Wintersporters opletten: lawinegevaar

Klik voor grote kaart

Nu er eindelijk sneeuw in de Alpen ligt zijn ook de lawineberichten terug. Tegen de tijd dat je er zelf in zit, zou je hebben gesmeekt en gebeden om groene pistes. Bekijk deze huiveringwekkende helmcamvideo uit Verbier februari 2011 als je geen idee hebt. Meer ellende zien? Klik naar deze search op caught in an avalanche.

De Zwitserse kaart met gevarenscala hierboven is de eerste van het seizoen. De oranje kleur staat voor niveau 3 ofwel “erheblich” en dat is het verraderlijke niveau waarbij de meeste dodelijke ongelukken optreden (en dus niet zoals je zou denken bij niveau 4 of 5). Door de harde wind tijdens de sneeuwval en door de nog warme ondergrond is het lawinegevaar fors momenteel.

Hou het bij!
Op wepowder.nl heb je een lawinebericht finder waar je voor jouw skigebied het bijbehorende actuele lawinebericht kunt vinden (zie ook regio-overzicht snowsafety.nl). De manier om iets van lawines te gaan snappen is om ook echt een heel seizoen die berichten te lezen en steeds alle verslagen van reeds opgetreden lawines te lezen. Zonder de voorgeschiedenis van weer en sneeuwval in het gebied waar je heen gaat kom je nergens met je lawinekennis. Hou je van poeder? Hou het dan een beetje bij! En doe een cursus. Of neem een berggids.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.