Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Meteofiction met +25ºC op de weerkaarten

check ook eens

10 Reacties

 1. David schreef:

  Het is inderdaad al weer veel te droog

 2. Prima, best wel héél mooie vooruitzichten, toch? Zeker nu in tijden van financiële crisis en corona virus…
  Warmer is altijd beter, behalve voor de (fanatieke) wintersporter.
  Lees maar eens ….

  Link: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/90-miljoen-jaar-geleden-was-er-regenwoud-op-antarctica-waarom-het-vandaag-zover-niet-meer-mag-komen~ac16c2cb/

  90 miljoen jaar geleden was er regenwoud op Antarctica: waarom het vandaag zover niet meer mag komen

  Er is nieuw bewijs gevonden dat er op Antarctica ooit regenwouden waren. Resten die daarvan zijn opgediept, leren dat de temperatuur daar toen veel hoger lag dan tot nu toe werd gedacht. Dat komt doordat er dubbel zoveel koolstofdioxide in de atmosfeer zat dan nu — en houdt dus een ernstige waarschuwing in.

  Dat het zuidelijkste continent er ooit heel anders uitzag dan nu, is al langer geweten. Vóór het van de andere werelddelen afgescheurd was, heeft het zelfs nog op de evenaar gelegen — met alle flora en fauna van dien. Het was pas veertig miljoen jaar geleden, toen Antarctica zich uiteindelijk ook van Australië afsplitste, dat het onder sneeuw en ijs verdween. Toen er in 1982 voor het eerst fossiele resten van een zoogdier op Antarctica werden gevonden, bleken die van een buideldier uit die laatste warme periode van het continent te zijn. Maar hoe warm het er precies was op een gegeven moment, is nu pas voor het eerst vastgesteld.

  Dat gebeurde aan de hand van plantenresten die er met een dertig meter diepe boring uit de zeebodem zijn bovengehaald. De pollen, sporen en wortelfragmenten die op naam gebracht konden worden, bleken afkomstig van soorten die gegroeid moeten hebben in hetzelfde type van gematigd regenwoud, zoals dat nu nog steeds in Nieuw-Zeeland bestaat.
  Krijt

  De resten konden worden gedateerd op negentig miljoen jaar geleden, een tijdperk dat bekendstaat als het Krijt en waarin de wereld nog door dinosauriërs werd bevolkt.

  Uit de vastgestelde plantensoorten blijkt dat de gemiddelde dagtemperatuur op Antarctica toen rond de 12 graden moet hebben gelegen. Dat lijkt misschien niet warm, maar het is wel beduidend meer dan de -10 graden langsheen de kusten en -60 op de hoogste punten in het binnenland die er nu de gemiddelden zijn. Die temperaturen liggen ook aanzienlijk hoger dan wat tot nu was gedacht — en zijn met name verrassend te noemen omdat Antarctica ook toen al een vier maanden durende poolnacht kende, waarin het zonlicht achterwege bleef.

  Die warmte valt volgens de vorsers alleen te verklaren doordat er toen ook veel meer koolstofdioxide in de atmosfeer gezeten moeten hebben dan tot hiertoe werd verondersteld. Ze gaan uit van concentraties rond de 1.000 ppm (deeltjes per miljoen delen lucht), terwijl dat in 1900 ongeveer 300 ppm was en vandaag 415.

  Zeespiegel
  Uit een ander onderzoek bleek deze week ook dat de zomer die nu net voorbij is op het zuidelijk halfrond, voor de eerste hittegolf op Antarctica heeft gezorgd. De eerste sinds dat wordt gemeten, welteverstaan. Het gaat om drie opeenvolgende dagen met minimumtemperaturen boven het vriespunt en maxima hoger dan 7,5 graden — wat voor het bevroren continent als een hittegolf geldt.

  Wie zou hopen dat het klimaat daarmee op weg is om weer regenwouden op Antarctica te laten ontstaan, moet zich wel eventjes realiseren hoe de rest van de wereld er in het Krijt aan toe was. Door de hoge temperatuur en het ontbreken van ijs aan de polen stond het water in de oceanen toen maar liefst 170 meter hoger dan vandaag. Het grootste deel van wat nu Europa is, was toen een zee. Sporen daarvan zijn nog steeds terug te vinden in de kalksteenlagen die toen her en der zijn achtergebleven — en waarin tot in Limburg toe fossielen van schelpen en zeeschildpadden zitten.

  • Uit een ander artikel:

   Wetenschappers hebben sporen van coniferen en boomvarens ontdekt op dieptes tot 30 meter onder de oceaanbodem dicht bij West-Antarctica – de overblijfselen van een regenwoud van 90 miljoen jaar geleden. Het woud groeide in het midden van het Krijt, het tijdperk van de dinosaurussen, zei het in Duitsland gebaseerde Alfred-Wegener-Institut (AWI), verwijzend naar een studie die woensdag in het vakblad Nature verscheen.

   “We waren heel verrast door de ontdekking”, zei de hoofdauteur van de studie, AWI-geoloog Johann Klages. Volgens de bevindingen lag de gemiddelde jaartemperatuur op Antarctica in die tijd rond de 12 graden Celsius. “Dit bevestigt dat Antarctica ijsvrij moet zijn geweest”, aldus Klages. Tot dusver was dit enkel een veronderstelling. “We weten enkel dat het Krijt een van de warmste periodes ooit was, maar we hadden geen bewijs van het gebied bij de Zuidpool.”

   Uit analyses bleek dat de concentratie aan koolstofdioxide in de atmosfeer veel hoger was dan aanvankelijk verondersteld. “De studie illustreert het grote potentieel van het broeikasgas kooldioxide als energieleverancier en de afkoelende eigenschappen van de ijslagen van vandaag”, benadrukte Klages. Waarom het klimaat later afkoelde, trachten de vorsers nog uit te zoeken.

 3. Hajo schreef:

  Alleen dat met die CO2 klopt dan niet…. de aarde flipt heen en weer tussen warm (100% ijsvrij en 22 graden gemiddeld) en koud (zoals nu met ijskappen en 14 graden gemiddeld) en dat wordt gestuurd door de plek van ons zonnestelsel in de spiraalarmen van de melkweg. We zitten nu in een kleine zijtak van een spiraalarm en hebben dus meer kosmische straling, meer wolken en een lagere temperatuur. Heeft allemaal niets met CO2 te maken. Zie ook:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2020/04/EFzNY2xXUAAE0sU.jpg[/img]

  • Weet ik wel hoor @hajo 😉
   Klimaat is een eindeloze discussie waarover eenieder een persoonlijke mening heeft maar niemand echt weet waar het naartoe gaat.
   Behalve de groene jongens en meisjes die moord en brand schreeuwen omdat we een warme zomerdag hadden hebben we er allemaal het raden naar.
   Al geloof ikzelf eerder in een afkoeling dan opwarming.

 4. marcelvdh schreef:

  wow.. mooie beelden hajo van je iceman actie. ziet er soort van verstild energiek uit.

 5. Jan schreef:

  Kirsten en iedereen over de klimaatdiscussie. Je schrijft;……..90 miljoen jaar…….geleden was er regenwoud op Antarctica. Volgens mij logisch toch want je schrijft;

  Er is nieuw bewijs gevonden dat er op Antarctica ooit regenwouden waren. Resten die daarvan zijn opgediept, leren dat ………….de temperatuur daar toen veel hoger lag dan tot nu toe werd gedacht……… Dat komt doordat er dubbel zoveel koolstofdioxide in de atmosfeer zat dan nu — en houdt dus een ernstige waarschuwing in. Dat het zuidelijkste continent er ooit heel anders uitzag dan nu, is al langer geweten…..VOOR …….het van de andere werelddelen afgescheurd was, heeft het zelfs nog op……. de evenaar gelegen — met alle flora en fauna van dien. Het was pas veertig miljoen jaar geleden, toen Antarctica zich uiteindelijk ook van Australië afsplitste, dat het onder sneeuw en ijs verdween………… Toen er in 1982 voor het eerst fossiele resten van een zoogdier op Antarctica werden gevonden, bleken die van een buideldier uit die laatste warme periode van het continent te zijn. Maar hoe warm het er precies was op een gegeven moment, is nu pas voor het eerst vastgesteld. Met Andere Woorden Antartcica was tussen 90 miljoen en 40 miljoen jaar geleden Antarctica NIET. Het lag ter hoogte van Australië en Nieuw-Zeeland………..Wetenschappers hebben sporen van coniferen en boomvarens ontdekt op dieptes tot 30 meter onder de oceaanbodem dicht bij West-Antarctica – de overblijfselen van een regenwoud van 90 miljoen jaar geleden. Het woud groeide in het midden van het Krijt, het tijdperk van de dinosaurussen, zei het in Duitsland gebaseerde Alfred-Wegener-Institut (AWI), verwijzend naar een studie die woensdag in het vakblad Nature verscheen.

  “We waren heel verrast door de ontdekking”, zei de hoofdauteur van de studie, AWI-geoloog Johann Klages…….. HOEZO VERRAST…… 90 miljoen jaar geleden lag Antarctica toch ter hoogte van Australië…….SNAP IK HET NOU NIET OF SNAPPEN ZIJ HET NIET…….. Volgens de bevindingen lag de gemiddelde jaartemperatuur op Antarctica in die tijd rond de 12 graden Celsius. “Dit bevestigt dat Antarctica ijsvrij moet zijn geweest”, aldus Klages. Tot dusver was dit enkel een veronderstelling. “We weten enkel dat het Krijt een van de warmste periodes ooit was, maar we hadden geen bewijs van het gebied bij de Zuidpool.” LAG OP DAT MOMENT TER HOOGTE VAN Australië, HOEZO DAN ZUIDPOOL????????

  Uit analyses bleek dat de concentratie aan koolstofdioxide in de atmosfeer veel hoger was dan aanvankelijk verondersteld. “De studie illustreert het grote potentieel van het broeikasgas kooldioxide als energieleverancier en de afkoelende eigenschappen van de ijslagen van vandaag”, benadrukte Klages. Waarom het klimaat later afkoelde, trachten de vorsers nog uit te zoeken.
  Beantwoorden

  • Mark (Breda) schreef:

   Ja Jan. Als Antartica toen veel noordelijker lag is het niet gek dat het warmer was.

   @Kirsten: voortaan wel even nadenken voor je zo’n bericht plaatst. Geen appels met peren vergelijken aub.

  • Heren a.u.b. !! Wel een beetje héél goed en aandachtig opletten en begrijpend lezen hoor.
   Ik heb geen van beide artikelen geschreven maar geknipt en geplakt vanop hln.be
   Of m.a.w. ik heb beide artikelen gedeeld met jullie.

   En nou snap ik waarom hier zoveel met slijk en andere zaken gegooid wordt de laatste tijd, mensen nemen niet eens de moeite om te begrijpen wie of wat iets gepost heeft. Djezees !!

 6. Happy H schreef:

  @Kirsten,

  Wat wil je hier de hele tijd nu eigenlijk mee zeggen?………………………..

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.