Schermafdruk 2016-01-16 07.48.43

Ik werd rond 7 uur wakker van een huilende wind rond ons huis in Noord-Holland. Gudrun heet de depressie die ons land visiteert! Wie ziet het sneeuwen? Heb de nodige reacties in dit bericht verzameld!

RTVN-DZ1601

Delfzijl (H/T Ron)

groningen_16012016

Gronbingen (H/T Den)

kronkeltje1601

Die hele Gudrun is niet meer of minder dan een kronkeltje in een rechte lijn van de Noordelijke IJszee naar de Alpen.

windkracht1601

Geen wonder dat ik wakker werd van de wind! In Krommenie is een stoot van 55km/u gemeten. Valt allemaal nog mee. Kan het zijn dat je van een winterstorm meer de kriebels krijgt dan van een herfststorm?

temperatuur1601

Winter dan voor het oosten van het land waar ik ook de sneeuwmeldingen verwacht. En waar het KNMI code geel van kracht heeft! Maar geen nood. Vanavond sneeuwt het in heel de Lage Landen. Heel licht! Maar het sneeuwt wel!

nlochtend

Gudrun en waar het wel sneeuwt vanochtend vroeg!

3vlekken

Prachtige regenvlekken vanavond bij onze zeeën: Zeeland, Zuiderzee en Waddenzee… elders sneeuw!

ijsselmeer1601

Morgenochtend nog eens zo’n vlek op het IJsselmeer

hirlamaccu1601

Accumulatie tot de nacht op maandag -> NOORDSTUWING!! Groningen toch 5cm sneeuw?

nlens1601

Nou natuurlijk willen we de pluimen hebben! Die van het Amerikaanse model voor Nederland is slecht vanochtend. Maxima boven nul zelfs de komende dagen. Minimale kansen op aanhoudend of zelfs onderbroken winterweer. Geen winterse cliffhanger. Alleen twee eigenwijze Pietertjes.

koudvrijdag

Het Europese model is véél beter vanochtend gelukkig: dik vriezend tot en met vrijdag! Joepie!

pluim1601

Tja dit is hem dan! De rollercoaster gaat door. Komend weekeinde lijken we het echt even te verliezen, maar eind januari is alles weer mogelijk. Dat het dikste cluster rond het gemiddelde  voor de tijd van het jaar hangt zegt op die termijn weinig. Er gebeurt nog te veel tussen nu en dan. De modellen gaan zeker nog veel verrassingen bieden.

hahnenkopf1601

En wat ik dus in de titel al zeg: sneeuwlijntje naar de Alpen. Veel sneeuw met harde wind daar. Lawinegevaar anybody?

zuers1601

Hier in Zürs een cam in de vroege ochtend. Hier was donderdag al een lawine met vier skiërs die met de schrik vrijkwamen. Attentione dus! Nu nog enkele reacties van jullie…

fernpass1601

Fernpass Oostenrijk (H/T Gerda)

passturn1601

Passturn (H/T Jan van Soest)

Met name in Kleinwalsertal Travel in Vorarlberg is het gigantisch aan het dumpen!! Goedemorgen! De man met de sneeuwschuif kan best wel eens Hans ter Braak van Haus Walser Berge zijn 😉

Geplaatst door Wintersportweer op vrijdag 15 januari 2016

En in geschreven tekst:

Harm Zutphen vannacht: “Ik fietste net van een verjaardag 2km naar huis en het was koud! Heerlijk! Kleine vijvers waren bevroren. Mooi om voor het eerst deze winter te aanschouwen.”

PChico: Hier in Kampen is de temperatuur vanaf 3.00 uur gaan stijgen van 0,5 graad naar 4,3 graden!!Als ik op buienradar kijk, dan is er een km of 10 zuidelijker droge sneeuw gevallen. Hier lijkt het op miezerregen. 🙁

Arno om 2 uur vannacht: “Zojuist onze reis onderbroken om te slapen. Wij zijn om 16.15u vertrokken in Mechelen (BE) en een kleine 6u30min later pas aangekomen in Luxemburg, zo’n 200km ver. Op de E411 snelweg in de Ardennen op sommige momenten 45min volledig stilstaan. En dan zie je mensen sneeuwpoppen maken langs de kant van de weg, was het enige leedvermaak. Laat ons hopen binnen enkele uren verderop dat het ook niet opnieuw filerijden wordt in Zuid Duitsland-Oostenrijk.”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

178 reacties

Gesloten voor reacties.