Een artikel in de telegraaf trok mijn aandacht: “Koud weer zit perenoogst dwars: hogere prijzen op komst”. Eindelijk weer eens een diepere analyse die je gratis mag lezen (hoewel we bij WSWM zéér voor het idee zijn dat de lezer een beetje mee betaalt). Duik je in het artikel lijk je beland in een sketch van Hans Teeuwen want het aantal details over peren en perenoogst gaat onnodig diep voor een algemeen publiek.

Wist je dat er jaarlijks in Europa 805.000 ton Conference peren wordt geoogst waarvan het meeste in Nederland en België. Maar dit jaar door de “onverklaarbare” kou dus 18% minder. Maar who cares! Vlees en vis daar zit wat in! Brood hebben we al helemaal niet nodig. Aardappels zijn nog wel tof… verder moeten we van Nederland en België een grote vleesfarm maken met meer vlees en minder melk. En geen bioindustrie maar gewoon overal wat schapen, geiten, koeien (zolang ergens nog een grasmaaier nodig is zijn we niet goed bezig – OK een beetje wintervoorraad dan) en vooral veel varkens “los” lopend in het voedingsbos. Maakt ook niet uit of wilde zwijnen of varkens. Of herten of koeien. Zou niet eens vreemd zijn als we koeien ook gewoon met een jachtgeweer zouden schieten – door een veel groter gedeelte van de bevolking als jager op te leiden. “Papa doe nog een rund, de vriezer is leeg!”

Nee echt bizar die overdreven nadruk op groente en fruit en noten. Daar krijg je bij overmatige consumptie (rauw) maar hooikoorts van. Voor 1900 was groente niet meer dan een smaakdingetje wat je in superveel boter smoorde; het ging dan niet om de grotendeels nutteloze groente maar om het zeer gezonde vet; idem olijfolie. Zie deze belangrijke video. In aardappels zit ruim genoeg vitamine C (ook veel kalium) en vooral hele mooie oplosbare vezels (balaststof) voor de darmflora. In ieder luxe sapje dat je koopt zit tegenwoordig meer dan 40% appelsap. Of ze dampen het in tot een soort vruchtensuiker waardoor ze kunnen schrijven: zonder toegevoegde suikers. Kijk als je dan al fruit doet, doe het dan met een nationaal jeugdplan fruitpluk erbij zodat jongeren weer als apen door de bomen slingeren en door de velden trekken. Op school zitten – met de nadruk op zitten – is de pest natuurlijk. Na 12 jaar ben je bijna niet meer te redden. En voel je steeds zoveel kriebels dat je het hele jaar maar aan skiën zit te denken. Wat natuurlijk weer een mooie zaak is.

Anyway: lees het artikel in de Telegraaf maar eens. Wat opvalt dat hier geen enkele verwijzing is naar klimaat. Zoek maar. Je vindt het woord niet. Ondenkbaar bij een artikel over bosbranden, overstromingen of hittegolven. En het zijn juist die bijzinnetjes die zo hypnotiserend werken. Lees je een heel verhaal over klimaat en de noodzaak van zonnepanelen ben je nog een beetje op je hoede. Maar lees je over overmatig zwetende otters, met eindeloos veel van die passief-agressieve bijzinnetjes als “vanwege de opwarming van de aarde door onze CO2 uitstoot zullen deze arme otters toekomstig … “, dan blijft dat toch hangen. Ergens ga je het dan toch geloven. Begrijp me niet verkeerd: de aarde is fors opgewarmd en de gletsjers zijn gigantisch gekrompen… tot de trend weer omkeert. Dat is mijn bijzinnetje.

Enne vlees, vis, kaas, kwark of andere royale bronnen van eiwit, vet, mineralen en vitamines hoeveel per dag? Ik wil jullie niet triggeren zonder concreet simpel advies. Mits je 4-5 keer per week spieroefeningen doet (wat sowieso al een must is) 1-2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag (neem je streefgewicht). Dan moet een slanke volwassen man denken aan MINIMAAL zo’n 3 eieren, 200 gram vlees (let op: in 100 gram vlees zit maar 20 gram eiwit) en 100 gram kaas per dag tot maximaal het dubbele daarvan. Pak de schitterende supernuttige voedingswaardetabel er maar bij. De hele “eet minder vlees” campagne is uiterst bedenkelijk. Denk daar ook eens over na als iemand zegt dat hij of zij long covid heeft (is dit het nieuwe RSI of Lyme? – doordenkertje). Chronisch magnesiumgebrek misschien? Te weinig tryptofaan en dus te laag serotonine? Zo ken ik er nog wel 10. Je kunt bijna wel stellen dat de enige kans die je hebt om boven de 50 behoorlijk gezond te zijn is als je een health freak bent die er dagelijks op studeert of je kent zo iemand die je gedetailleerd adviseert. De maatschappelijke norm is uiterst ongezond. En dan bedoel ik niet ten opzichte van de gemiddelde gezondheid in vroeger tijden – toen er weer andere hindernissen waren – maar ten opzichte van de grote gezondheid tot op hoge leeftijd die nú met de kennis van nú mogelijk is.

Maar gelukkig heb ik meer verstand van het weer. Zowel in de Alpen als in de Lage Landen is het een wisselvallige zomer. Met gisteren matige Föhn…. de foto is het laatste rondje dat we gingen vliegen. Daarna was het linke soep.

Wind en windpiek zaterdag op de Schmitten

Kijk maar naar de ontwikkeling van de wind op de Schmittenhöhe gisteren. Tussen 15 en 16u waren er nog tandempiloten in de lucht!!??!!!?? Dus kun je maar beter naar Sky-42.com komen voor je tandemvlucht.

Vandaag niet getreurd over het matige weer want in Kaprun is de laatste dag van de summer sale en die was vanwege Covid extra goed gevuld. Het was vrijdag 40% korting. Zaterdag 50%. Zondag 60%. Veel Nederlanders op de been. De eindbedragen als je een tas vol spullen had waren lachwekkend laag. Dus heb ik voor echt luttele bedragen kunnen kopen:

 • Twee spijkerbroeken en een paar T-shirts
 • Een prachtige set Karpos toerskibroek en -jas
 • Carbon toerskistokken die ik ook met vliegen mee kan nemen
 • Een hoogwaardige functionele fleece en een paar schoenen
 • Langlaufschoenen voor langlaufskaten en natuurijsschaatsen
 • Een topsnowboard van Burton met binding (de X Custom gemaakt in een kleine fabriek in Mittersill)
 • Geweldige handschoenen van Hestra waar ik met -25ºC nog mee kan vliegen en skiën
 • Een set Merino skiondergoed
 • Een sjieke trui voor m’n vriendin
 • Een paar schoenen voor een serveerster die niet vrij was om te shoppen (in ruil voor dubbele espresso)
 • Wax en reparatie materiaal
 • Kappen voor op m’n skistokken voor de slalom
 • Een tefal pan met ribbels voor een perfecte steak (zie boven)

Kortom vandaag hoef je niet te doneren. Maar er was vanochtend al een donatie van Olaf … ongeveer equivalent aan de fleece dus superbedankt. Naja … volgend jaar kan ik eventueel een live verbinding opzetten dat mensen vanuit Nederland mee kunnen kijken bij het shoppen en live kunnen toeslaan en dan vis je je splinternieuwe ski’s gewoon hier bij me op of ik stuur ze op. Minimaal ga ik de datum van 2022 tijdig aankondigen. Kan een leuke korte trip naar Oostenrijk zijn dan.

Ook al niet doneren vanwege het cadeautje van het mooie weer dat op komst is. Morgen zijn we los daarmee. In de Lage Landen zo vanaf dinsdag.

Allemaal dankzij een groot maar fragiel Hoog dat geen naam mag hebben. Meer de afwezigheid van Laags dan een Hoog. We gaan er niet over mopperen. Fijne zondagavond.

Titelfoto door Олександр К op Unsplash

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Aart · 8 augustus 2021 op 23:02

Bijzonder. In het interview met Shoreh Feshtali door Jorn Luka (https://www.jornluka.com/the-trueman-show/the-trueman-show-36-shohreh-feshtali/) kwam dieet ook ter sprake. Dat dieet klinkt heel erg hetzelfde als wat jij meldt Hajo! Als je nog wat linken kan delen of aanvullende informatie, dan graag. (Jorn Luka zou nog linken plaatsen onder de video, maar tot nu toe nog niet gedaan.)
Overigens een zeeeer interessant interview op meerdere fronten (vergelijking Iran (Perzië) en cojona/klimaatmaatregelen, genezen van kanker, bruisend van energie). Ze was ook al te gast bij Flavio Pasquino.

Ander belangrijk nieuws:
https://clintel.nl/eindelijk-erkenning-voor-wetenschappers-die-klimaatalarmisme-aanvechten/

Artikelen met een zelfde inhoud;
https://www.stichting-jas.nl/2021/08/eindelijk-erkenning-voor-wetenschappers.html
of
https://www.climategate.nl/2021/08/vn-klimaatpanel-presenteert-onwaarschijnlijk-extreme-voorspellingen-van-toekomstige-opwarming/comment-page-1/

Eindelijk gerechtigheid?
Nog even geduld en dan valt ook het doek voor cojona?

  Hajo · 9 augustus 2021 op 00:22

  Hé, te gek…. ik wacht al sinds 1991 op de kentering of de doorbraak… ik zette in op Trump…. dat werd een Phyrrus-overwinning …. nu komt het idd op zijn Feynman’s uit de data zelf en de uiteindelijke onmogelijkheid om daarover te blijven liegen (enige hoop in het covid-debat ook en daar komen wekelijks en maandelijks bakken met nieuwe data binnen). Darwin zei het al zeer fraai:

  “False facts are highly injurious to the progress of science, for they often endure long; but false views, if supported by some evidence, do little harm, for every one takes a salutary pleasure in proving their falseness; and when this is done, one path toward error is closed and the road to truth is often at the same time opened”

  En nog maar een keer die minuut van Feynman erbij…

  Ik denk dat het nog wel 5 jaar duurt voor het doek eindelijk valt. Dan heb ik vanaf mijn 24e tot mijn 59e gewacht. Letterlijk gewacht. Geduld geoefend. Met af en toe toch een aanzet tot actie zoals de oprichting van climategate.nl in 2009. Dat is 35 f…… jaren geduld. Mijn halve leven.

  O God, give us the serenity to accept what cannot be changed, the courage to change what can be changed, and the wisdom to know the one from the other.

  Mijn kracht om de wetenschap om te turnen was bij lange na niet genoeg. Maar ik heb zeker de macht, kracht en wijsheid om na de val van de klimaatmuur te gaan vlammen met een goed boek dat een beter perspectief op de plek van de mens in de natuur – en wat natuur eigenlijk is – gaat geven.

  En net zoals Voltaire deed bij zijn vijanden ga ik minstens Pier Vellinga en nog een paar mensen op hun sterfbed een vervelende brief sturen. De mensen die willens en wetens tientallen jaren hebben gelogen verdienen geen R.I.P.. Klinkt hard. Maar maar 35 jaar wachten en een rol als dissident in plaats van een bloeiende carrière in de wetenschap is ook erg hard. En vooral hebben dat soort leugens honderdduizenden zo niet miljoenen levens gekost…. die zonder dit soort leugens gered hadden kunnen worden. Denk aan malaria.

  Nog steeds starten jonge mensen blijmoedig aan studies “mens en aarde” en weet ik wat al en willen ze hun ziel aan de duurzaamheidskaravaan verkopen. Is op dit moment ook nog een gouden carrière … “iets met duurzaamheid”. Ach… Vergeef het ze want ze weten niet wat ze doen. Of zoals de titel van een schitterende kritische film: “Not evil just wrong”.

Tije · 9 augustus 2021 op 09:04

Het is toch godgeklaagd dat men bij elke bosbrand, hittegolf of overstroming een reeks van verwijzingen doet naar ‘klimaatverandering’, maar dat men in een artikelen over mislukte oogsten met geen woord rept of diezelfde onheilstijdingen…. Het is ook nog eens niet alleen de perenoogst die slecht is:

Franse wijnoogst is historisch laag, de abrikozenoogst in Frankrijk is gehalveerd:
https://nl.metrotime.be/lifestyle/slecht-nieuws-voor-wijnliefhebbers-franse-productie-2021-historisch-laag
Moestuinders hebben het zwaar (dus ook al die keuterboertjes met van die biologische onzin die het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn):
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/kou-water-en-slakken-de-moestuinder-heeft-een-bar-slecht-jaar~b3f0ffb8/

Joalie · 9 augustus 2021 op 11:21

Nou… er wordt nog steeds stevig vast gehouden aan het CO2 verhaal vwb de hittegolven, zie:
“…Er zit echter ook een rem op klimaatverandering, stelt het IPCC, met een duidelijke hint naar de klimaattop in Glasgow. Als de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen snel en structureel wordt ingeperkt, dan hoeft de opwarming niet veel verder toe te nemen. De luchtkwaliteit zou er per direct beter en gezonder van worden. Maar het kan dan nog twintig tot dertig jaar duren, voor wereldwijd de temperaturen zullen stabiliseren…” (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1681080497/vn-klimaatpanel-meer-extreme-hitte-in-europa-onmiskenbaar-door-broeikasgas).
En dat terwijl in andere artikelen een link gelegd wordt tussen het verzwakken van de straalstroom / La Niña en het daarmee wekenlang vastliggen van bepaalde weerpatronen. Niks CO2, gewoon de grillen van het weer van dit moment.

Frans · 9 augustus 2021 op 13:05

IPCC steelt vandaag de headlines in Nederland met een nieuw verschenen rapport. Kern van het persbericht is: klimaat veranderd door ons mensen en we kunnen dat stoppen als we nu acteren.

  Hajo · 9 augustus 2021 op 13:39

  De grap is natuurlijk is dat al 30 jaar geleden werd gezegd dat we nog 10 jaar hadden om de aarde te redden. Nu is dat nog steeds 10 jaar. Daaraan herken je politiek ipv wetenschap. Qua misdadigheid en genocidale neveneffecten hoort hier een hele rits mensen standrechtelijk geëxecuteerd. Ik zou zelf spreekwoordelijk de trekker ook wel over halen zo slecht en verdorven (of verblind/gehersenspoeld) zijn deze mensen… Enkel in de zin waarin ik Stalin graag zou hebben neergeknald als ik de kans had gehad. Maar ik zit lekker in Oostenrijk…. trek hier aan de touwtjes en ignoreer ze lekker zoals ze mij ignoreren. Uiteindelijk is de pacifistische oplossing altijd de betere. Als je maar in je kracht blijft… Tai Chi.

Jeroen · 9 augustus 2021 op 13:26

The problem is not people being uneducated. The problem is that people are educated just enough to believe what they have been taught, and not educated enough to question anything from what they have been taught.”

  Hajo · 9 augustus 2021 op 13:36

  Spot on! Als je niet neerkijkt op hoogleraren ben je hopeloos. Dat lukt als je zeer intelligent bent (slimmer dan die carrierewetenschappers) of anderszins slim met gezond boeren verstand. “Science is the belief in the ignorance of experts.” R. Feynman

Joalie · 9 augustus 2021 op 13:52

Let maar op, als straks een koudere fase inzet (omdat dit nu eenmaal vanzelf in gang gezet wordt door aarde en kosmos) wordt er geroepen dat we net op tijd het tij gekeerd hebben door alle maatregelen.

  Hajo · 9 augustus 2021 op 14:10

  Nee dat dus niet…. want China doet slechts voor spek en bonen mee in de discussie…. in feite om het westen te fucken ook met goedkope zonnepanelen en windmolens…. India groeit als een tiet en doet sowieso niet mee. En dan komt Afrika nog. Dus de CO2 uitstoot gaat nog minstens 100 jaar omhoog. Niemand gelooft ook maar serieus dat we een deuk in dit pakje boter kunnen slaan. Dus krijgen we een afkoelende aarde bij stijgende CO2. En dan staat de andere kant in zijn hemd.

   Karin Singeling · 9 augustus 2021 op 18:07

   Zucht…China .. de investeringen en het verdienmodel zijn veilig gesteld. Aandelenfondsen sustainability zullen de beurzen doen stijgen. Ohoh.

   Willem · 11 augustus 2021 op 13:50

   Geologen hebben in tientallen onderzoeken (boringen in eeuwig ijs, zeebodem, enz.) onomstotelijk bewezen dat het co2 gehalte volgt op de temperatuur, en niet omgekeerd zoals ze ons continue met hersenspoeling proberen wijs te maken. Maar dat erkennen zou onnoemelijk veel inkomsten schelen voor mensen die aan de touwtjes trekken. Die hele windhandel (co2) om zeep helpen? Nooit!

Spyfromthesky · 9 augustus 2021 op 20:11

Het lijkt wel of de corona mind-fuck langzaam vervangen wordt door een oud stokpaardje dat het klimaat zo snel opwarmt. Alarmerende rapporten natuurlijk onderbouwd door de dezelfde club van zgn geleerden.

Ik schreef op een bepaalde site al sinds april 2020 waarom ze het altijd COVID-19 zouden blijven noemen. De mindfuck had ik al snel door. Maar vele andere mindfucks, nee daar trap ik helaas nog in.

O ja, het weer. Wie weet even 3 1a 4 dagen wat lekkerder weer in Nederland. Nou, we gaan niet mopperen.

Wat wel alarmerend is vind ik, dat ik nogal wat buurtbewoners de laatste 1½ jaar dikker ben gaan vinden en ook lijkt het wel of ze sneller ouder zijn geworden! Hoe zou dit dan komen? Het geen nee zeggen tegen de corona hoax.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.