Wintersporters opletten: lawinegevaar

Klik voor grote kaart

Nu er eindelijk sneeuw in de Alpen ligt zijn ook de lawineberichten terug. Tegen de tijd dat je er zelf in zit, zou je hebben gesmeekt en gebeden om groene pistes. Bekijk deze huiveringwekkende helmcamvideo uit Verbier februari 2011 als je geen idee hebt. Meer ellende zien? Klik naar deze search op caught in an avalanche.

De Zwitserse kaart met gevarenscala hierboven is de eerste van het seizoen. De oranje kleur staat voor niveau 3 ofwel “erheblich” en dat is het verraderlijke niveau waarbij de meeste dodelijke ongelukken optreden (en dus niet zoals je zou denken bij niveau 4 of 5). Door de harde wind tijdens de sneeuwval en door de nog warme ondergrond is het lawinegevaar fors momenteel.

Hou het bij!
Op wepowder.nl heb je een lawinebericht finder waar je voor jouw skigebied het bijbehorende actuele lawinebericht kunt vinden (zie ook regio-overzicht snowsafety.nl). De manier om iets van lawines te gaan snappen is om ook echt een heel seizoen die berichten te lezen en steeds alle verslagen van reeds opgetreden lawines te lezen. Zonder de voorgeschiedenis van weer en sneeuwval in het gebied waar je heen gaat kom je nergens met je lawinekennis. Hou je van poeder? Hou het dan een beetje bij! En doe een cursus. Of neem een berggids.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.