DRlkXSyXcAA9ttp

Het beeld van hedenavond maar ook de afgelopen dagen en het houdt nog wel even aan in de lage landen: laaghangende bewolking, nevel en mist bij dikke plustemperaturen.  Wie heeft er geen zin in dit te ontvluchten?

2020_lm

Het reisdoel is (véél) sneeuw en Kaiserwetter of Grand Beau wat mij betreft. Dat komt wel goed zoals we weten. Met de witte kerst tot in de laagste dalen zou het helemaal perfect zijn. Dat laatste was en blijft een beetje spannend maar gaat er toch steeds beter uitzien. Van oost naar west verwacht ik nu een sneeuwgrens voor de huidige neerslag van 700 tot maximaal 1200 meter, in het uiterste westen van Zwitserland misschien tijdelijk iets hoger. En nog wat warmer in de Franse Alpen maar die houden het droog, ook prima dus. Vooralsnog sneeuwt het in Zell am See en lijkt er toch alweer een aanzienlijk laagje vers poeder gevallen te zijn; vergelijk bovenstaande foto (hier in het groot) maar eens met deze van afgelopen middag (let op de weg op de voorgrond)

Meer naar het westen? Hans ter Braak meldt ons in Mittelberg een -dalende- sneeuwgrens van actueel 1150 meter.

rsum_17122312_17122112

De -meest lichte- neerslag kan aanhouden tot zaterdagochtend en zal waarschijnlijk niet echt verkeers-belemmerend zijn. We schreven er de afgelopen dagen al over: de enorme hoeveelheden die eerder op de kaarten stonden zijn drastisch afgebouwd. Gelukkig zeker voor daar waar het even zal regenen. Ik sluit me min of meer aan bij de verwachting van Jorne in het ochtendbericht; 20 centimeter voor de oostelijke noordkant is mogelijk maar zal meest toch voor de wat hogere gebieden en stuwingszones gelden. Ondertussen lukt het waarschijnlijk wel de wegen schoon dan wel goed berijdbaar te houden. Toch zeker vanaf zaterdagochtend. Naar het westen toe overigens steeds minder en de zuidwestkant houdt het zoals gezegd (nog..) droog.

rart_17122212_17122112

Wat kunnen we onderweg met de auto  verwachten? Tot vlak voor aankomst in de bergen op de meeste plaatsen veel van hetzelfde waar ik mee begon. Druilerig weer met soms lichte neerslag waarbij die morgen overdag vooral in Duitsland even wat intensiever kan zijn.

rart_17122315_17122112

Zaterdag min of meer hetzelfde verhaal hoewel Frankrijk het dan uitgezonderd het noorden al een stuk droger houdt.

ScreenHunter_1225 Dec. 21 20.53

Verder hebben zowel Duitsland als (geheel) België waarschuwingen uitstaan voor dichte mist (Nederland actueel opmerkelijk genoeg niet) Iets om rekening mee te houden lijkt me. Pas zaterdag aan het eind van de ochtend lijken de kansen daarop af te nemen door een toename van de zuidwestenwind.

tcdc_17122512_17122112

Ik ben er niet helemaal zeker van want het opklaringsgebied is grootschalig gezien toch tamelijk beperkt maar zeer waarschijnlijk dat zondag en eerste kerstdag zonovergoten zullen verlopen op de meeste plaatsen in de Alpen inclusief de dalen. Maar mocht lage bewolking wat roet in het eten gooien dan toch zeker als we het wat hogerop zoeken! Geniet ervan; het “Kaiserwetter” dan wel “Grand Beau” houdt waarschijnlijk niet langer dan die twee dagen aan. Zo meteen nog even wat meer over hoe het verder kán gaan.

anwb_w760

Met de sneeuw (bron foto: ANWB) onderweg zal het tot woensdag dus wel meevallen. Maar waar en wanneer wordt het druk? De ANWB, de VID en uiteraard de toeristenbranche verwachten een veel grotere drukte dan voorgaande jaren. De condities zijn top en het gaat ons voor de wind. De grootste drukte wordt morgen en zaterdag verwacht maar ik denk zelf dat het -relatief- wel eens mee kan gaan vallen door de goede rij-omstandigheden én doordat men enorm gespreid lijkt te vertrekken. Al op vrijdag vertrekken is overigens een doorzettende trend waardoor het ook dan dus wel al druk zal zijn. Ach, ik weet het dus niet precies. De VID en de ANWB (zeer uitgebreid) hebben alle informatie mooi op rij gezet.

rart_17122712_17122112

Vertrekken tijdens of na de kerstdagen is ook een optie. Het is echter lastig daar nu al een gedetailleerde en nauwkeurige verwachting voor uit te geven; de modelberekeningen springen me nog te veel heen en weer en die tijdspanne ligt per definitie buiten de veilige 48-uurs verwachting. Best guess? Met een westnoordwestelijke bovenstroming een full-hit voor de Franse Alpen, mogelijk  in de vorm van een soort drietraps raket. Sneeuwgrens is wel een dingetje; in de huidige run van het Europese model schommelend tussen de 800 en (soms) 1500 meter. Aanvangend volgende week woensdag..

rart_17122806_17122112

Intensiverend op donderdag,

rart_17122912_17122112

Met nog een toetje op vrijdag.

rsum_17123112_17122112_EC

En overigens nog meer wit goud in het meteo-fictie gebied. Leidend tot deze totalen voor de komende 10 dagen?

rsum_17123112_17122112GFS

Evengoed wordt het een südstau óf krijgt ook de noordkant weer wat verse lading; iets wat met name de berekeningen van het Amerikaanse model (wisselend) laten zien wat vanavond met deze totalen komt. Dat moeten we nog even afwachten en blijven volgen dus.

Goede reis en fijne vakantie gewenst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

15 reacties

Gesloten voor reacties.