Wat een schitterende plaat en wat ben ik jaloers. De aangekondigde droomdag voor Frankrijk is gekomen, en hoe! Roy stuurt ons deze toe en meldt iets meer dan 20cm verse sneeuw op de berg, tja voor een mooie skivakantie heb je toch ook geen meters sneeuw nodig…

Maar het is wel spectaculair, want dit is mijn beeld uit onze voortuin. De tafel links is onaangeroerd en alleen in het begin sneeuwvrij gemaakt. Samengepakt zomaar 110cm gok ik. Rechts ben ik iets aan het bouwen van de sneeuw want vandaag waren er wederom weinig pistes geopend in Hopfgarten im Brixental vanwege het lawinegevaar. Wil je meer lezen over de actuele lawinesituatie? Check dan Hajo z’n uitgebreide bericht van vanmiddag! Ohja en je mag raden wat ik rechts op de foto aan het bouwen ben.

Sjonge de huisjes in het midden van de webcam zijn bijna verdwenen in het hoog gelegen Zauchensee. Links zijn ze met hoogwerkers aan de slag om de daken sneeuwvrij te maken. Er is echt geen beginnen aan anders.

1 bergkam over en je staat in het Siberische Obertauern. De weg is permanent wit en bulldozers zijn nodig om de sneeuw te verplaatsen. Waar zouden ze al dat witte goud toch laten? Misschien maken ze wel een langlaufloipe ofzo die ze tot in augustus kunnen gebruiken. Zou wel een stunt zijn. Sowieso gaat het seizoen hier nog maanden door!

Ik pik m uit Hajo z’n bericht, 5 meter sneeuw, samengepakt. Dat zijn bijna 3 personen bovenop elkaar, ga er maar naast staan.

Over naar de kaarten! Allereerst de melding dat Hajo vanavond live op Facebook is voor de kaartenbespreking dus ik doe nu even de bigger picture. Vergeet dus niet om 21.00 in te schakelen! Goed, check even de kaart hierboven van het noordelijk halfrond want het GFS is iets anders op het spoor dan waar we al dagen naar zitten te kijken. Namelijk dat de blokkade die omver gekegeld wordt zorgt voor een hoogje richting de Noordpool (zie lichtblauwe vlek boven Lapland). Daarnaast is er nog een sterker hoog actief tussen Alaska en Siberië. Zou dit misschien kunnen leiden tot een mega Noordpoolhoog? Dat zou echt de kers op de taart van de SSW zijn!

Zover komt het in deze run bijnaa maar het klinkt meer een beetje als fantasie, helaas. Maar dromen mag, vooral in de meteofiction kan werkelijk alles! Terug naar het eerder benoemde moment supreme, nu gebeurt daar niet de zuivere blokkade maar wordt ie weg gebeukt door een aanstormende depressie. Het hoog wat daarmee via Lapland van de Europese kaart wordt geduwd gaan we wel verder volgen.

Daarvoor zoomen we wat uit, daar zien we met de rode pijl het hoog een bak kou naar het westen sturen. Alleen aan de pijlen te zien is de depressie uit het westen eerder bij ons laagland.

Dat ziet er dan zo uit op de temperatuurkaarten op 1500m hoogte. Wat een titanenstrijd zien we die uiteindelijk gewonnen wordt door de depressie uit het westen. Wat ligt die kou dichtbij heh, dat had toch niet veel gescheeld in deze run 😉

Die depressie is als deze aankomt op het Europese vaste land inmiddels flink afgekoeld dus zou wel een leuke sneeuwbom zijn. Maargoed een concrete situatie voor 2 weken vooruit bespreken is als een mus aan een baksteen naar beneden gooien. Ja een zeer waarschijnlijk dooie mus.

Oke het kan met nog meer onzekerheid: volg de bel kou van de Noordpool die ik op de eerste kaart rood heb omcirkeld. Als dat toch eens onze kant op komt…

Joejoe -32 op 1500m hoogte in de vrije atmosfeer, waanzin! Nogmaals, als dat toch eens onze kant op komt heh..

Iets concreter kunnen we zijn over de dump van begin volgende week. De meter voor Oostenrijk staat er nog netjes op.

Maar het GFS heeft er een flinke schep bovenop gedaan voor de Franse Alpen! Het Europese model heeft hier natuurlijk ook wat over te zeggen en is op langere termijn ook erg lekker bezig, Hajo neemt het ongetwijfeld mee in z’n live uitzending. Ik zie jullie daar!

En hierbij de live video!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

46 reacties

Gesloten voor reacties.