Deze zonsopkomst wil je gewoon helemaal in stapjes van 10 minuten zien. Wat een krankzinnig mooie plaat! En welke bergen spotten we daar in de verte? Hang on! Ahhh gevonden: het Dachstein massief 110km verderop!
En vanaf de Hochkönig zien we ook die wolkendeken. Hieronder op de weerkaart een beetje een verklaring.
In Zell am See Kaprun zien we dat voor het eerst ook wat sneeuw is blijven liggen op de Schmittenhöhe. Die reikt net net niet tot 2000m. Op de achtergrond het Kitzsteinhorn waar we gisteren al vanuit de lucht van konden genieten dankzij de foto’s van Erwin! Hier trouwens alleen een paar wolkjes die de inversie aanduiden. Inversie hier misschien minder heftig door het warmere water van het meer ten opzichte van de landmassa?
In het Berner Oberland zien we de inversie terug als een dun vliesje.
In West-Zwitserland – ook in het Val d’Anniviers – en hier in Les Crosets hangt de mist hoger. We zien zo waarom.
Verder naar het zuiden in de Franse Alpen is het weer helder. Hoe mooi deze herfstkiek uit Vars in de Alpes Maritimes!
Op de weerkaart herkennen we een beetje hoe een en ander zit. De noordelijke Franse Alpen zijn al onder invloed van een oplossend front dat in de Lage Landen vanochtend nog voor regen zorgde. De zuidkant van de Alpen is helder als tegenbeweging tegen het noodweer op de Middellandse Zee (zie Sicilië vanochtend). Aan de noordkant van de Alpen is de atmosfeer sterk gelaagd met niet eens heel warme lucht hogerop. Maar de band van vocht die over Kiev ligt veroorzaakt ook de wolkendeken tegen de Alpen.
En hier gaan we naartoe! Verder dan dit kunnen we niet kijken. In de nacht op zondag nog een keer regen in de Lage Landen. Die bereikt de Alpen nauwelijks. Sölden blijft de hele zondag schitteren mooi. Daarna die stormdepressie die we al dagen op de kaarten hebben. Die lijkt inderdaad bij Bretagne te gaan hangen om heel West-Europa in een zuidelijke stroming te zetten. Funest voor de sneeuw op de hogere bergflanken. Maar gelukkig duurt die Föhn maar een dag of twee. Het meest waarschijnlijk is toch nog een grotere invloed vanuit Rusland daarna. En daar is het al flink koud!
In de avondrun van het Europese model zie je zo’n controlerun (blauwe stippels) weer diep duiken. Een zeer vroege winterinval kan weten we sinds het bericht van eergisteren. Of het ook gebeurt moeten we afwachten. De kansen op nog een mooie sneeuwdump in de Alpen in oktober zijn goeddeels verkeken. In november zijn er nieuwe rondes en nieuwe kansen.
We gaan de komende dagen ook weer wat klimaatdingetjes doornemen. Vanmiddag een bericht over Groenland en ook de Hudson baai zal ik daarin meenemen. Kijk eens hierboven hoe er dit jaar zo veel ijs is als sinds 1992 niet meer. Dat bepaalt natuurlijk mede waarom Killington Vermont maandag al kon openen.
Sinds maandag wordt al op 4 uurtjes rijden van New York geskied in Killington, Vermont! Jaloers? Ach geniet van de plaatjes en deel ze! 😉 Achtergrondinfo: http://goo.gl/KMRKhB
Posted by Wintersportweer on donderdag 22 oktober 2015
Gaaf toch?
En op het hele noordelijk halfrond loopt het sneeuwdek mooi voor. Zegt overigens nog niets hoor. Mooie winters zijn gevolgd op een oktober met een achterstand en omgekeerd. Maar Groenland en IJsland zijn wel relevant voor ons en daar moesten we vanmiddag dan maar eens naar kijken.
27 reacties
Reacties zijn gesloten.