Vandaag zien we voor de Lage Landen voor het eerst een berekening met zowat al een hittegolf. Enkele dagen van boven de 25ºC kunnen in de maak zijn. Wel is het een warme uitbijter in het ensemble. Maar of het nu warm of heet wordt, mooi weer is het sowieso wat de klok slaat. Hierboven de zonsopkomst aan de Inn bij Kufstein. Daar waar ik maandagochtend vroeg Oostenrijk ga verlaten… allemaal netjes uitgezocht: terug naar je land mag altijd; vriendin mee ook. Grappig dat je je Nederlandse bloed daarbij wat heftoger voelt stromen. Toch een soort trots.

En wat laten we achter? Tja…. het had een heerlijk rustig tussenseizoen moeten worden met gevulde portemonnee van het tandemvliegen. Wandelen en mountainbiken terwijl het toerisme nog slaapt. Maar nog langer hier blijven terwijl mijn dochter hier nog maandenlang NIET welkom is. Dat is geen optie. En grappig genoeg is iedereen dus losgegaan met klussen rond huis… werk zat! Iemand een aanhanger voor me te leen?

Nu daar is ie dan! Het ensemble met die hoge pieken. Met bijbehorende kaarten….

…. zoner duidelijke druksystemen of harde wind komt de warmte vanuit Marokko binnen schuiven. Heerlijk! Warmer is beter. Die drie woorden zijn de beste samenvatting van de hele klimaatdiscussie. Met die toevoeging dat er ook wintersporters zijn die van kou houden….

…. of die de kou nodig hebben voor de gezondheid en of de fun. Voor het contrast.

Afsluiten maar even zonder extremen maar met de conservatieve berekening van het Europese model voor toch een extreem aangenaam weertje de komende periode.

Hoe lang nog zo door tot er over droogte geklaagd gaat worden? Fijne dag allemaal. Fijn weekeinde!

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.