Schermafdruk 2017-07-18 11.34.24

Voor wie in klimaatcycli gelooft is het altijd mooi als je hoort: grootste in 25, 30, 40 jaar… dat is zo’n beetje de belangrijkste periodiciteit van het klimaat. De sneeuwval in Chili is een voorbeeld. De Chileens meteorologische dienst heeft gesteld dat het met tussen de 5 en 45cm sneeuw op veel plaatsen de grootste sneeuwval ooit is op veel plaatsen.

Nog wat plaatjes…

En deze dan…

imrs (2)

Bron: washingtonpost.com

(16.45 uur; aanvulling door Leo)


Vinnie maakt ons er in de reacties middels dit bericht terecht op attent dat het -onder invloed van dezelfde arctische uitbraak- ook in Argentinië wel héél stevig wintert. Thx! Ergens als ik heel eerlijk ben wel een beetje jammer voor mijn verhaal want net daarvoor -terwijl ik op het strand lag- trok dat na wat verder speuren ook mijn aandacht door bovenstaande tweet van Jan Visser.


Hoe dan ook: jawel! Gevalideerd en al. Op het vliegveld van de (113.000 tellende inwoners) stad San Carlos de Bariloche (op 846 meter hoogte) na 40 centimeter sneeuw zondagochtend een temperatuur van -25.4 graden Celcius. Met afstand de laagst gemeten waarde ooit! Het oude record (-21.1, op 30 juni van de barre winter van 63!) met grof geweld verbrijzeld!
We lazen het (na vertaling) al in de aangereikte link: goed voor de skigebieden ook!


Hier heeft de translator het wat moeilijk met het Spaans dus ik waag me er niet aan maar het zal ongetwijfeld afgelast of uitgesteld zijn.. Meer mooie foto’s en filmpjes van de pret én overlast voor o.a. het verkeer en stroomvoorziening door de sneeuw(storm) die zelfs Buenos Aires trof op de twitteracounts van het Argentijnse KNMI  SMN Argentina en het (Uraguayaanse) Met Uy Estacion!

aeropuerto-bariloche-nevada-1920-5

Nieuwsberichten ook hier  (let ook op het filmpje vanuit dit zojuist gelande vliegtuig..)

nevada-san-martin-de-los-andes-3

en hier.

cape_17071915_17071806

Later vanavond of morgenochtend een LL-bericht over de explosieve situatie m.b.t. mogelijk zeer zwaar onweer!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.