Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Met fronsende wenkbrauwen kijk ik naar de kaarten vandaag en denk: HUHH??

check ook eens

62 Reacties

 1. Roy schreef:

  Fantastisch om te lezen! Of het nou eind november op de kaarten staat of eind februari, deze voorpret is smullen voor de winterliefhebber 🙂

 2. Ab schreef:

  Ook de nieuwste EC pluim zal weer koud worden gezien de gemiddelde drukverdeling dat voor een dikke scandi hoog gaat bij de 12z run.
  Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/sllh7d40i.gif

  • Ab schreef:

   Beetje vergelijkbaar met vanmorgen de nieuwe EC pluim nu die van 12z voor midden NL. Overdag iets boven nul en nacht lichte tot matige vorst aldus het ENS gemiddelde. Wel richting eind volgende week toenemende spreiding van de lijntjes met ook zachtere lijntjes dan en dus ook onzekerheid hoelang de mogelijke kou duurt. Want t/m 22 februari lijkt er bij EC eensgezindheid vwb daling van temperatuur. Hier de pluim https://www.mupload.nl/img/zkivms.png

 3. Snowfever schreef:

  Ronaldo, thanx voor de update! Ik heb de winter eigenlijk al afgeschreven, maar als als één van deze scenario’s zou uitkomen…dan BAM!!!!!! Dan toch nog een gouden 😉 randje aan deze winter

 4. Thijs schreef:

  Hehe eindelijk weer een Elfstedentocht!

 5. Remko schreef:

  Linksom of rechtsom, het gaat gebeuren. Ijsbanen gered gelukkig. En zoals ik al schreef onze Olympische schaatsers kunnen direct het buitenijs op. Stel je voor dat dit aanhoudt tot de 10e maart, drie weken in dit soort verdelingen is niet bijzonder, dan zouden er tochten gereden kunnen worden. DE TOCHT zit er niet in en dit om andere economische redenen. Denk aan de scheepvaart e.d.

 6. Tije schreef:

  Mooi bericht, leuk geschreven!

 7. Harm (Zutphen) schreef:

  Heerlijk bericht en wat een roller-coaster de afgelopen dagen. Ben erg benieuwd waar we over 1,5 week daadwerkelijk staan, maar de modellen worden steeds meer eensgezind..

 8. Wouter schreef:

  Bedankt voor de avond update Ronaldo ! Met de krokus komende week en volgende week, hoe zouden deze kaarten zich vertalen gezien de huidige scenario’s richting (Oostenrijkse) Alpen, los van KOUD ?! Maar icm zon of ?? Vast bedankt !

 9. Ab schreef:

  ICON de 18z run dat niet verder kijkt dan 120h vooruit ziet er beter uit dan de 12z run en ook kouder qua bovenluchten. Met op dag 5 al -10gr op de 850hpa vlak boven de LL.
  Hier die mooie setting qua scandi hoog van ICON 18z run https://www.mupload.nl/img/3230p9w60mgm.png

 10. Jan van soest schreef:

  Zou wel heel erg gaaf zijn als dit uitkomt!
  Maar het zal wel weer met een sisser aflopen zoals meestal.
  Maar goed, de pret hebben we alvast!

  • Frederic schreef:

   Het heeft geen zin onder elk bericht te melden dat het op een sisser gaat aflopen Jan. Aan fatalisme hebben we weinig want daar is geen pret mee te beleven.
   Maar daarnaast is er toch een vleugje enthousiasme in je reactie te bespeuren. Houden zo 😉 !

 11. Patrick schreef:

  Sorry winterliefhebbers maar ik hoop van harte dat dit met een sisser afloopt .
  Daar zit nu niemand nog op te wachten eind februari begin maart behalve een aantal super winterliefhebbers hier .
  Ik denk dat 95% van de normale mensen dit met mij eens zijn .
  Neen NU hoeft het allemaal niet meer , maar als het gebeurt dan is het zo . Ervan genieten zal ik zeker niet doen , wel van een zonnetje bij een 10 tot 15 graden, heerlijk . In de wintersportgebieden ligt nog meer dan genoeg sneeuw tot in april .

  • Stefan schreef:

   @ Patrick Wat is dat voor onzin verhaal? Waarom hoeft het nu allemaal niet meer? Februari is gewoon een wintermaand. De lente is nog heeeel ver weg! We hebben al zo weinig gehad de laatste jaren, wat is er dan mooier dan als dit uit zal komen? Ik zeg kom maar op met die kou

  • nils schreef:

   Ik ben niet normaal!
   liever nog even koud en zon dan weer terug naar grijs, wind, zacht en nat wat het hier meestal is.

  • BB-King schreef:

   Waarvan akte. -1

  • Karin schreef:

   Sorry Patrick maar ik vind dit zulk heerlijk weer, zon, vorst, oostenwind, zalig. Beter dan die eeuwige herfst met boterzachte grijsheid. Kom maar door met die uitgestelde winter.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Patrick, jij bent af.. 😉

  • Matthijs schreef:

   Hier Patrick, jij je zin. Nog een reactie. Dat is toch wat je wil? Niet meer dan uit op vele reacties.

   • Patrick schreef:

    Niet uit op veel reacties hoor . Alleen benieuwd welke reacties ik zou krijgen . Zoals ik al dacht een paar die het liever nog zien winteren . Maar daarom zijn jullie ook zo hevige winterliefhebbers wat jullie volste recht is . Ik hou ook wel van de winter (December, januari en evt februari niet langer)
    Het mag nog even winteren hoor maar liever vanaf maart stilaan de lente in . En wat jullie ook denken, vraag de mening aan 100 willekeurige mensen in de straat en minimaal 90 zullen mijn mening volgen .
    Maar ja jullie hebben gelijk dat dit ( zon en koud ) nog beter is het grijze gedoe met regen .

  • Jelte schreef:

   -100

   Wil graag nog schaatsen ook met drone na jaren eens echte winter shots maken in Nederland ipv alleen Alpen.
   Dus laat maat komen, men zeg toch maart roert zijn staart?

 12. Evert schreef:

  Zo ist laat het maar winter worden met veel sneeuw en wat wind erbij .

 13. Ronaldo schreef:

  Zullen we deze dan maar frisjes noemen?

 14. Stefan schreef:

  Hatsjee, das een lekkere pluim hoor!

 15. nils roos schreef:

  Kun je überhaupt nog ergens klapschaatsen kopen?

 16. Stefan schreef:

  Sorry, maar buienradar en de 14daagse prognose daar klopt bijna nooit geen reet van…

 17. Hans schreef:

  Ik herhaal nog maar eens……………Vraag is ook: wat willen “we” (nog) komende 2 weken voor weer. Willen de LLers nog een portie extreme kou en/of willen de krokusgangers in de Alpen mooi zonnig én niet al te koud weer……….
  Finale wordt nog niet gespeeld vanavond, die is pas morgen…. Denk dat het een gelijkspel wordt, is iedereen tevreden. Maw, een mooi hoog met in LL in de nacht lichte/matige vorst, overdag ruim boven nul. In de Alpen Kaiserwetter, niet al te koud/warm
  GFS 18z laat het hoog een beetje “dollen” vandaar de gekke pluim denk ik. Nee, nog niets beslist. Zaterdagavond the Final Countdown?!

 18. Mark (breda) schreef:

  Bam…bam bam bam….ik hoor klapschaatsen knallen. Sneeuwballen tegen de auto. Vallende mensen op de fiets, krakend ijs en mensen die autoruiten krabben. Winter in aantocht. Toch nog. Kom maar op….leuke voorpret.

 19. DoctorBob schreef:

  Bedankt Ronaldo voor deze interressante info.

 20. Leo schreef:

  Smullen van het bericht en de kaarten hoor! Ik doe er nog een paar..

  Zoals Ronaldo al aangaf: al vanaf aanstaande donderdag (in de EC run) extreem lage dauwpunten tot rond de -20 graden; die de bijzondere continentale stroming mooi weergeven. Ik heb de mooiste kaart gekozen 😉

  Ook bijzonder lage gevoelstemperaturen. Bij < -15 (bij uitkomen!) gevalletje code geel (<-20 is (voor NL) oranje). Voor wie nu meteen gaat denken of roepen "te vaak": voor het laatst deze waarschuwing volgens mij op 24 maart 2013.

  Dan nog twee discussiepuntjes die misschien wat geneuzel zijn (want ze zijn natuurlijk slechts hypothetisch) maar die ik erg interessant vind. Ten eerste de ijspluimen. Zeer fraai maar volgens mij wel erg enthousiast. Zelf kom ik volgens een algemene formule hier slechts tot een centimeter of 4. Los van de volgens mij te sterke zonkracht in deze tijd van het jaar. Ik hou het in de gaten en ga er nog eens wat dieper induiken. Sowieso alvast een tip voor de weergoden: een heel dun sneeuwlaagje (enkele mm) op het ijs zou ideaal zijn. Zo dat het wit ipv zwart is (goed voor uitstraling in de nacht én reflectie van de zonnestraling overdag) maar niet aan kwaliteit inboet.

  En dan nog de al door Ronaldo aangehaalde extreem lage maxima. Ik pak deze uit de EC run. Een middagtemperatuur van -10 in hoog-België? Het heeft er alle schijn van dat er met een (te) sterk albedo-effect gerekend wordt. Feit is dat verse sneeuw onder ideale omstandigheden (>10 cm, vers gevallen, glad van oppervlak) een reflectie-vermogen van de zonnestraling heeft tot 95%. Gezien de minimale opwarming overdag (min. -12, max -10) (en ook eerder, op 23/2) lijkt het er op dat daarmee gerekend wordt. Maar het sneeuwdek (op de 19e gevallen in dit scenario, met nog een klein beetje op de 25e) zal dan oud zijn. Dan slechts zo’n 55% reflectie. NB in aanvulling op de vorige alinea: zwart ijs reflecteert slechts 35%.
  Hoe dan ook: spannende tijden!

 21. Hans schreef:

  Heerlijk laat de kou maar komen!

 22. Marco schreef:

  Aan het GFS-model kan wat mij betreft nog geen betrouwbare indicatie worden ontleend. De spreiding in het ensemble is zodanig groot dat er niets zinnigs gezegd kan worden.

 23. Leo schreef:

  Hmm. Toch wel naar mijn idee Marco.

  Hier de temperaturen op neushoogte. hoopgevend is dat de hoofdrun al consequent om lijkt. Nog altijd stevig onderin het ensemble maar met enige ondersteuning.

  En hier de temperaturen op het T50-hPa vlak. Voor de liefhebbers: naasst de hoofdrun gaan de leden 5, 12 en 13 ook voor temps rond of onder de -15 over de lage landen. Spreiding inderdaad enorm maar dat lijkt te passen in het eerder geconcludeerde verhaal dat de modellen het er maar moeilijk mee hebben.
  NB overweging anderzijds ter verdediging van het GFS model: het eerder benoemde gejojo komt deels doordat we van het GFS 4 runs per dag zien (iit de twee van bv het EC) , ook heb ik het idee dat het EC soms te lang blijft hangen in een bepaalde situatie.

 24. nils schreef:

  ga slapen allemaal joh 😉

 25. Ab schreef:

  UKMO dat gister nog meeging met het GFS scenario is hedenochtend OM en komt nu met een scandi hoog op 120/144h vooruit. En daarmee alsnog oostenwinden bij deze model voor de LL.
  Hier de kaart op 144h vooruit. Duidelijk aardig bijgedraaid naar EC. https://www.mupload.nl/img/rueab1.gif

 26. Ab schreef:

  En ook GFS kruipt deze ochtend op 120h vooruit ineens een stuk dichterbij naar het EC scenario en komt nu ook met een scandi hoog op de proppen in opbouw. Hier de kaart op 138h vooruit bijvoorbeeld.
  Duidelijk een noordelijk gelegen hoog dan gisteren bij de GFS runs en stroming nu meer ONO i.p.v OZO.
  https://www.mupload.nl/img/hokamnfoh.png
  Nee EC en ICON delen deze ochtend nu al een genadeklap uit aan de weermodellen die nog niets wouden weten op kortere termijn vwb winterweerkansen

 27. Ab schreef:

  ICON en GEM 00z runs zijn super en komen met een flinke trasnsportkou op de proppen dankzij een krachtige Scandi/Rusland hoog vanaf 144/168h vooruit.
  Met de deze mooie winterse setting bij beide modellen als gevolg voor komende week. Brrrrrrr…. 😉
  http://www.mupload.nl/img/0h36crvb.png
  http://www.mupload.nl/img/f4t8a10edoj8p.png

 28. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/BC7F68AA-148E-432D-9E38-629514D52A96.jpeg
  Ochtendrood, min 1 en straks weer neerslag. Hier een beetje sneeuw maar ik ga naar de markt in Domodossola en daar zal het wel een drup regen zijn.( denk ik.)

 29. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ec gaat niet Goed! Hogedruk heeft het heel moeilijk om zich vestigen boven scandinavie

 30. Tom2 schreef:

  Ai ai het zou toch weer niet zijn zeker . Wil niet te pessimist zijn maar al veel te veel voor gekomen dat op het laatste moment alle hoop weer verdwenen is zucht

 31. Merijn (langrenn Norge!) schreef:

  Bij EC herstelt het hoog zich, alleen iets minder heftig. Wel blijvend koud met oostelijke stroming. Maar ik kijk ook even specifiek naar het Sauerland want daar ben ik vanaf vrijdag de 23e. Het wordt zo te zien een heerlijk diep winterse week!

 32. Mark (breda) schreef:

  Benieuwd naar update straks. Het blijft ongemeen spannend ondanks de consequente berekeningen laatste 2 dagen. Hopelijk zet het door. En sneeuw zou fijn zijn voor extra koude.

 33. Maurice schreef:

  Als je kijkt naar de verwachtingen voor volgende week Winterberg en Willingen, temperaturen overdag van -7/-9 kkkkkkoud!

 34. Roland Bodegraven schreef:

  En ook benieuwd wat de kou gaat doen voor de tweede krokusweek

 35. Sjors schreef:

  Isola 2000, hele nacht geregend tot 2200 m. hoogte. Zat volgens mij niet in de planning !

 36. Maarten schreef:

  We zijn er weer in getrapt! Pluim blaast de winterhoop aan flarden.

 37. Wouter schreef:

  Op naar de middenweg en kaiserwetter in de Alpen !!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.