20170114_065118

Woeh! Iedereen bekomen van de grote ontnuchtering na de dramatische runs van gisterenavond? Goed zo, want dan kan het alleen maar weer beter gaan. En dat doen de modellen vandaag ook. De serie ijsdagen ijsdagen voor de zuidoostelijke helft van de Lage Landen gaat er sowieso komen. De voorbije week legde ik de vrij zekere grens op de lijn Brussel-Twente. Maar er is nog steeds een aanzienlijke kans dat die grens midden volgende week westwaarts opschuift. Voor we daar dieper op in gaan eerst naar de actuele situatie. De voorbije uren is de temperatuur in mijn woonplaats onder het vriespunt gedoken. De laatste sneeuwvlokken van overtrekkende buien zijn hier en daar dan ook blijven liggen zoals hier op mijn tuintafel. (ondertussen is het al licht geworden, en inderdaad. Ook op het gras ligt een dun laagje sneeuw)

radar NL

En er zijn nog meer buien actief momenteel.

t925_17011409_17011400

Jammer genoeg schuift de komende uren op 750m hoogte weer een bel met wat minder koude lucht over ons. Dat wil dan zeggen dat de buien vandaag weer overgaan in natte drek.

t925_17011418_17011400

Maar niet voor lang! Want tegen de avond aan gaan de temperaturen op 750m hoogte weer dik onder nul.

tmp2_17011420_17011400

Dat wil dan zeggen dat ook aan de grond de temperaturen  in de avond al tot op of onder het vriespunt zullen zakken.

tmp2_17011508_17011400

En tegen de ochtend aan vriest het dan in bijna heel de Lage Landen.

output_Ud9LxZ

De buien die vanaf vanavond overtrekken zullen dan onvervalste droge sneeuwbuien zijn. Reken op niet te veel, maar lokaal kan er toch een paar centimeter vallen, afhankelijk van waar die buien juist vallen natuurlijk. De grootste kans is voor België.

rart_17011515_17011400

Morgen blijft dan toch een onzekere situatie wanneer een kleine depressiekern over het oosten van Engeland naar het zuiden trekt. Daardoor zou ook een deel van de Lage Landen geraakt kunnen worden. Met dan enige tijd regen voor de zuidwestelijke helft van de Lage Landen. Dieper landinwaarts zou dat sneeuw kunnen zijn. Maar zoals gezegd … hoogst onzeker, zowel wat de extensie betreft, als de kans op sneeuw. Zondagavond zakt de temperatuur dan weer en kan er hier en daar weer een sneeuwbuitje vallen. Vooral lang de oostgrens. Maar veel buien zullen het dan zeker niet zijn.

gfs-0-84

Op naar de weerkaarten dan. Hoe zit het nu met die vorstperiode? Cruciaal is de depressie die boven de Middellandse Zee hangt. Hoe diep gaat die zijn en welke positie gaat die kiezen. Het zou een goede zaak zijn als die wat meer westwaarts opschuift en daar dan voor enkele dagen blijft liggen, waardoor de hogedrukas boven onze contreien ook wat noordelijker wordt geduwd. Maar wat zeker niet mag gebeuren is dat dat laag nog verder doorschuift. Dat is wat EC gisterenavond liet zien. En we weten allemaal wat voor gevolgen dat heeft. Daaag winter.

gfs-0-120

Gelukkig laten de modellen dat laatste niet zien vandaag. Bij GFS komen de Lage Landen in een stevige aflandige stroming terecht.

ECM1-96

Bij EC enkel de zuidoostelijke helft van de Lage Landen, waarbij de zachtere lucht niet veraf ligt. Het is al iets beter dan de run van gisterenavond, maar niet veel.

tmp2_17011812_17011400

Op woensdag hebben alle gebieden ten oosten van de lijn Brussel Twente dan sowieso met ijsdagen te maken. In heel de Lage Landen dan wel matige nachtvorst.

graphe6_0000_465_170___Bruxelles

En op het GFS-ensemble voor Brussel ziet dat er dan zo uit. Het zou een vrij lange serie met ijsdagen kunnen worden.

graphe6_0000_470_96___

Kijken we naar de regio Amsterdam zien we dat het allemaal wat minder is. Nachtvorst, dat wel. Maar ijsdagen? Ik zou er nog niet al mijn geld op inzetten. Het gevaar van zachtere Noordzeelucht loert om de hoek.

gfs-0-180

In het vervolg van GFS blijven de Lage Landen nog tot na komend weekend in een oostelijke stroming zitten en wordt de serie zuidoostelijke ijsdagen verlengd. Sterker zelfs, de lijn Brussel-Twente schuift hier zelfs westwaarts op, geholpen door een nieuwe hogedrukkern op de oceaan. Maar ga hier nog niet meteen van uit, want EC houdt het vanaf donderdag al voor bekeken, met ook voor de zuidoostelijke helft van de Lage Landen temperaturen die een beetje boven het vriespunt komen.

ECM1-240

Is EC helemaal bagger dan? Neen, want een westcirculatie komt hier niet op gang. Volgend weekend zakken de temperaturen hier zelfs weer. Maar je ziet: vanaf donderdag lopen de modellen flink uiteen. Laten we dus voorlopig maar tot woensdag kijken en dan komen die ijsdagen voor de zuidoostelijke helft van de Lage Landen er gewoon. Het vervolg is speculatie.

gfsnh-10-30

Afsluitend. In de reacties merkten verschillende mensen op dat de Atlantische Oceaan momenteel heel rustig is. Heeft te maken met de poolwervel die momenteel afwezig is in ons deel van de wereld.

gfsnh-10-228

Jammer genoeg beweegt die na volgend weekend toch weer onze kant op. Ik heb dan ook een sterk vermoeden dat we ergens in de loop van de laatste januariweek sowieso op westenwinden en hogere temperaturen gaan overschakelen. Zie, nu ben ik toch weer aan het speculeren. Tsk 😉

Toegift uit Frankrijk waar onze Jorne nu de dag van zijn leven beleefd. Wel wat problemen op de weg hebben we begrepen, maar zie hier yummie:

WhatsApp Image 2017-01-14 at 08.46.41


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

184 reacties

Gesloten voor reacties.