Voor het eerst en helemaal aan einde seizoen een nachtje geslapen in het nieuwe Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena. En zoals je mag verwachten op deze hoogte sneeuwt het meteen…

Het is weliswaar natte sneeuw. De sneeuwgrens pendelt vandaag in Oostenrijk tussen 1200 en 2000m.

Terwijl in Scandinavië het Scandihoog opbouwt vormen de Alpen de komende dagen precies de grens tussen kou in het noorden en vochtige warmte in het zuiden. De luchtdruk is nog laag en dus is er dagelijks neerslag.

Hier zie je hoe het kwik met deze situatie duikelt aan de Oostenrijkse noordkant. De neerslag gaat er geleidelijk uit ook. In de Lage Landen is vandaag de laatste warme dag. In de Alpen is het morgen nog eens ietsje warmer en dan zakt het weg. Sta je dan te popelen om te gaan MTB-en!

Wat een prachtig “winters” Scandihoog! Dikke transportkou en zaterdag sneeuwbuitjes in heel Duitsland. Het Oosten van Nederland komt volgens het Amerikaanse model op 55% kans op sneeuw zaterdag.

Het Europese model had gisteravond zelfs sneeuw in de hoofdrun. Een ietsje pietsje maar, maar toch! Interessante ontwikkelingen. Deze week ook beelden van sneeuwstorm in Amerika.

Voor Pasen zijn er kansen op een flinke opwarming maar evengoed zien we bovenstaande meteofiction. Niet grappig eigenlijk. Samen even voor mooi warm weer duimen? Is ook paasvakantie dan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.