Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Meteorologische herfst opent met extreem vroege vorst aan de grond!

check ook eens

20 Reacties

 1. Asten (Harmelen) schreef:

  Mooi overzicht van het potentiele neerslagoverschot. Zo bezien is (op het eerste gezicht) het landelijk neerslagtekort een stuk lager dan gemiddeld gemeten bij de aangesloten meetstations waarbij het officiele landelijke neerslagtekort klaarblijkelijk wordt vastgesteld.

  Merk dus ook nog maar eens op dat de cijfers van dit jaar niet één op één te vergelijken zijn met de meetreeks van de afgelopen honderdzoveel jaar omdat er stations zijn verdwenen/bijgekomen en/of zijn verplaatst… quote Frederic hahaha

  • Asten (Harmelen) schreef:

   En Leo… dank voor dit weer erg uitgebreide én informatieve bericht.

  • Leo schreef:

   Hmm ja lastig. Vraag ik me ook af. Sowieso is hier goed zichtbaar dat de verschillen landelijk groot zijn en de droogte in o.a. het Westland en het grootste deel van het noordoosten zo goed als voorbij is. Aan de andere kant is het moeilijk in te schatten hoe veel de bijdrage van de droogste gebieden is (tekort >300 mm).
   De gebruikte neerslagstations zijn:
   De Bilt, De Kooy, Eelde, Heerde, Hoofddorp, Hoorn, Kerkwerve, Oudenbosch, Roermond, Ter Apel, West-Terschelling, Westdorpe en Winterswijk.
   Mijn topografische kennis reikt niet zo ver dat ik uit mijn hoofd kan zeggen of dit (in dit geval) representatief is en ik ben er nooit verder ingedoken maar misschien wil jij er nog wat mee doen?

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Dank voor de lijst Leo. Ik sla ‘m op.
    Ik vind het aantal meetpunten nogal aan de lage kant maar so be it (in die zin doe ik er niets mee want wie ben ik ?).
    Of de genoemde stations representatief zijn voor heel Nederland… eerder indicatief toch ?
    Frederic gaf een tijdje eerder al aan op een vraag van mij of de stations zoals nu worden gebruikt voor het samenstellen van het doorlopend potentieel neerslagoverschot/tekort dezelfde zijn als in 1976 dat dit dus wrs nee is…
    Wat zijn we dan aan het vergelijken maar ok..ook daar zal wel weer gehomogeniseerd zijn..

    En, ook dit is al eerder gezegd, een groot deel van het extra neerslagtekort (dat in mijn omgeving medio augustus sowieso al 110 mm is) is ondervangen doir het fantastische werk van de diverse waterschappen..

 2. Mark (breda) schreef:

  Je bent er vrorg bij @Leo. Net zoals de vorst. Vorst = ander woord voor koning. Koning Winter! Hij is terug.

  Fijn weekend allemaal!

  • Hans schreef:

   Mooi Leo……… en…….. Koning Winter laat z’n gezicht al zeker goed zien 😉

   Gisteren Passo Stelvio:
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/T_1000x1000_599ca27ef5a58adbe7c1efc77e430f31[1].jpg[/img]

   Vandaag Passo Stelvio:
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/T_1000x1000_f22baf6854c2c7290067f29640852760[1].jpg[/img]

 3. Geert schreef:

  Dank je wel Leo voor je vroege bericht. En gelukkig breng jij het wel in de aandacht…want dit zal verder de mainstream media niet halen ;-).

 4. Spyfromthesky schreef:

  Wordt het alleen een topjaar voor mijn zonnepanelen of wordt komende winter ook een topseizoen. Heerlijk toch om de frisheid ‘s- morgens te ontmoeten. Gisterenochtend was het ook al fris. Toch lekker om met een korte overhemd naar je werk te fietsen. Wie weet krijgen we ook eens een paar weken een soort van gewenste scandi-hoog in de winter.

  Mijn verwachte opbrengst t/m einde dit jaar van mijn 21 zonnepanelen zal zeker 2100 kWh gaan opleveren. Eigenlijk wordt 2018 dan mijn beste opbrengst!

  Maar ja, in het voorjaar gebedeld bij de gemeente Dordrecht of ze in het (woeste) weiland achter de sloot (en zonkant) vooral de wilgen flink wilde snoeien. Die smalle stammetjes hadden een hoogte waar ik niet helemaal vrolijk van werd. En ja eind maart, toen het al flink wam begon te worden, kwam uiteindelijk de gemeente Dordrecht langs met werkzaamheden.

  Eigenlijk zoals we in 2009 de situatie was toen we in dit nieuwbouw wijkje kwamen wonen. Na het flinke snoeien, hadden we meteen veel meer lichtinval, zeker ook als de zon nog laag stond en meer ‘-s morgens vroeg de huiskamer binnenkwam.

  Einde dit jaar als ik er nog erg in heb zal ik melden of ik 2100 kWh heb gegenereerd met mijn zonnepanelen of dat het nog meer is geworden.

  Nu is het lekker buiten. Ik denk dat ik mijn zonnepanelen even wat gaat schoonmaken. Doe ik meestal 2 tot 3 keer per jaar. Want ook dit draagt bij aan een hogere opbrengst.

  De verwachtingen voor de komende twee weken voor de zonnepanelen zijn dan ook. Zeker aan het gemiddelde tot meer dan het gemiddelde qua zon uren.

  Spyfromthesky (Arnold)

 5. Frans v schreef:

  Je benoemd het al, en nog steeds: EC gaat voor de Bilt 30mm dinsdag en woensdag, gfs (ook de 06) droog! Ben heel benieuwd, maar ik verwacht regen

 6. Jeroen schreef:

  Ik hoop eigenlijk komend weekend ook op (net zon) mooi weer als dit weekend…ik zet de pijlen dan even op gfs met het scandihoog.wie ook?

 7. nils roos schreef:

  Uiteraard opteren voor mooi weer.
  Vanaf medio november mag de winter komen, hopelijk een echte!

 8. joke,riederalp schreef:

  https://www.srf.ch/meteo/meteo-news/sommerzeit-ja-oder-nein-astronomische-fakten-zur-sommerzeit
  Zelf heb ik niet zo’n last van die wisselingen maar als ik zou moeten kiezen heeft de zomertijd mijn voorkeur.

  • Leo schreef:

   Ook persoonlijke voorkeur maar wat mij betreft houden zo als het is.
   In de zomer heb ik er niets aan als het al om 4 uur licht wordt en wel veel als het langer licht blijft op lekkere zomeravonden; in de winter pas om half 10 licht is daarentegen wel vervelend!

 9. Leo schreef:

  Hmm. Ik las mijn opgesomde lijstje met vorst aan de grond in de 1e decade van september nog eens na en merkte ineens de daarop volgende winters (Helmanngetallen) op..
  1975-1976: 72.6
  1984-1985: 193.6 + Elfstedentocht
  1986-1987: 151.5 + bijna Elfstedentocht
  1996-1997: 131.6 + Elfstedentocht
  2012-2013: 73.2
  De data in augustus meegenomen wordt het verband wat zwakker:
  1973-1974: 24.3
  1993-1994: 62.8
  Mede daarom: het zal grotendeels toeval zijn. Ook al omdat ik het niet nuchter beredeneren kan. Maar toch: opmerkelijk!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.