Klik voor grotere kaart

Het is nog even spannend of het inderdaad loos alarm is met de sneeuwval morgen (behalve de zuidelijke kuststrook – zie weerbericht). Als er in Friesland morgen minder dan 2cm valt zou ik zeggen dat we meteorologisch serieus rekening moeten gaan houden met een elfstedentocht. En ik zie dat de nieuwe 15 daagse ECMWF-pluim net binnen is en dat die – zie hierrrrr – nauwelijks sneeuw geeft morgen en  dat het nog een dag of 10 dik blijft vriezen bij een hele zwakke wind.

Klik voor grotere kaart

Net als vanochtend (zie bericht) zijn de modellen nog steeds zeer optimistisch tot en met 13 februari. Ik zeg er even bij dat we dit alleen als goed met CV-ketels en elektriciteit en gas verzorgde welvarende burgers kunnen zeggen. Voor vele arme drommels en ook voor die sneue diepvries-eend die ik vanmiddag zag , is het doffe ellende natuurlijk. Het is echt pure luxe dat we van dit weer kunnen genieten. Normaal geldt in de klimatologie: warm = goed en fijn, koud is een ramp.

Man in Boekarest
Dat het aanhoudend koud kan blijven in een groot deel van Europa komt zoals ik een paar dagen geleden uitlegde door “onze man in Boekarest.” Zie hierrr. De kaart hierboven verraadt dat onze man in Boekarest, maar ook onze man in Londen gaan helpen het bij ons koud te houden. Al die sneeuw gaat de komende drie dagen vallen.

We zien het sneeuwaaiertje over de LL morgen (zie eerdere analyse). De sneeuw zondag in Engeland is wat eerder een dooiaanval bij ons zou vormen. Niet dus. We zien ook vanuit Oost-Europa weer sneeuw terug naar het westen waaieren over de Alpen. Oostelijke stauzones zoals Die Tauplitz gaan profiteren. Wat heet profiteren: daar waait het ook het hardst en zal de gevoelstemperatuur om te snijden zijn.

Hotelletje in Friesland
Door die lichte bewolking gaat de Funtensee  ook geen recordtemperatuur krijgen. Dat kan alleen bij windstilte en kraakheldere hemel. Een beetje wat wij na morgen weer gaan krijgen. Vannacht ook al zo schitterend helder. Waarbij we al een paar graden kou voorlopen – zie kaart bovenaan – ten opzichte van de berekening (zie kaart). Met de luchtdruk op recordkoers. Zie GEM-kaart. Dan gaat er toch dag in dag uit 2 à 3 cm ijs bijkomen. En  dan krijg je toch een ijspluim waarmee je alvast een hotelletje in Friesland wilt boeken.

Hieronder nog de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de dag…

[fbphotos id=343055489061996]

Al was het om niet te vergeten dat we met “wintersport” normaalgesproken de Alpen bedoelen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.