Als ik het regelmatig heb over een nieuwe Kleine IJstijd moet je dat niet zo opvatten dat de winterbanden in de zomer onder de auto kunnen blijven. Net nu we in Nederland na een reeks sneeuwrijke winters en mede dankzij wetgeving in Duitsland en Oostenrijk de situatie bereiken dat het grootste deel van ons wagenpark ’s winters op winterbanden rijdt, gaan we ’s zomers vreemde situaties zien. Hierboven uit dit telegraaf artikel een foto van het ongeval op 1 augustus waarbij een BMW bij Bunschoten zo van de weg gleed vanwege….. winterbanden!

Ik snap het ook wel hoor! De wachtlijsten azijn enorm voor de wissels. Vergeet je per ongeluk je een afspraak eind maart, is het zo medio mei voor je aan de beurt bent. En ach dan is het bijna weer winter toch? Nee ik wissel wel altijd consequent – voorheen ook gewoon zelf voor de deur op de eigen stoep – maar toch vooral om profielslijtage te voorkomen. En om zuiniger te rijden. Maar dat het zo link is om ’s zomers door te rijden op winterbanden wist ik ook niet.

Nu we het toch over dit thema hebben: ben jij iemand die al eens online goedkope winterbanden gekocht heeft? Net als op alle andere terreinen zie je ook hier grote prijsverschillen met de gebruikelijke offline bandenboeren. Ik kocht ze ook wel op marktplaats met nog net voldoende profiel voor 2 winters, maar als je de prijzen ziet bij aanbieders als Tirendo (zie www.tirendo.nl) dan vraag je je af of nieuw kopen niet toch gewoon handiger is. Voordeel van dergelijke sites is ook de objectieve informatie die ze geven. Op Tirendo lees je bijvoorbeeld over de winterband:

Een goede winterband is van bijzonder belang – U kunt een winterband herkennen aan:

Profieldiepte
Experts raden een minimale profieldiepte van 4 millimeter aan. Is de profieldiepte minder, dan zijn de vinnen, die de scherpe kanten van de band verhogen niet meer voldoende aanwezig. Hierdoor verminderd de prestatie van de band in winterachtige en natte weersomstandigheden. 

Sneeuwvloksymbool
Het Sneeuwvloksymbool garandeert dat de banden in de juridisch vastgestelde weersomstandigheden (Zwart ijs, samengepakte sneeuw, smeltend sneeuw, ijs- of rijpgladheid) meer waarde hebben ten opzichte van vergelijkbare banden en daarom geschikt zijn voor gebruik in de winter. 

M+S-aanduiding (ook M/S en MS)
M+S staat voor modder en sneeuw, het is geen beschermd merk. Hierdoor kan dit label door iedere fabrikant op banden worden aangebracht. Deze aanduiding alleen geeft dus niet aan dat het een winterband betreft en heeft daarom ook wat de winterband betreft, geen waarde.

Vinnen
Winterbanden bevatten tot 2000 vinnen die voor het gewenste verdeeleffect van sneeuw en ijs op het wegdek zorgen door de vorming van extra scherpe randen. 

Loopvlakcompound
Winterbanden hebben een speciaal loopvlakcompound wat er voor zorgt dat de banden bij lagere temperaturen niet uitharden.

Graag jouw ervaringen in de reacties!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.