valmorel2602

Valmorel in de Maurienne in het zuiden van de Savoie Mont Blanc. Het is duidelijk te zien dat enerzijds de pistes er prachtig bij liggen. Anderzijds is het gewoon voorjaar en zijn lagere hellingen, de zonkant en dalen helemaal sneeuwvrij. Dat gaat veranderen en hoe!

toervalmo2602

Kijk je omhoog in Valmorel kijk je naar de winter. Dat is hooggebergte: alle seizoenen komen op hetzelfde moment voor. Zelfs hartje zomer houden de gletsjers de gedachte aan de winter nog levendig tot de dagen weer korter worden en de volgende winter arriveert.

arber2601

In het Beierse Woud op de Grosser Arber zien we het voorjaar ook heel mooi. Een heerlijke skidag op perfect onderhouden pistes. En de warmte maakt de pistes zacht als het dan niet te druk is en er zijn geen paphopen is het gewoon genieten.

output_VNFhvG

Begin van de week komt de eerste opfrisser. Het gaat koud genoeg zijn om zelfs de Wintersport-Arena Sauerland verse sneeuw te geven. Altijd moeilijk te zeggen hoe lang het eerst regent voor de sneeuwgrens daalt. En dus moeilijk te zeggen hoeveel er gaat vallen. Laten we eens kijken.

fraalp

Franse Alpen

Alles komt uit het westen en dus kijken we eerst in de Franse Alpen. Hier twee sneeuwmomenten. De 28e koud en dan de 2e maart zacht helaas. Sneeuwgrens eerst 500m en bij de tweede piek 1500m. OK maar in de Franse Alpen liggen de meeste pistes echt hoger dan dat. En in de huidige hoofdrun komt de sneeuw op 5 maart met een sterk dalende sneeuwgrens. Een echte rollercoaster dus.

aosta

Valle d’Aosta

Springen we naar de overkant van de hoofdkam. Daar is het echt raak zeg in de hoofdrun van vanochtend. Misschien wel de eerste echte mega-dump aan de zuidkant. Nu ja voor de jaarwisseling sneeuwde het al een keer hard in Piemonte. Maar nu zou het dus eindelijk eens kunnen gebeuren met nog voldoende uitloop naar de oostelijke zuidkant. We gaan het zien. Zie ook dat het nog niet gedaan is dan. Het blijft wisselvallig.

Aan de noordkant? Een hele mooie temperatuurcrash dinsdag. Maar ook hier gevolgd door regen in de dalen met name op donderdag. Op 5 en 6 maart moeten we vrezen dat de sneeuwgrens geleidelijk daalt zodat er eerst toch aardig wat regen zal zijn voor het overgaat in sneeuw. Ook hier houdt de wisselvalligheid aan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.