Vanochtend gaf iedereen in de reacties er weer de brui aan. Als beide modellen – het Amerikaanse en het Europese – samen voor de zachte route kiezen…. nee, dan moet je dus nog geen conclusies trekken. Dan moet je minstens nog twee Europese hoofdruns verder kijken om te zien of de winter echt voorbij is. En met de middagrun van het Europese model zijn we weer terug naar af en kan Arjan 78 fluiten naar zijn BV van +20°C ergens in Nederland eind maart.
Alsof de Europese kaart hierboven nog niet duidelijk genoeg is…. hier de berekening voor zondag 24 maart. Zondagmiddag! Meteoconsult is zwaar onder de indruk en plaatst weer twee boeiende verhalen. De eerste is over de ontwikkeling van deze winter qua Hellmanngetal en vorstgetal (zie hierrr). De tweede is getiteld “Historische lenteinval” (zie hierr) en daarin zien we de passage:
Achtergrond van het uitzonderlijke weer, is een uitzonderlijk krachtig hogedrukgebied boven het Poolgebied. Ook de meest ervaren meteorologen die er vanaf de oprichting van Meteo Consult (1986) bij zijn geweest, hebben zulke weerkaarten eigenlijk nog nooit gezien. Langs de oostflanken van dat zeer krachtige hogedrukgebied is koude lucht van boven de Noordpoolregio diep Europa ingevoerd. En mogelijk gebeurt dit volgende week nog een keer, met een nieuwe koude-inval.
En inderdaad het zit er nog steeds in. Evengoed gebeurt het niet. Kansverdeling is nu weer 55% voor de kou en 45% tegen. Op de kaart bovenaan zie je dat deze nieuwe koude-uitbraak waarschijnlijk niet veel zuidelijker reikt dan Nederland. We kijken zo nog even wat het voor de Alpen zou betekenen.
Maar of het nu gebeurt of niet… wat de mensen van Meteoconsult er niet bij zeggen is dat de verbazing eigenlijk helemaal niet nodig is. Want op basis van de zonne-activiteit is het logisch dat we een nieuw meteorologisch regime binnengaan momenteel. Een regime dat uitzonderlijker zal zijn dan de 30-40 jarige golf van AMO+PDO die de meteorologen van Meteoconsult zich wellicht kunnen herinneren. We gaan snel lager uitkomen dan de dip van eind zestiger, begin zeventiger jaren want de zon doet nu dingen die sinds 1790 niet meer zijn voorgekomen. Laat mij het dan maar zeggen als zij het niet willen doen. Lees meer hier.
Voor we naar de Alpen kijken hier de pluim voor De Bilt. Wat ik het meest bijzonder vind aan de nieuwe hoofdrun en in wezen ook aan het ensemblegemiddelde is dat de hele warme piek van einde van de komende week en het weekeinde van 23 en 24 maart weg is. Op basis van eerdere runs zou ik gezegd hebben dat die verzachting 100% zeker was en dat er hoogstens ná de 24e weer een koude-uitbraak zou komen. Dit is dus echt een grote verrassing.
Dan is het meteen ook weer spannend om naar die sneeuw van dinsdag te kijken en die staat er weer mooi op met nu ook sneeuw in het volgende weekeinde erbij. Zeer bijzonder allemaal zelfs als het meteofiction blijft. Ik stel voor dat we nu even doen alsof het zo gebeurt en dat we dan kijken wat dit voor de Alpen zou betekenen.
De grap is dat als het volgende week zaterdag en zondag in Nederland (België net in de dooi) inderdaad zou sneeuwen, dat het dan gelijktijdig ook in de Alpen sneeuwt en daar dan ’s nachts tot in de lagere dalen en overdag boven ruwweg 1000m. Het is dan een occlusiefront dat aan de Alpen blijft kleven. Als het gebergte er niet was zou de neerslag over Tjechië en Slowakije hangen de grens tussen koud en zacht markerend. Nu regent en sneeuwt het weer uit in de Alpen. Maar heel typisch in elk geval lijkt het dat de kansen op een koude-uitbraak naar de Alpen momenteel drastisch lager zijn dan naar de Lage Landen. Er is één skiregio waar men zich helemaal in de handjes knijpt bij deze vooruitzichten: de Wintersport-Arena Sauerland.
Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=564348630266013] Ik verbaas me over die groene plaat uit Scheffau (752m)! Daar echt niet gesneeuwd in het dal?
32 reacties
Reacties zijn gesloten.