trainstein1801crop

Is ie mooi of is ie adembenemend? Het is in ieder geval de Traunsee bij een wassende maand die nu 70 procent vol is. Dat levert echt onwerkelijke plaatjes op als je kijkt op foto-webcam.eu. Ik zou zeggen: laten we een wedstrijdje doen wie de aller aller allermooiste vindt! Gooi gewoon in de reacties.

trainstein1801uitsnede

Het mooie van foto-webcam.eu is dat het gewone spiegelreflexcamera’s zijn die op een rots of een zeer stevig verankerde stalen mast zijn bevestigd waardoor ze zelfs bij harde wind nog een lange sluitertijd kunnen toepassen. Als je in het overzicht naar een locatie gaat en je klikt dan ook nog op de foto dan krijg je het volledige 2MB bestand met 5184 × 3456 pixels. Hierboven een uitsnede. Hierr de download om rond te snuffelen in het plaatje. Misschien ontdek je een wandelaar? Of een gems?

zellamsee1801

Zell am See Kaprun vanavond ook niet gek en lekker koud ook!

reiteralm1801

En weer terug in Beieren het Berchtesgadener land. Het sneeuwhoedje zakt in de uren na deze opname steeds lager. Kijk maar!

nusneeuw

Situatie vanavond

Op dit moment sneeuwt het in het Centraal Massief en vannacht gaat het ook in de Franse Alpen sneeuwen. Idem voor de Pyreneeën.

48uursneeuw

Die neerslag zet een heel heel klein beetje door naar Zwitserland en Oostenrijk. In 48 uur komt er lokaal nog 10cm bij. De Mont Blanc vangt het meeste af zie je op de kaart. Niet omdat het elders niet koud genoeg is. In tegendeel! Deze sneeuw valt ijs en ijskoud! Nee gewoon omdat de stijging daar maximaal is. Bedenk dat deze sneeuw valt bij lichte hoge druk van rond 1018hPa.

noordkantregen

Zondag regen?

Na die 48 uur hebben we 3 zonnige dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. En dan komt de zondag met wel of niet regen aan de noordkant. Een moment dat sommigen aan de zuidkant zich gelukkig kunnen prijzen.

850front

Grens warm en koud

De sneeuwgrens zou in het groene gebied kunnen stijgen naar 1400m. Waar die grens precies ligt gaat bepalen wat er gebeurt!

gfsminderheftig

GFS koud verder naar westen

In het Amerikaanse model ligt de grens een stuk verder naar het westen. Dus is Oostenrijk “gered”. Nu ja voor de feestelijke opening van de dalafdaling van Zell am Ziller in de Zillertal Arena is het wel erg fijn als het tot 570m sneeuw zou zijn.

dalafdaling-zell

Van Braunhof Appartments deze mooie kiek van de zwarte dalafdaling vanavond.

anders

En dus geen regen in Oostenrijk

Hier zie je dat op de kaart. Maar dat is dan wel een beetje wishfull thinking omdat ik bij die opening ben! In de Franse Alpen loopt de sneeuwgrens op naar 1600m. Behalve als het Canadese model gelijk krijgt: daarin komt de dooi in de Lage Landen pas zondag en de neerslag in de Alpen pas dinsdag! Dat zou nog eens wat zijn zeg!

ensoostenrijk1801-12gfs

Ensemble Oostenrijk Amerikaans model

Sowieso zie je hier dat de avondrun van het Amerikaanse model de neerslag in het westen van Oostenrijk overmatig berekent. Een aanzienlijke kans dat het met een flinke sisser afloopt! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

39 reacties

Gesloten voor reacties.