Update 18.20u: de GFS12u is aardig winters en eindigt met ijsdagen. Aankomende dagen steeds kouder maar laat dan van 20 t/m 24 januari toch neerslag naar de Alpen door. Daarna dan pas Scandihoog en schaatsweer. Als de ensembles en de andere modellen binnen zijn rond 21.30u een nieuw weerbericht.

Update 13.30u: de GFS06u kiest voor nog steviger vriesweer tot het gaatje. Zie ensemble voor punt in Friesland en temperatuurkaart van een willekeurige nacht in de serie.

schaatsen op natuurijs

Met de nieuwe GFS moeten we op de rem trappen om niet meteen aan de elfstedentocht te gaan denken. Maar dromen van een weekje schaatsen op natuurijs kan wel. Te meer het dieptepunt van de nu berekende vorstperiode ook een reeks zo goed als neerslagvrije dagen is. De GFS berekent nu al een soort einde van de vorstperiode met zware ijzel op 27 januari maar wie dan leeft wie dan zorgt!

Voor we de analyse ingaan mag iedereen even gaan genieten van de temperatuurreeks op 2m vanaf de nacht op volgende week donderdag:

[fbphotos id=326574080710137]

Hieronder de analyse van de ensembles en meer weerkaarten…

Ensembles Nederland, Noorwegen, Alpen en Tatra
[fbphotos id=326578210709724]

Voor we in detail naar de ensembles gaan kijken, meld ik even dat de nieuwe ECMWF ons ook laat schaatsen met een stevige vorstinval op 21 januari. Wat mij betreft wint het GFS model, want om weergoden vs. Hajo  op 1-2 te zetten moet 20 januari de eerste ijsdag zijn.

Nu dan kijken we één voor één naar de ensembles die ik hierboven heb verzameld:

  1. Nederland: ik gebruik de grafiek van Meteociel.fr omdat die ook de temperatuur op 2m toont. Hier is de zwarte lijn de hoofdrun en de rode lijn het ensemblegemiddelde. We zien de duikeling in temperatuur die overmorgen al begint. We zien nog steeds kansen dat de vorstperiode al de 17e begint. We zien de hoofdrun op 20 januari onder nul duiken. We zien het gemiddelde kwakkelen en we zien een hele duidelijke 50/50 kansverdeling tussen dooien en vriezen. Ik durf daar inmiddels wel 60% vriezen van te maken. In de hoofdrun zien we ook aan het begin en einde van de vorstperiode een neerslagpiek waarvan de laatste een ijzelsituatie is. Dat het vanaf de 21e droog is maakt met een variabele wind van rond 20km/u natuurlijk een snelle aangroei van een mooie zwarte ijsvloer.
  2. Fjord Norway Noorwegen: ook voor de Noorse skigebieden kies ik voor de Meteociel grafiek omdat die skigebieden grotendeels tussen 0 en 1000 meter liggen. In Noorwegen sowieso alleen maar vriezen. Met een tendens richting strenge en zeer strenge vorst. Met in de Fjorden de aankomende dagen nog weer een bak sneeuw en daarna grote droogte. Met wel rond 19-20 januari onzekerheid in het ensemble over mogelijk nieuwe neerslag.
  3. Lillehammer Regio Noorwegen: hier maar een zwakke schaduw van de neerslag in de fjorden zoals je meestal ziet. Daar staat tegenover dat het hier stabieler koud is en dat de bij strenge vorst ’s nachts geproduceerde kunstsneeuw zeer aangenaam skiet. We gaan hier hard op weg naar -20°C of zelfs -30°C.
  4. Oostenrijk: vandaag en morgen de droge strak blauwe dagen en vrijdag weer sneeuw. Ik heb het punt in het Salzburger Land gekozen omdat in het westen op de Arlberg en in Vorarlberg veel minder berekend wordt. We zien de kou stevig doorzetten en daarmee komt de 16e de zon ook weer terug. Daarna meer onzekerheid en ook hier rond de 20e een neerslagmoment. Dat is dezelfde neerslag die in Nederland op de 19e passeert voor daar de vorstperiode zou beginnen.
  5. Zwitserland: zit zoals gewoonlijk tussen het beeld voor de Franse Alpen en het beeld voor Oostenrijk in.
  6. Franse Alpen: Oeps, de gisteren nog enkele keren berekende dump voor 16 en 17 januari is verdwenen. Ik heb ook steeds aangegeven dat er twee smaken zijn: aanhoudende dumps in de Alpen of ook een keer vriezen in de LL en dan langere droogte in de Alpen. We zien ook dat de Franse Alpen niet de koude hoek van Europa gaan vormen. Zoals je ook op de temperatuurkaarten bovenaan dit bericht kunt zien.
  7. Zuidkant Alpen: woestijnachtige droogte en kunstsneeuwproductie. Maar met die vorstperiode in de LL wel toenemende kansen op eerste dumps vanaf 22 januari. Heel vaak gaat vorst in de LL goed samen met veel sneeuwval aan de zuidkant. De depressies worden zuidelijk afgebogen en vormen Genua laagjes die intense neerslag aan de zuidkant kunnen opleveren. Hierin schuilt ook een gevaar want met een beetje pech ontstaat Föhn die een bedreiging kan vormen voor de vorst aan de noordkant. Dus hou het maar even droog daar! Ze hebben toch mooie kunstsneeuwinstallaties.
  8. Tatra: in de skigebieden in Tsjechië en Slowakije ligt nu al mooie sneeuw. Dat wordt vanaf vrijdag alleen nog beter als het volgende koufront een oostelijke route kiest waarbij de Franse Alpen niets krijgen. Vervolgens zien we midden-Europa natuurlijk de kern van de Europese winter vormen met zo goed als zeker ijzige temperaturen voor een week of langer.

Afsluitend de GEM00u is net binnen. Geen LL winter en de 21e weer flinke sneeuw aan de noordkant. Kies maar waarvoor je duimt! En doe even de voor-welk-weertype-duim-jij-poll op facebook.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.