Als ik het regelmatig heb over een nieuwe Kleine IJstijd moet je dat niet zo opvatten dat de winterbanden in de zomer onder de auto kunnen blijven. Net nu we in Nederland na een reeks sneeuwrijke winters en mede dankzij wetgeving in Duitsland en Oostenrijk de situatie bereiken dat het grootste deel van ons wagenpark ’s winters op winterbanden rijdt, gaan we ’s zomers vreemde situaties zien. Hierboven uit dit telegraaf artikel een foto van het ongeval op 1 augustus waarbij een BMW bij Bunschoten zo van de weg gleed vanwege….. winterbanden!
Ik snap het ook wel hoor! De wachtlijsten azijn enorm voor de wissels. Vergeet je per ongeluk je een afspraak eind maart, is het zo medio mei voor je aan de beurt bent. En ach dan is het bijna weer winter toch? Nee ik wissel wel altijd consequent – voorheen ook gewoon zelf voor de deur op de eigen stoep – maar toch vooral om profielslijtage te voorkomen. En om zuiniger te rijden. Maar dat het zo link is om ’s zomers door te rijden op winterbanden wist ik ook niet.
Nu we het toch over dit thema hebben: ben jij iemand die al eens online goedkope winterbanden gekocht heeft? Net als op alle andere terreinen zie je ook hier grote prijsverschillen met de gebruikelijke offline bandenboeren. Ik kocht ze ook wel op marktplaats met nog net voldoende profiel voor 2 winters, maar als je de prijzen ziet bij aanbieders als Tirendo (zie www.tirendo.nl) dan vraag je je af of nieuw kopen niet toch gewoon handiger is. Voordeel van dergelijke sites is ook de objectieve informatie die ze geven. Op Tirendo lees je bijvoorbeeld over de winterband:
Een goede winterband is van bijzonder belang – U kunt een winterband herkennen aan:
Profieldiepte
Experts raden een minimale profieldiepte van 4 millimeter aan. Is de profieldiepte minder, dan zijn de vinnen, die de scherpe kanten van de band verhogen niet meer voldoende aanwezig. Hierdoor verminderd de prestatie van de band in winterachtige en natte weersomstandigheden.Sneeuwvloksymbool
Het Sneeuwvloksymbool garandeert dat de banden in de juridisch vastgestelde weersomstandigheden (Zwart ijs, samengepakte sneeuw, smeltend sneeuw, ijs- of rijpgladheid) meer waarde hebben ten opzichte van vergelijkbare banden en daarom geschikt zijn voor gebruik in de winter.M+S-aanduiding (ook M/S en MS)
M+S staat voor modder en sneeuw, het is geen beschermd merk. Hierdoor kan dit label door iedere fabrikant op banden worden aangebracht. Deze aanduiding alleen geeft dus niet aan dat het een winterband betreft en heeft daarom ook wat de winterband betreft, geen waarde.Vinnen
Winterbanden bevatten tot 2000 vinnen die voor het gewenste verdeeleffect van sneeuw en ijs op het wegdek zorgen door de vorming van extra scherpe randen.Loopvlakcompound
Winterbanden hebben een speciaal loopvlakcompound wat er voor zorgt dat de banden bij lagere temperaturen niet uitharden.
Graag jouw ervaringen in de reacties!
11 reacties
Gesloten voor reacties.