Als  er tegen je gezegd wordt dat iemand de 100 meter in 8 seconden heeft gerend dan sta je met je oren te klapperen….als er iemand je confronteert met je eigen leugen dat je de 100 meter in 8 seconden hebt gerend terwijl dat nooit kan, dan sta je met je mond vol tanden. Als je vandaag naar de weerkaarten kijkt dan……! Je gelooft je ogen niet. Net zoals het Europese model deze ochtend gaat ook het Amerikaanse model vanavond voor een koud einde van Februari en een koud begin van Maart. De minimum temperatuur op op het middaguur op 1 Maart zou, volgens de huidige berekeningen, niet boven de -8° C uitkomen terwijl de minima aan het einde van de ochtend juist voor zonsopgang bereikt worden. (H/T Frederic)  OK, de soep zal echt niet zo warm koud geserveert worden als de huidige kaarten ons voorschotelen. Maar toch…..

Dus meteen maar even naar de pluim. Strak onderin het ensemble maar met toch enige ondersteuning. Die -8° C is hier dan ook niet te herkennen. Ook veel leden die voor een Eurohoog gaan en ons de lente inkoersen. De GFS is nog niet helemaal duidelijk qua ensemble.  OK, de hoofdrun is dus koud maar wat is de route?

Let vooral op wat er vanuit de Noordpool komt afzakken aan het begin van de animatie. Een hogedrukgebied komt vanuit het noorden en het Azorenhoog koerst richting het noordoosten. Het worden vrienden en ontwikkelen op deze manier een  fantastisch Scandihoog. Het koude Noordpoolhoog neemt een bult met koude lucht mee in z’n knapzak en die bult zakt helemaal uit over Europa.

Het Europese Continent wordt volledig gevuld met de kleur blauw. En blauw staat voor kou.  Met een noordoostelijke stroming wordt koude lucht Europa ingepompt. Eerst is er nog wat zachtere lucht aanwezig maar vanaf dinsdag draait de wind, wordt er koudere lucht aangevoerd en gaat het wederom vriezen. En….het wordt heerlijk zonnig weer.

Het resulteert allemaal in een fantastisch Scandihoog. Dit is de constellatie voor volgende week dinsdag. Dus al ver in de toekomst en het schuurt al tegen de meteofictie aan.

Maar wie zegt dat meteofictie niet de waarheid is of kan worden? Al eerder deze winter hebben we kaarten gehad die wij hier benoemde die uit zijn gekomen. Voor sommigen is het die roze bril, maar als je e.e.a. goed onderbouwt dan wordt die roze bril glashelder. Want dit is de kaart die ik vorige week vrijdagavond in de avondupdate postte. De constellatie zoals die nu berekend wordt, wordt aangestuurd door een enorme SSW. Zoals eerder geschreven heeft een SSW vaak pas na enige tijd pas invloed op de troposfeer maar veel meteorologen zien aanwijzingen dat de warmte op grote hoogte veel eerder invloed heeft op de troposfeer dan gebruikelijk.  Lees het bericht nog maar eens door en kijk eens hoe dicht we nu bij de werkelijheid zitten. Soms moet je geluk hebben met je bericht en de berekeningen van de super weermodellen. Want de realiteit voor aankomende dinsdag is…

… hogedruk boven Scandinavië met een noordoostelijke stroming. Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee die sneeuw brengt in de Alpen en rustig winterweer bij ons. Niet helemaal de drukverdeling zoals een week eerder berekend (met name de storing boven de Azoren stond er toen niet op) maar laten we eerlijk zijn. Knap staaltje werk van de GFS.

Goed… we springen weer even verder in de tijd want zoals gezegd wordt de bovenlucht kouder….

….waardoor het zelfs aan het einde van Februari nog wel eens tot een sneeuwdek kan komen. Als het dan flink afkoelt in de nacht en ochtend krijg je een enorme uitstraling en dat  kan resulteren tot….

…  temperaturen van -8° C overdag? Niet alleen dat het onwaarschijnlijk is, is het ook erg chauvinistisch geschreven natuurlijk en zal ook niet echt bewaarheid worden naar mijn idee. Temperaturen net onder 0°C overdag lijken mij waarschijnlijker, ook ivm de zonkracht.

Want inderdaad…de temperatuur ligt net onder nul overdag begin maart.

Maar wat doet de EC, het Europese model, vanavond?

Boem shakkalakka…. de kaarten voor volgende week vrijdag. Scandihoog, vorst en een straffe oostenwind die het voor het gevoel wel eens héél koud kan maken. Winter in de Lage Landen als we al bijna denken en uitkijken naar de lente. GFS en EC dus op 1 lijn.

En dit wordt door het ECMWF voor volgende week maandag berekend! Minima ook rond -8°C en dat terwijl de dauwpunten al vanaf komende dinsdag niet meer boven 0° C uitkomen en richting de -20°C gaan vanaf volgend weekend.  I rest my case.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

62 reacties

Gesloten voor reacties.