DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Meteofiction goed en weekeinde kleine zondvloed Piemonte

check ook eens

35 Reacties

 1. Hans schreef:

  Duidelijk verhaal!
  Sinterklaasje….. hoor de wind waait….. WEST WESTER WEST

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574506014.png[/img]

  Ach…dit is ook meteofictie 😉

 2. Hans Balans schreef:

  Helemaal waar Hajo; en die voorpret is toch ook wat deze voor velen -zo korte sport- extra mooi maakt! Ga zo door en mocht je het niet weten te waarderen dan is dat je goed recht maar vervuil de site er hier dan niet mee svp

 3. Rob m schreef:

  Ik geniet van al de meteofiction berichten heerlijk die voorpret keep up de good work wintersportweerman!!! (Hoop dat de livestreams dit jaar ook weer terug komen!!!)

 4. Joalie schreef:

  https://www.wetteronline.de/wetterticker/modellgefluester-wetterlage-vor-kehrtwende-201911239612218 Ook wetteronline.de zegt nu min of meer hetzelfde, er zijn weersveranderingen in de maak, maar niks is nog zeker. En dat maakt het idd rete-spannend. Krijgen we het zo door ons zo gewenste koud-weer-met-sneeuw-cadeautje van de sint, of wordt het de teflon-roe…

 5. Dennis schreef:

  Volgens mij vind iedereen die deze site bezoekt juist de meteo fictie geweldig. De kansjes dat het uit zou kunnen komen. De leuke schrijfwijze, foto’s etc. Hulde voor dat. Anders kan je idd beter gewoon de knmi verwachting lezen.
  Alleen gedram over het weer van een enkel(Ling) irriteerd mij maar kan er over heen lezen uiteraard. Ja. Waar gaat het over. Nergens over maar het lokt wel telkens reactie uit bij de bezoekers. Verschil van mening is prima maar om nou bij elke reactie neer te zetten ” sneeuw, ja dat geloven jullie niet he””, dat is irritant.
  Maar goed. Zal erover heen gaan lezen.
  Nogmaals hulde voor deze leuke weerberichten.

 6. Teuni la Haye schreef:

  Het blijft een gok… Maar is het niet mooi dat van alle zekerheden in het leven een weersvoorspelling onvoorspelbaar blijft? Het gezegde luidt dan ook; niets zo veranderlijk als het weer… Daarnaast vind ik Meteofictie een stuk leuker dan Sciencefictie want het zou zomaar kunnen dat het waarheid wordt…

 7. Koninks schreef:

  Hoe meer berichten hoe beter.
  Hajo keep up the good work. Weermannetje dr bij zou mooi zijn maar is kleinigheid. Vind trouwens dat je je helemaal niet hoefd te verdedigen zoals bovenstaand. Laat sommige toch zeuren.

 8. Ivo schreef:

  Het sneeuwt al goed daar!

 9. Artus schreef:

  Misschien meteofiction, de run GFS 6 Z, maar het oogt toch zo mooi en zalig. Fantastische setting waarbij de Azorenhoog ons bakken regen en sneeuw stuurt, bij een meer dan acceptabele sneeuwgrens. Ik duim hier alvast voor – want Champéry is tot nu toe niet zo goed bedeeld geweest – en ik zou zeggen: keep dreaming en als je hard genoeg bidt, zal het wel geschieden. Ik bedoel hier gewoon mee dat het gewoon leuk is om meteofiction voorgeschoteld te krijgen door Hajo, op voorwaarde dat hij dat duidelijk maakt – wat ook het geval is – en de andere ‘normale’ runs bespreekt.

 10. Berthus schreef:

  Welke waarde hechten de kenners aan ICON/Offenbach? Model wordt minder vaak besproken. Les her en der dat de laatste run met een mooie blokkade op de oceaan komt. Kans voor kou uit Scandinavië naar de LL? Kenners kom er maar in

  • Remko schreef:

   Offenbach is de bron die Jan Versteegt en ondergetekende vaak raadpleegden en waardevol achtten voor Oostelijke delen van Nederland. Voor de niet kenners, Jan Versteegt is jarenlang de weerman van Radio 2 en andere regionale zenders geweest. Ik was zijn eerste mobiele “ weerman “ in Nederland. Reden, ik maakte veel km en had een telefoon in de auto. Wonend in het Oosten raadpleeg ik toch graag de weersites voor NRW. Maar ook die van YR en SVT als Scandinavië liefhebber en volger. Lange termijn SVT pakt voor ons ook niet zo gunstig uit. In Zweden na half december terugtrekkende kou met rond Kerst en Jaarwisseling zelfs wat dooi. Maar net als bij Hajo, meteofictie. Maar ook zij volgende de ontwikkelingen in de stratosfeer nauwgezet omdat ook zij hier spannende ontwikkelingen zien voor later deze winter.

   • petervdl schreef:

    Ik ben geen kenner, maar qua windsurf wind verwachting voor de Nederlandse kust (Windguru.cz) scoort ICON 13 het meest betrouwbaar. Of dat voor de Alpen of voor LL winterweer ook zo is weet ik niet.

 11. Anthony schreef:

  Goedenavond wintervrienden,

  Meteoconsult schreef begin van afgelopen week een artikel die erop neerkwam dat de winterkansen voor de Lage Landen wat groter waren dan in oktober aangegeven. Het kwam er op neer dat de kans op een relatief koude winter 30 % was, en op een echte zachte winter ook 30 %. Dat zou de komende weken (begin december al duidelijk kunnen worden. Als een een NAO plus winter wordt (wat aanvankelijk ook voorspeld was) wordt een een relatief zachte winter winter met veelal een zonaal patroon. Als het toch NAO min zou worden, dan zouden we dus 30 % kans hebben op een relatief koude winter. De voorspelling voor deze winter was daarmee uiterst onzeker.. Dat was een beetje de boodschap. Als we de laatste dagen naar de gfs oplossingen kijken (en dan bedoel ik het volledige ensemble) dan lijkt het er helaas op dat de zachte optie van Meteoconsult het toch gaat winnen begin december en dat we dus een winter kunnen gaan krijgen die wederom te zacht verloopt voor de LL. Ik wil hierbij benadrukken dat dit uiteraard geen uitgemaakte zaak is maar de kaarten zijn helaas niet in het voordeel van ons wintervrienden (van de LL) de laatste dagen. Om de meteofictie berichten hier ook een beetje te duiden zal ik vanaf nu elke dag enkele gfs of ec ensembles bespreken met daarbij de situatie van de OPER tov de overige berekeningen en ook de winterkansen voor de Lage landen.
  Daarmee kan iedereen dan zelf invullen of de meteofictie alleen als een spannend boek leest of op termijn mogelijk toch non-fictie zou kunnen worden. De meteofictie dus nader bekeken:-)

 12. Anthony schreef:

  Korte bespreking gfs 12 uur voor LL.

  – Geen winterweer in het verschiet tot einde run.
  – tot 29 nov max temperatuur oplopend naar mogelijk 10-11 graden. Daarna dalend naar 6-7 graden tussen 29-11 en 2-12. Vervolgens weer oplopend naar 7-8 graden vanaf 2-12
  – Nauwelijks tot geen sneeuwkansen tot einde run. Ook nauwelijks nachtvorst. Kansen daarop het grootst in periode 1-3 december.
  -Oper (hoofdrun) zit tot grofweg 2 december zelfs iets onder het ensemble gemiddelde. Daarna er wat boven.
  -In meteofictie is er maar 1 member welke het begin december licht laat winteren . Dat betreft member P10. Maar dat is van de 22 berekeneningen. Dus minder dan 5 % kans op winterweer in dit gfs ensemble tot 9 dec.

  We blijven hopen en duimen maar op dit moment ziet het er nig niet geweldig uit voor de LL.

 13. Spyfromthesky schreef:

  Het wil wel eens het geval zijn, dat een vroege voor ons mooie scenario, toch weer later op de kaarten kan terugkomen. Wellicht niet zo heftig, maar soms toch wel goed herkenbaar.

  We weten het niet of de modellen en briljant hebben gezien en wat later er toch weer op terugkomen. Het zou best kunnen zijn dat alsnog 75% uitkomt. Dan is het wel niet zo heftig als eerst, maar de tendens van kouder worden blijft dan wel overeind.

  Maar ik ben toch wel goed gemutst. Ondanks een paar relatieve warmere dagen is er zelfs toch een goede kans dat november onder het gemiddelde uit gaat komen! Dit soort feiten bieden helemaal geen garantie, maar de combinatie van factoren, zoals een geheel andere setting van weertype in de aanloop naar de winter, geeft toch dat wederom wel lekkere gevoel.

  Kort generaal genomen zitten we echt in een soort van afkoelingsfase.
  En o ja, mocht ik weer een excellente droom run zien tot in het gaatje, dan zal her en der een superlatieven woordkeuze, wederom niet ontbreken.

  De winter verslaving om naar hele mooie weerkaarten te kijken, in ons imaginaire verbeelding heel goed mogelijk, heet voorpret. Volgens mij iets dat je kunt scharen met creatief zijn.

  Spyfromthesky

  • Anthony schreef:

   Ja echt geweldig dat de de wensambulance zoiets mogelijk maakt. Als je dit ziet, besef je weer hoe ‘relatief’ het leven is en dat we ons vaak in het leven druk maken om ‘aardse’ zaken die er eigenlijk nauwelijks tot niet toe doen. Prachtig dat de wens van de jongen zo nog in vervulling kon gaan.

 14. Anthony schreef:

  EC 12 zet een onvervalste sneeuwstorm op het menu voor de VS rond de maandwissel. Uitdiepende depressie van 980-985 hpa en isobaren zeer dicht op elkaar. Dan gaat aardig wat wind en sneeuw opleveren aan de Oostkust van de VS. Over ying yang gesproken…

 15. Cleven schreef:

  Gelukkig krijgen we wederom , zoals al vele malen voorspeld in voorgaande jaren, een echte witte Sinterclaas.
  Nog wel een echte Blizzard, pffffff. Winterbanden liggen eronder…..laat maar komen,………….tsss…

 16. Anthony schreef:

  Wintervrienden,

  De hoofdrun gfs 18 uur komt met een koude variant. De sint gaat volgens deze oper een koude nacht tegemoet in de nacht naar 5 december. In een groot deel van Nederland -3 tot -5 en plaatselijk zelfs matige vorst in deze hoofdrun die nacht! Nog niets beslist dus!

  • Anthony schreef:

   Duitsland die nacht plaatselijk strenge vorst (tot onder de min 10!). Zal wel een koude uitbijter blijken deze oper maar natuurkundig is dit gewoon mogelijk!

   • Klaassie schreef:

    Laat maar mooi komen!

    Volgend weekend de winterbanden er maar eens onder.

    Misschien toch effect van die SSW welke in het model verwerkt wordt?

    Twee jaar geleden klopte die SSW voorspelling eind januari/begin februari voor eind februari super… Begin maart in Giethoorn geweest

   • Anthony schreef:

    In deze oper zitten we in de LL rond sinterklaas net op de grens van regen/natte sneeuw of ijsregen of ijzel. Lijkt net te warm voor sneeuw lijkt me. Dat zien we ook aan de dauwpunten om het moment dat de neerslag binnentrekt. Zo zie maar dat het bericht van Hajo van een paar dagen terug wat betreft een witte sinterklaas echt weer dichterbij komt in deze oper. Lijkt me eerder regen of mogelijk plaatselijk ijsregen te worden in deze hoofdrun. Ook zien we de wind wat in kracht toenemen.
    Daarna zien we ook in de Oper run wederom verzachting (Azoren hoog en IJsland laag) die we ook al in eerdere ensembles zagen. Wind tijdelijk uit ZW maar van een echte WC met enorme verzachting is ook dan geen sprake. Einde run zien we de wind tussen ZW- ZO bivakkeren zonder dat echt sprake is van enorme verzachting. Zeker geen dubbele cijfers in deze hoofdrun. Einde run in de meteofictie zie ik wat ontwikkelingen voor een poolhoog ontstaan van rond de 1025 hpa. Al met al niets beslist en meandering lijkt nog niet ten einde! Een standvastige WC die 4-6 weken gaat duren zie ik in ieder geval nog niet.

    Dus samenvattend: vrij koude Oper met rond Sinterklaas mogelijk een kleine winterprik volgens deze hoofrun en vervolgens wat verzachting zonder dat dit (voorlopig) tot enorm zachte walmen van de Noordzee gaat leiden.

    Slaap lekker allen!

 17. Anthony schreef:

  Ensemble gfs 18u is uit en zoals verwacht zit de oper ver onderin. Eigenlijk een koude uitbijter (alleen lid 20 doet redelijk mee met de hoofdrun rond Sinterklaas). Wel zien we dat 27 november de T2m een hoogtepunt bereikt (boven 10 graden) om vervolgens te gaan dalen tot 3 december. Die temperatuurdaling wordt door het ensemble breed gesteund. Daarna zien we verzachting maar dan zijn we al weer meer dan 10 dagen verder. Dus eerst stijging van temperatuur tot 27-11. Daarna afkoeling tot 3 december en daarna lijkt het weer zachter te worden maar dat is nog ver weg!

 18. Dennis schreef:

  Laat eerst in de noordalpen het maar eens flink gaan sneeuwen en het in Nederland een beetje goed afkoelen. Dan krijgen we hier hopelijk eind december iets wat op winter lijkt

 19. Jorne schreef:

  Ik ben bezig met bericht, stay tuned 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.