dobratsch1808

Geniet van de schitterende opnames van de inversie bij Dobratsch in Kärnten die zich gisteravond om 21.20 uur instelde en die met schitterende wolkenluchten nog blijft bestaan in deze koude fase die nu ook de Alpen in zijn greep heeft.

Schermafdruk 2015-08-18 10.58.09

De Bilt lijkt ondertussen op weg naar een tweede dag op rij met een absoluut kouderecord (volg het hierrr live).  Om 11 uur staat het kwik op 15,1ºC. Het record van gisteren was 15,2ºC. Het kwik lijkt wel geparkeerd! Leo ging zelfs twijfelen of het meetstation wel in orde was.

Schermafdruk 2015-08-18 11.00.31

Maar nee hoor. De meter doet het want vanochtend is het kwik juist weer gezakt. 14,4ºC nu in De Bilt. Dat is krankzinnig koud. Het normale maximum is 23,2ºC.

wind18008

Al dagen ben ik gefascineerd door wat de wind doet. Op het journaal hoor je een weerman spreken over een regenfront alsof het een klassieke Hollandse west-circulatie was. Maar het stromingspatroon waar we nu in zitten is uníek! Daar mag toch wel wat enthousiasme bij? Mensen. Gekkenhuis. Wat is dit? Anyway… de wind is aan de grond nog steeds niet om in Nederland en België. Nog steeds schuift de Schotse kou onder de opglijdende warme lucht van het Scandihoog door. Het snijvlak van deze luchtsoorten is een perfecte regenmachine.

neerslaggordel

In de Lage Landen lijken we het meeste nu wel gehad te hebben. Eerder dachten we nog dat het Scandihoog zou winnen en dat het front naar de Britse eilanden zou verschuiven. Nu is eerder het omgekeerde het geval: wij zijn juist een paar dagen droger omdat het front teruggedrukt is naar Duitsland.

zandzakken

Daar is men al met zandzakken in de weer (meer foto’s) en dat wordt natuurlijk alleen maar erger!

heeltijdelijk2

En als het dan voorral zaterdag even weer zomers warm wordt dan is dat alleen omdat het verschrikkelijk spookt rondom IJsland. Het is er koud en het stormt in verschillende golven. En puur omdat er tijdelijk een Föhn over de Pyreneeën komt te staan stroomt er dan één dagje warme lucht naar de Lage Landen. Waarbij op dit moment voor geen enkele dag een 100% garantie gegeven kan worden dat het niet ergens toch nog een of twee millimeter regent. Laat staan dat de zon ongebreideld zou kunnen schijnen. Not!

heeltijdelijk

Kijk eens wat een fragiel slurfje van warme lucht dit is in een oceaan van uit Canada opgewervelde kou. Met gematigde temperaturen in het hele gebied met landklimaat en alleen in de Sahara en het Midden-Oosten nog loeihitte. Op weer.nl spreekt Dennis Wildt over een tijdelijker zomerdip. Dat lijkt mij dus aanmatigend. We kunnen beter in de gaten houden wat die IJslandse depressie allemaal nog gaat uitspoken!

storm2308

Gezellig! En ze hadden al zo’n mooie zomer! En zijn er garanties dat die storm ons niet gaat treffen vanaf zondag? Nee die zijn er niet…

windstoot2408

De dag waarop de meeste kans is op harde wind tenminste aan de kust is volgende week maandag. Windkracht 6 à 7 kunnen we sowieso al verwachten. Windkracht 8 is niet ondenkbaar. Daarna zijn enkele rustige droge dagen waarschijnlijk. Waarmee het golvende patroon van zomer 2015 gewoon doorgaat. En steeds hoor je: “Zomer vast in het zadel”. Ik zou eerder zeggen: “Een wilde galop!”


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.