Het is de eerste dag van de meteorologische herfst en in het ensemble zijn na een warme fase weer eerste sneeuwkansjes vanaf 2000m te bespeuren. Een mooi moment om alvast even bij volgende winter stil te staan en of je misschien wilt kiezen voor een van de absolute topskigebieden ter wereld: Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. En eigenlijk ook Zell am See Kaprun!

Ik ben zielsgelukkig in Kaprun te zijn belandt als tandempiloot. Zo was mijn dochter in de meivakantie bij me skiën en pikken we die draad in de herfstvakantie alweer op. Het kon ook niet uitblijven dat ik weer af en toe als skileraar aan de bak zou gaan en de deur bij mijn vriend Reini “Woisi” Woisetschläger (op titelfoto) van de nieuwe Skischule Penhab in Hinterglemm stind zelfs in de covid winter wagenwijd voor me open. Afgelopen winter dan voor het eerst enkele weken privéles gegeven en soms aansluitend een tandemvlucht in Hinterglemm gemaakt.

Skischool Saalbach
Wat erg gaaf is, is dat ook voor deze skischool ook mijn vleugels als copywriter en marketeer uitsla. Ik ben bezig de website skischoolsaalbach.com op te bouwen. Is nog niet helemaal af en ik moet komende winter ook echt leuke foto’s gaan schieten van alle skileraren en lesgroepjes. Toch kan ik nu al zeggen dat dit een van de meest relaxte kleine skischolen in Oostenrijk is. Geen massa maar een mooi team van zeer ervaren skileraren die veelal ook gewoon hun eigen gasten binnen brengen. Bij mij is dat ook al zo aangezien iedereen aan wie ik vorig jaar privéles gaf. ook komende winter met mij wil skiën. Skiles geven is een grote passie voor me. Niveau maakt me niets uit. Als ik multimiljonair was… zou ik skiles geven en tandemvluchten maken met passagiers.

Dus wellicht komen we elkaar tegen komende winter op de piste en sowieso … schroom nooit om contact op te nemen voor een tandemvlucht hier of bijvoorbeeld in jouw skigebied even verderop. In de winter kom ik graag jouw kant op als je bijvoorbeeld met een groepje vrienden of het hele gezin in je eigen skigebied wilt vliegen.

PS Op electroverse.co (voorheen electroverse.net) dagelijks echt spectaculair “koud nieuws”. Ja deze site is zo biased naar de koude kant als de pest, maar is toch een mooi tegenwicht tegen de indianenverhalen over klimaat in de algemene media. En ja dit bericht in de Telegraaf van het Whizzkid Jippe die vrolijk even uitrekende dat de opwarming in Nederland niet door CO2 kan komen, heb ik gezien. Kan ik nog wel eens apart aandacht aan besteden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.