trainstein1801crop

Is ie mooi of is ie adembenemend? Het is in ieder geval de Traunsee bij een wassende maand die nu 70 procent vol is. Dat levert echt onwerkelijke plaatjes op als je kijkt op foto-webcam.eu. Ik zou zeggen: laten we een wedstrijdje doen wie de aller aller allermooiste vindt! Gooi gewoon in de reacties.

trainstein1801uitsnede

Het mooie van foto-webcam.eu is dat het gewone spiegelreflexcamera’s zijn die op een rots of een zeer stevig verankerde stalen mast zijn bevestigd waardoor ze zelfs bij harde wind nog een lange sluitertijd kunnen toepassen. Als je in het overzicht naar een locatie gaat en je klikt dan ook nog op de foto dan krijg je het volledige 2MB bestand met 5184 × 3456 pixels. Hierboven een uitsnede. Hierr de download om rond te snuffelen in het plaatje. Misschien ontdek je een wandelaar? Of een gems?

zellamsee1801

Zell am See Kaprun vanavond ook niet gek en lekker koud ook!

reiteralm1801

En weer terug in Beieren het Berchtesgadener land. Het sneeuwhoedje zakt in de uren na deze opname steeds lager. Kijk maar!

nusneeuw

Situatie vanavond

Op dit moment sneeuwt het in het Centraal Massief en vannacht gaat het ook in de Franse Alpen sneeuwen. Idem voor de Pyreneeën.

48uursneeuw

Die neerslag zet een heel heel klein beetje door naar Zwitserland en Oostenrijk. In 48 uur komt er lokaal nog 10cm bij. De Mont Blanc vangt het meeste af zie je op de kaart. Niet omdat het elders niet koud genoeg is. In tegendeel! Deze sneeuw valt ijs en ijskoud! Nee gewoon omdat de stijging daar maximaal is. Bedenk dat deze sneeuw valt bij lichte hoge druk van rond 1018hPa.

noordkantregen

Zondag regen?

Na die 48 uur hebben we 3 zonnige dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. En dan komt de zondag met wel of niet regen aan de noordkant. Een moment dat sommigen aan de zuidkant zich gelukkig kunnen prijzen.

850front

Grens warm en koud

De sneeuwgrens zou in het groene gebied kunnen stijgen naar 1400m. Waar die grens precies ligt gaat bepalen wat er gebeurt!

gfsminderheftig

GFS koud verder naar westen

In het Amerikaanse model ligt de grens een stuk verder naar het westen. Dus is Oostenrijk “gered”. Nu ja voor de feestelijke opening van de dalafdaling van Zell am Ziller in de Zillertal Arena is het wel erg fijn als het tot 570m sneeuw zou zijn.

dalafdaling-zell

Van Braunhof Appartments deze mooie kiek van de zwarte dalafdaling vanavond.

anders

En dus geen regen in Oostenrijk

Hier zie je dat op de kaart. Maar dat is dan wel een beetje wishfull thinking omdat ik bij die opening ben! In de Franse Alpen loopt de sneeuwgrens op naar 1600m. Behalve als het Canadese model gelijk krijgt: daarin komt de dooi in de Lage Landen pas zondag en de neerslag in de Alpen pas dinsdag! Dat zou nog eens wat zijn zeg!

ensoostenrijk1801-12gfs

Ensemble Oostenrijk Amerikaans model

Sowieso zie je hier dat de avondrun van het Amerikaanse model de neerslag in het westen van Oostenrijk overmatig berekent. Een aanzienlijke kans dat het met een flinke sisser afloopt! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.