dobratsch1808

Geniet van de schitterende opnames van de inversie bij Dobratsch in Kärnten die zich gisteravond om 21.20 uur instelde en die met schitterende wolkenluchten nog blijft bestaan in deze koude fase die nu ook de Alpen in zijn greep heeft.

Schermafdruk 2015-08-18 10.58.09

De Bilt lijkt ondertussen op weg naar een tweede dag op rij met een absoluut kouderecord (volg het hierrr live).  Om 11 uur staat het kwik op 15,1ºC. Het record van gisteren was 15,2ºC. Het kwik lijkt wel geparkeerd! Leo ging zelfs twijfelen of het meetstation wel in orde was.

Schermafdruk 2015-08-18 11.00.31

Maar nee hoor. De meter doet het want vanochtend is het kwik juist weer gezakt. 14,4ºC nu in De Bilt. Dat is krankzinnig koud. Het normale maximum is 23,2ºC.

wind18008

Al dagen ben ik gefascineerd door wat de wind doet. Op het journaal hoor je een weerman spreken over een regenfront alsof het een klassieke Hollandse west-circulatie was. Maar het stromingspatroon waar we nu in zitten is uníek! Daar mag toch wel wat enthousiasme bij? Mensen. Gekkenhuis. Wat is dit? Anyway… de wind is aan de grond nog steeds niet om in Nederland en België. Nog steeds schuift de Schotse kou onder de opglijdende warme lucht van het Scandihoog door. Het snijvlak van deze luchtsoorten is een perfecte regenmachine.

neerslaggordel

In de Lage Landen lijken we het meeste nu wel gehad te hebben. Eerder dachten we nog dat het Scandihoog zou winnen en dat het front naar de Britse eilanden zou verschuiven. Nu is eerder het omgekeerde het geval: wij zijn juist een paar dagen droger omdat het front teruggedrukt is naar Duitsland.

zandzakken

Daar is men al met zandzakken in de weer (meer foto’s) en dat wordt natuurlijk alleen maar erger!

heeltijdelijk2

En als het dan voorral zaterdag even weer zomers warm wordt dan is dat alleen omdat het verschrikkelijk spookt rondom IJsland. Het is er koud en het stormt in verschillende golven. En puur omdat er tijdelijk een Föhn over de Pyreneeën komt te staan stroomt er dan één dagje warme lucht naar de Lage Landen. Waarbij op dit moment voor geen enkele dag een 100% garantie gegeven kan worden dat het niet ergens toch nog een of twee millimeter regent. Laat staan dat de zon ongebreideld zou kunnen schijnen. Not!

heeltijdelijk

Kijk eens wat een fragiel slurfje van warme lucht dit is in een oceaan van uit Canada opgewervelde kou. Met gematigde temperaturen in het hele gebied met landklimaat en alleen in de Sahara en het Midden-Oosten nog loeihitte. Op weer.nl spreekt Dennis Wildt over een tijdelijker zomerdip. Dat lijkt mij dus aanmatigend. We kunnen beter in de gaten houden wat die IJslandse depressie allemaal nog gaat uitspoken!

storm2308

Gezellig! En ze hadden al zo’n mooie zomer! En zijn er garanties dat die storm ons niet gaat treffen vanaf zondag? Nee die zijn er niet…

windstoot2408

De dag waarop de meeste kans is op harde wind tenminste aan de kust is volgende week maandag. Windkracht 6 à 7 kunnen we sowieso al verwachten. Windkracht 8 is niet ondenkbaar. Daarna zijn enkele rustige droge dagen waarschijnlijk. Waarmee het golvende patroon van zomer 2015 gewoon doorgaat. En steeds hoor je: “Zomer vast in het zadel”. Ik zou eerder zeggen: “Een wilde galop!”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.