kaprun2909

Zoek de zeven verschillen met alle foto’s van het water op Mars dat net is aangetoond. Het zijn dezelfde erosiegeulen op schuine hellingen die daar zijn gevonden als die je hier zo mooi geaccentueerd ziet op een foto van de gletsjerstuwmeren hoog boven Zell am See Kaprun. Wat een plaatje! Klik hierrr om de zon er op te zien komen in stapjes van 10 minuten.

zellamsee2909

En zo kijk je vanaf beneden over deze prachtige dorpen uit! En wat ligt die gletsjer er mooi bij. Het Kitzsteinhorn. Een Kitz is natuurlijk een kalf van een gems. Weet je dat ook weer.

hochkoenig2909

Iets naar het oosten heb je de Hochkönig. Een schitterende berg voor paragliding ook. En hoe mooi zie je van daar de herfst het gebergte overnemen.

moelltaler2909

Op de Mölltaler gletscher staan alweer de sneeuwkanonnen aan. Ja droge lucht levert een laag dwupunt op en dan kun je al boven nul spuiten. Lees nog eens deze klassieker over de sneeuwkanonnen aan de hand van een interview met de eigenaar van de Col Raiser in Val Gardena.

grimentz-zinal_telepherique_2909

Via Grimentz-Zinal in het Val d’Anniviers bewegen we ons richting zuidkant. Want daar zit de stuwing momenteel tegen de Franse hoofdkam. In Wallis uit zich dat in verspreide wolkenvelden. Nog geen lenticularis (sigaren) te zien trouwens. Rechts op de webcamplaat zie je het Rôhnedal en kijk je zo naar de spierwitte gletsjer van Crans Montana.

veysonnaz2909

Vanuit Vercorin zie je de gletsjer ook nog net liggen recht over de wijnhoofdstad Sierre in het dal heen. Herfstkleuren. Schitterende tijd voor bergwandelingen.

serreche2909

Nu dan de sprong naar de zuidkant. Vooral in Piemonte zien we sneeuw vanaf 1500m vandaag. Hier Serre-Chevalier net aan de Franse kant.

sauzedoulx2909

En hier een plaatje uit Sauze d’Oulx waar komende winter natuurlijk weer een Dutchweekend Italia plaatsvindt!

sauze2909

Nog eentje uit dit skigebied. Op 2135m dit beeld. En zo blijft het een beetje de komende dagen totdat de sneeuwgrens weer gaat stijgen en de neerslagintensiteit sterk gaat toenemen. Boven 3000m gaat er zeker een halve meter poeder vallen de eerste dagen van oktober.

alpebalma2909

Alpe Balma ook in Piemonte.

regenzuid

Het slechte nieuws vanochtend is dat het weekeinde toch iets minder fraai gaat uitpakken. Zaterdag flinke wolkenvelden en lokaal spatjes regen. Zondag meer opklaringen maar ook eerste buien vooral in het zuiden. En als we al nog een twintiger gaan halen komt die niet op de fraaie maar koele zondag maar….

twintigerregen

Op maandag met stevige zuidwestenwind direct na de passage van een warmtefront met urenlange regen. Maandag zoals al enkele dagen gemeld dan alsnog een volgend flink regenfront. Dinsdag ook nog regen en daarna onzeker. Maar zoals de titel al verklapt vooralsnog geen winterse kaarten. Gelukkig maar. Het kruit mag niet te vroeg verschoten worden.

sneeuwnoorwegen

Laat eerst noorwegen maar eens mooi in de sneeuw komen 9 oktober. Het zet in de huidige berekeningen niet door naar de Alpen zoals nog gedacht op 27 september. Prima dus. Laat nog maar 2 weken langer duren.

mooiplaatje2

In de meteofiction een mooie kaart zoals sommigen denken dat we ze veel vaker gaan zien komende winter. Door de koude blob op de Atlantische oceaan gemakkelijke versmelting van Azorenhoog en Groenlandhoog (1050hPa!). Noorwegen in de westcirculatie, IJsland een Arctische uitbraak en wij vanuit Rusland een koude bovenlucht.

mooiplaatje

Kijk maar! Mooie voorproefjes. Nog niet echt dé kaarten. Maar dus prima gewoon. Mogelijk ook medio oktober fraai herfstweer dus. Maar daar loop ik niet op vooruit. Eerst eens even genieten van het huidige hoog en duimen voor een meevallend weekeinde.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.