Zoals reeds eerder gezegd door Frederic en Hajo, en natuurlijk door alle andere weerbureaus, er komt een mooie (na) zomerse periode aan. Maar het gaat niet zonder slag of stoot. Eerst dit weekend maar eens dealen met Angelika. Een luis in de pels. En hé, zien we daar Cristobal op de kaarten?

Angelika zal dit weekend en ook op maandag nog neerslag geven in de Benelux, in Duitsland en ook de Alpen Landen met name Oostenrijk. Daar gaat maandag namelijk boven de 2000 meter sneeuw vallen. Maar voor het zover is kijken we eerst even dichter bij huis. Cristobal zorgt ervoor, dat door middel van warmte advectie op hoogte, hogedrukgebied Görge een verbinding krijgt met Scandi hoog Frank II. Hierdoor wordt Angelika afgesnoerd, en de koude bel trekt richting de laars van Italië. Met alle gevolgen van dien.

Dit is de kaart op 5500 meter hoogte voor zondag. De koude bovenlucht zorgt voor buien en neerslaggebieden boven de Benelux en Duitsland. De koers van het laag is zuid oost, en dus dwars over Duitsland en de Alpen.

Vanaf iets grotere hoogte ziet dat er dan zo uit. De cyclonale beweging van het laag, tegen de wijzers van de klok in, zorgt dan voor neerslag die wel eens tot dinsdag kan aanhouden. Dus de neerslag komt dan uit het oosten. Natuurlijk niet voortdurend. De hoge druk, ten noorden van ons land, is dicht in de buurt en kan de neerslag dan al wat onderdrukken. Er zijn, zeker ook al op dinsdag, steeds meer drogere perioden. Maar dit weekend en maandag voorzie ik nog wat (mot)regen. En zoals gezegd: sneeuw in de Alpen op hoogte.

wetondire

Dit is dus de GFS neerslagkaart voor dinsdag. Toch nog wat buien gekriebel boven de Lage Landen. En aangezien ook de EC dit soort berekeningen laat zien….! We zullen zien.

En maandag is het dan feest in de Alpen Landen. Met een temperatuur van zo’n 5°C op 1500 meter (850 HPA) is er een hele grote kans dat er rond de 2000 meter sneeuw kan gaan vallen. Dit is de pluim voor Salzburgerland. De zomer gaat daar (boven de 2000 meter) over in de……winter! Nu niet allemaal juichend met de armen in de lucht gaan zwaaien en de skies alvast uit het vet gaan halen hoor. Daar is het echt véél te vroeg voor. Hoe meer oostelijk, hoe meer neerslag. Ik ben benieuwd of de webcam op de Grünwaldkopf in Obertauern ons witte beelden geeft aanstaande maandag. Want die ligt op 2000 meter.

En kijk eens aan. Aankomende donderdag een mooi Noordzee c.q. Scandi hoog. Met een oostelijk stromingspatroon wordt vanaf woensdag echt drogere lucht naar ons omgeving getransporteerd. Vanaf dinsdag gaan we de 20° doorbereken, en daar komt elke dag dan zo’n 2 graden bij. Een zuur appeltje zou een thermisch laag boven Frankrijk kunnen worden eind volgende week. Dat is echter afwachten, te ver weg en onzeker. Het weekend en maandag dus ff doorbijten en dan een paar dagen nazomeren.

En dit is Cristobal. Eén van de veroorzakers van de periode die we tegemoet gaan zien. Cristobal is nu een zgn. “post tropical hurricane”. Het grappige is: Cristobal wordt eigenlijk nog als een orkaan betiteld, maar is dat niet meer. Een orkaan heeft een gesloten circulatie, veel atmosferische convectie en een warme kern (het oog van de orkaan) Daarom is Cristobal nu “post tropical”. Cristobal heeft geen gesloten circulatie meer, zoals we op de foto kunnen zien. Ook is er geen sprake meer van atmosferische convectie. Cristobal ligt namelijk nu boven te koud zeewater (SST) en dat is de motor om de gesloten circulatie in stand te houden. En het oog van Cristobal is nooit goed ontwikkeld geweest. Toch zijn de windsnelheden rondom Cristobal rond de 130 kmh op dit moment. Vandaar post tropical. Cristobal is eigenlijk nooit een goed ontwikkelde orkaan geweest. Gewoon cat.1, zonder oog en nooit doorgegroeid.

Om te vergelijken: Dit was Marie afgelopen week. Een Super orkaan boven de oostelijke Grote Oceaan (E-Pac) Ik heb er veel over getwitterd, net als over Cristobal. Kijk eens naar de vorm. Prachtig. Heel anders dan Cristobal. Zou het eraan liggen omdat ze een vrouw is?

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

6 reacties

Gesloten voor reacties.