Zell am See Kaprun dit keer niet met Venus als avondster maar gewoon de maan. De mist over het meer typeert al het weerbeeld voor de aankomende periode. Zie wat de lokale meteoroloog over Varnia schrijft. Het wordt gewoon heel bijzonder weer de aankomende periode en niemand kan precies voorspellen hoe dat gaat uitwerken op het sneeuwdek en al helemaal niet op de pistes. Moderne pistetechnieken zijn er pas een jaar of twintig en misschien is het zo lang al niet voorgekomen dat de weken voor kerst kurkdroog worden en een omega-blokkade met winterinversie brengen. Iedereen heeft het er blijkbaar op zijn of haar manier moeilijk mee dat dit voor de Alpen betekent dat er veel sneeuw gaat verdwijnen….

Daarom begin ik vanavond met…. 

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien 
Franciscus van Assisi

Wat we niet kunnen veranderen is natuurlijk de ongekookte-spaghetti-zo-uit-de-doos-tendens van de huidige ensembles. Het GFS ensemble is vanavond iets fantasierijker geworden aan de noordkant van de Alpen, maar ik zou nog steeds niet zo maar uitgaan van een mega-dump voor kerst. Het slimste is toch om eerst even vrede te hebben met de gedachte dat het mogelijk een sneeuwarme kerst wordt in de bergen, laat staan een witte kerst in Nederland. Het slimste is toch om die kunstsneeuw eindelijk eens te omarmen en meer ook te denken als een wedstrijdskiër… zij hebben graag de harde kunstsneeuwpistes. En elke ochtend de komende periode zal het zo zijn. ’s Middags misschien al pappig dat wel ja.

laragut

Voor we verder gaan even een blik op de wedstrijden in Canada waar de Zwitserse Lara Gut de Super-G won en naar Beaver Creek Colorado waar Ted Ligety de reuzenslalom won met als zeer verrassende tweede de comeback-kid Bode Miller en die weer voor slalom-afgod Marcel Hirscher.   

httpv://www.youtube.com/watch?v=-3_yZsXnSo8

Ted Ligety de uiteindelijke winnaar geinterviewd, na de eerste run. Nice goggles! En een leuke term: “Arc it at the right place”. Skiën anno nu is dus niet carven maar “arcen”, de boog spannen. Heel beeldend voor hoe het inderdaad werkt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_7zuB6LdcLk

Bode Miller 2e in eerste run en ook tweede overal.

ens0812_00

Snel verder met het weer! Hier een punt rond de Portes du Soleil. OK ik erken dat er nu 3 lijntjes zijn die na de 19e een koude uitbraak tonen. 3 van de 20. Dat is 14% kans. Ik erken ook dat de hoofdrun hier wat neerslag produceert waarvan de laatste drie dagen ook koud genoeg. Ik zeg er meteen bij dat dit zwakke neerslag gebiedjes zijn die zich op Varnia stukbijten en die Oostenrijk al helemaal niet bereiken. En als we nu maar konden zeggen dat er aan de zuidkant dan zuidkant dumps waren in Valle d’Aosta, Livigno en Val Gardena. Niks nada. Vooral zitten we minstens een volle week met een vorstgrens rond de 3000m. Dinsdag en woensdag zelfs 3300m in de Franse Alpen. Ga er maar aan staan! Wat gaat dat precies doen met de sneeuw? Feit zal zijn dat het gebergte een stuk groener zal zijn dan nu! Want nu zijn er nog droomcondities en we kunnen hen feliciteren die vrijdag of zaterdag zijn gegaan! Vooral de zuidhellingen gaan eraan. Die kunnen buiten de pistes groen worden tot grote hoogte. 

Het Oostenrijks weerbericht schrijft dit voor komende woensdag:

Am Mittwoch in tiefen Lagen einige hartnäckige Nebelfelder, ober- und außerhalb des Nebels strahlend sonnig. Höchstwerte: 0 bis 10 Grad, am wärmsten in Lagen um 1000m. Wenig Wind.

Het zou dus echt zomaar kunnen dat de sneeuw in de dalen nog een tijdje langer blijft liggen dan zeg tussen 1000 en 1500m. We moeten dit echt gaan nowcasten samen.

pluim0812_12

Ondertussen wordt het in Nederland toch “aardig winters”, met de nadruk op “aardig”. Aardig in de zin van zeer zonnig. Maar echt winters qua gevoel. Ik wed als je de komende dagen in de stad of op het strand een terrasje pakt dat je dan weinig fantasie nodig hebt om je in Oostenrijk op het terras van een bergrestaurant te wanen. Doe alleen eens je ogen dicht en voel de aangename warmte van de winterzon. De temperaturen in Nederland zijn gewoon onder gemiddeld voor de tijd van het jaar. En dat voor ruim een volle week met kans op prolongatie. Hebben we voor een keertje wat voordeel van ons laaglanderschap. Op de schaats komen we niet op deze manier, maar op de Jaap Edenbaan zal het eerlijk zijn. Hoe zit het eigenlijk in de rest van Nederland? Zijn er nog meer van die fraaie openlucht-ijsbanen met knus après-schaats restaurant? Maar fgoed ook hiert zou je een clustertje kunnen zien van lijnen die vanaf 19 december gaat vriezen.

Paragliding over sneeuw vanaf de Salève bij Genève door Béa et Marc Thouvenin on Vimeo.

In de video zie je condities zoals er misschien over 10 dagen op sommige plekken met name in de Franse Alpen zullen heersen. Omdat ik reacties krijg van mensen die vinden dat ik te makkelijk roep dat je dan maar moet gaan vliegen, heb ik het nu eindelijk eens uitgezocht hoe het zit met een beginnerscursus tijdens de winter in een skigebied. In Wildschönau (waar je dus van alle dorpen in de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental zo heen rijdt) kwam ik dan op deze link uit. Het is toch echt heel gunstig. Voor 298 euro vlieg je 4 dagen en als je dan echt hooked bent maak je de 6 dagen vol tot je eerste diploma voor 498 all-in inclusief je liftpas. Heb je al een liftpas van het skigebied kun je vast wat afdingen. 

Natuurlijk is de grootste winterromantiek die met de dikke toef sneeuw op alle daken. Dat weet ik ook en dat wil ik ook. Maar lees nog eens de spreuk bovenaan. Ik kan het ook niet veranderen. En dus moet je waar dan ook vandaan je optimisme bijeen sprokkelen. Al was het door de film Frozen te gaan zien. Ik had het geluk vanochtend met mijn hele gezin op uitnodiging van Oostenrijk Toerisme de voorpremière te zien. En ik zeg: “Ja, rasechte winterliefhebbers moeten hem gaan zien in 3D!” Hij was echt gaaf!

Zo komt de GFS18u al binnen. Daarvan zal ik nog 1 kaart plaatsen. Morgenochtend weer nieuwe rondes nieuwe kansen.

lesmenuires

TOT 24 UUR IS HET JE ALLERLAATSTE kans om mee te spelen in deze prijsvraag op Facebook met als hoofdprijs een wintersportvakantie voor 4 personen t.w.v. 1500. Die wil jij toch ook winnen? Klik: http://ow.ly/rge4E


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.