Het is de eerste dag van de meteorologische herfst en in het ensemble zijn na een warme fase weer eerste sneeuwkansjes vanaf 2000m te bespeuren. Een mooi moment om alvast even bij volgende winter stil te staan en of je misschien wilt kiezen voor een van de absolute topskigebieden ter wereld: Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. En eigenlijk ook Zell am See Kaprun!

Ik ben zielsgelukkig in Kaprun te zijn belandt als tandempiloot. Zo was mijn dochter in de meivakantie bij me skiën en pikken we die draad in de herfstvakantie alweer op. Het kon ook niet uitblijven dat ik weer af en toe als skileraar aan de bak zou gaan en de deur bij mijn vriend Reini “Woisi” Woisetschläger (op titelfoto) van de nieuwe Skischule Penhab in Hinterglemm stind zelfs in de covid winter wagenwijd voor me open. Afgelopen winter dan voor het eerst enkele weken privéles gegeven en soms aansluitend een tandemvlucht in Hinterglemm gemaakt.

Skischool Saalbach
Wat erg gaaf is, is dat ook voor deze skischool ook mijn vleugels als copywriter en marketeer uitsla. Ik ben bezig de website skischoolsaalbach.com op te bouwen. Is nog niet helemaal af en ik moet komende winter ook echt leuke foto’s gaan schieten van alle skileraren en lesgroepjes. Toch kan ik nu al zeggen dat dit een van de meest relaxte kleine skischolen in Oostenrijk is. Geen massa maar een mooi team van zeer ervaren skileraren die veelal ook gewoon hun eigen gasten binnen brengen. Bij mij is dat ook al zo aangezien iedereen aan wie ik vorig jaar privéles gaf. ook komende winter met mij wil skiën. Skiles geven is een grote passie voor me. Niveau maakt me niets uit. Als ik multimiljonair was… zou ik skiles geven en tandemvluchten maken met passagiers.

Dus wellicht komen we elkaar tegen komende winter op de piste en sowieso … schroom nooit om contact op te nemen voor een tandemvlucht hier of bijvoorbeeld in jouw skigebied even verderop. In de winter kom ik graag jouw kant op als je bijvoorbeeld met een groepje vrienden of het hele gezin in je eigen skigebied wilt vliegen.

PS Op electroverse.co (voorheen electroverse.net) dagelijks echt spectaculair “koud nieuws”. Ja deze site is zo biased naar de koude kant als de pest, maar is toch een mooi tegenwicht tegen de indianenverhalen over klimaat in de algemene media. En ja dit bericht in de Telegraaf van het Whizzkid Jippe die vrolijk even uitrekende dat de opwarming in Nederland niet door CO2 kan komen, heb ik gezien. Kan ik nog wel eens apart aandacht aan besteden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.