Het is niet te bevatten hoe mooi het weer momenteel is in de Alpen. Gisteren in Kitzbühel hoorde ik dat ze daar echt al winterbetrieb hebben en dat de hoop was de 26 oktober aangelegde piste te kunnen behouden. Dat is de afgelopen twee winters prima gelukt. Deze keer niet. De Resterhöhe is nog wel open. Misschien nog een keertje doen maar ik heb eigenlijk meer trek in hike & fly. M’n rugzak(je) daarvoor ligt klaar maar ik heb helaas ook nog het nodige kantoorwerk om het seizoen voor te bereiden. Mijn loodzware e-bike aan mijn tandemscherm hangen? Ooit gaat het gebeuren maar nu even geen focus voor zo’n experiment.

Wat ik op de kiek van Bad Reichenhall over Salzburg kijkend zo mooi vind is natuurlijk de tientallen kilometers ver reikende blik. Maar kijk toch eens hoe lief en schattig de twee damppluimpjes van twee “immense” koeltorens. Hoe nietig zijn wij mensjes toch ook al zijn we met miljoenen en hebben we al onze technologie. Voor de aarde zijn we toch niet anders dan een mierenhoop in een groot woud. We rommelen wat aan. We doen ons best en soms ook niet. Maar op schaal van de aarde gerekend, laat staan op kosmische schaal maakt het allemaal niets uit. We veroorzaken massieve lokale klimaatveranderingen variërend van de constante temperatuur van 27ºC onder je kleding waar een heel leger aan micro-organismen in leeft, twee of meer graden opwarming in onze steden en hogere minima door irrigatie …. maar mogen we alsjeblieft? Wij hebben er ook niet voor gekozen om in deze verre uithoek van het universum gedropt te worden.

Windstil

Als we deze beslommeringen even laten voor wat het is, zien we in Saalfelden een blank spiegelend meer getuigen van absolute windstilte onder een strak blauwe stolp.

Hoe anders in de Lage Landen vandaag. Blij dat je op kantoor zit denk ik. Dit is de laatste invloed van de oceaan op het continent misschien wel voor een flink tijdje. Groet de oceaan en de Noordzee nog even van me.

Je ziet het: de regen stopt en al snel hebben we weer ons super droge klimaat van 2018 terug. En ja alles wijst erop dat het vanaf 19 november ’s nachts vriest en dat het weldra al matig zou kunnen vriezen. Zuivere ijsdagen zijn nog minder waarschijnlijk.

Wel  heeft het dauwpunt de neiging om niet meer boven het vriespunt te gaan uitkomen.

Nachtvorst vanaf 19 november?

Hier zie je de eerste nacht met nachtvorst in het Amerikaanse model. Beide modellen zijn het roerend eens.

Minimum versus dauwpunt Lage Landen ’s middags op 21 november

Hier zie je als voorbeeld op 21 november het verschil tussen temperatuur en dauwpunt. Hoe droger de lucht hoe groter het verschil. Is er een dun laagje ijs op het water, dan  ga je zien dat aan de bovenkant het ijs sublimeert maar dat dat zo veel warmte onttrekt dat het ijs aan de onderkant juist verder aangroeit. Bij – o schande over ons KNMI – gebrek aan ook maar één natuurijsprofessor in Nederland weten we niet precies hoeveel en hoe snel.

Nederland in GFS18u

De modellen wisselen nog wat over de temperaturen in de Lage Landen. De run van middernacht eindigt met krappe ijsdagen.

Nederland in laatste run Amerikaans model

De nieuwste run laat het weer iets opwarmen vermoedelijk onder invloed van het zeewater. Maar alles kurk- en kurkdroog.

Sneeuw naar Aosta en Franse hoofdkam? En dan Zuidelijke Franse Alpen?

In het Amerikaanse model maken de westelijke Alpen weel kans op sneeuw en al vrij snel. precies rond volle maan. Eerst komt de sneeuw uit het oosten aanzeilen, dan een minimaal Genua laag en dan een depressie vanuit Spanje.

Sneeuw Aosta vallei en omgeving

Hier zie je hoe dat 5 dagen lang sneeuw zou kunnen opleveren bij een geleidelijk naar 2000m steigende sneeuwgrens.

Alle sneeuw naar Roemenië?

Maar het Europese model wil er niks van weten en stuurt alle sneeuw naar Roemenië, Griekenland en Turkije. Hier nadert de Spaanse depressie de Alpen ook niet.

Ongekende berekening: 1065hPa over Groenland

In mijn weervideo gisteravond viel mijn oog op de berekening van 1065hPa in Groenland. Dat is nogal waanzinnig en in de nieuwere berekeningen blijven we weer steken op 1050hPa. De hoogste luchtdruk ooit gemeten is in Agata in Rusland op 31 december 1968: 1083,5 hPa. De hoogste luchtdruk ooit in Nederland gemeten was 1050,0 hPa op 26 januari 1932 in de Bilt.

Luchtdruk Groenland in GFS12u run gisteravond

Hier zie je die berekening in het ensemble. Ik heb de hoofdrun even vet gemaakt. Off the charts! En wat een wilde slingeringen. Eerst als alleen nog het Russische hoog een rol speelt staat Groenland juist bloot aan sneeuwstormen met lage luchtdruk. Het ensemblegemiddelde haalt uit de spaghetti mooi de nu berekende geleidelijke stijging naar 1035hPa. Dat is gunstig voor het vormen van een blokkade die wél sneeuw door kan laten naar de Alpen.

Cliffhanger Amerikaans model

En dat zien we dan ook weer als cliffhanger. Een Arctische uitbraak. Zo koud dat er niet veel vocht op zit. Mara met een dagenlange noordstuwing en lichte sneeuw door de kou kan daar toch zo maar een halve meer sneeuw uit neerdalen. Als je het grote hoog in het westen ziet lijkt herstel van hoge druk en de droogte waarschijnlijk. Stel dat er nu geen sneeuw komt. Kan er dan bijvoorbeeld bij mij in Hopfgarten al tot op lagere hoogte kunstsneeuw gespoten worden?

Temperatuur rond Innsbruck op 900m

Helaas heb ik geen ensemble van de dauwpunten. Maar we kunnen toch stellen dat er vanaf 19 november op uitgebreide schaal kunstsneeuw gespoten gaat worden en dat dit ook al tot aan de voet van de berg zal gaan lukken. Het is voor de pisteurs van uur tot uur kijken. Er zit dan echt een mannetje met nachtdienst de boel bij te regelen.

Nulgradenniveau Oostenrijkse noordkant

Heel mooi ook de radicale overgang richting volle maan te zien in de grafiek van het nulgradenniveau. Het ziet er toch naar uit dat het bij mij op de stoep vanaf de 19e gewoon vriest. Dat noem ik nog eens ROE (return on emigration)!

PS We hebben nu al 7 mensen (ehhh allemaal mannen) bij elkaar voor de meet & greet bij de opening in Les Menuires op 8 december. En Ron en Monica zijn er misschien ook al. Ga je ook mee?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Reacties zijn gesloten.