Klik voor grotere kaart

Het is nog even spannend of het inderdaad loos alarm is met de sneeuwval morgen (behalve de zuidelijke kuststrook – zie weerbericht). Als er in Friesland morgen minder dan 2cm valt zou ik zeggen dat we meteorologisch serieus rekening moeten gaan houden met een elfstedentocht. En ik zie dat de nieuwe 15 daagse ECMWF-pluim net binnen is en dat die – zie hierrrrr – nauwelijks sneeuw geeft morgen en  dat het nog een dag of 10 dik blijft vriezen bij een hele zwakke wind.

Klik voor grotere kaart

Net als vanochtend (zie bericht) zijn de modellen nog steeds zeer optimistisch tot en met 13 februari. Ik zeg er even bij dat we dit alleen als goed met CV-ketels en elektriciteit en gas verzorgde welvarende burgers kunnen zeggen. Voor vele arme drommels en ook voor die sneue diepvries-eend die ik vanmiddag zag , is het doffe ellende natuurlijk. Het is echt pure luxe dat we van dit weer kunnen genieten. Normaal geldt in de klimatologie: warm = goed en fijn, koud is een ramp.

Man in Boekarest
Dat het aanhoudend koud kan blijven in een groot deel van Europa komt zoals ik een paar dagen geleden uitlegde door “onze man in Boekarest.” Zie hierrr. De kaart hierboven verraadt dat onze man in Boekarest, maar ook onze man in Londen gaan helpen het bij ons koud te houden. Al die sneeuw gaat de komende drie dagen vallen.

We zien het sneeuwaaiertje over de LL morgen (zie eerdere analyse). De sneeuw zondag in Engeland is wat eerder een dooiaanval bij ons zou vormen. Niet dus. We zien ook vanuit Oost-Europa weer sneeuw terug naar het westen waaieren over de Alpen. Oostelijke stauzones zoals Die Tauplitz gaan profiteren. Wat heet profiteren: daar waait het ook het hardst en zal de gevoelstemperatuur om te snijden zijn.

Hotelletje in Friesland
Door die lichte bewolking gaat de Funtensee  ook geen recordtemperatuur krijgen. Dat kan alleen bij windstilte en kraakheldere hemel. Een beetje wat wij na morgen weer gaan krijgen. Vannacht ook al zo schitterend helder. Waarbij we al een paar graden kou voorlopen – zie kaart bovenaan – ten opzichte van de berekening (zie kaart). Met de luchtdruk op recordkoers. Zie GEM-kaart. Dan gaat er toch dag in dag uit 2 à 3 cm ijs bijkomen. En  dan krijg je toch een ijspluim waarmee je alvast een hotelletje in Friesland wilt boeken.

Hieronder nog de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de dag…

[fbphotos id=343055489061996]

Al was het om niet te vergeten dat we met “wintersport” normaalgesproken de Alpen bedoelen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

42 reacties

Gesloten voor reacties.