Hoewel het weer even sneeuwt in Oostenrijk is het voorjaar toch niet meer tegen te houden. Maandag breekt de zon alweer door en schiet het kwik naar 20ºC. Vanaf 16 mei is het wandelseizoen in Filzmoos dan geopend en we moeten echt eens kennismaken met een prominente inwoner van dat pittoreske bergdorp: de volbloed Nederlander Coen Weesjes!

Om te beginnen: Coen heeft zich in zijn jaren in Filzmoos ontwikkeld tot verdienstelijk professioneel fotograaf en alle foto’s in dit artikel zijn dan ook van hem. Op de laatste na die zijn Oostenrijkse vrouw heeft geschoten met zijn aanwijzingen. Ik was in januari in Filzmoos en had eindelijk het geluk Coen te spreken onder het genot van een bak koffie in zijn gezellige familieappartement, want ja gezinsuitbreiding is er ook al. Zoonlief is 4 jaar en heeft in de loze covid winter 2020-2021 zijn vader de hele winter een privéskileraar gehad. Ook gingen ze samen al op pad op sneeuwschoenen en -schoentjes.

Coen is opgeleid tot Oostenrijks bergwandelgids en voert dit beroep met passie uit zowel in de zomer als in de winter met sneeuwschoenwandelingen. Zijn websites zijn filzmoos-aktiv.at en berg-freude-guides.com. De laatste is een samenwerking met een bevriende Nederlandse berggids en biedt tochten verspreid over de Alpen. Begonnen is het allemaal toen Coen in 2003 onbetaald verlof opnam als logistiek medewerker in Nederland en een eerste seizoen als skileraar in Filzmoos werkte. Het logische gevolg was ontslag nemen. “Nee, mijnheer Weesjes, die werkt hier niet meer!” om de staatsloterij reclame na te doen.

De winter is toch een speciale tijd voor Coen te meer hij nog niet zo lang geleden een hoge pief was bij de bergredding. Hoewel hij dus geen gediplomeerde berggids is (wel wandelgids dus) startte hij in 2005 met de opleiding tot bergredder. Je draait dan mee met de lokale afdeling en doet verschillende cursussen. In 2009 was er een vacature voor chef bergredding en werd hij gevraagd. Dus ineens was de Hollander Coen chef bergredding. Maar het werd een nog gekker verhaal: in 2010 werd Coen Vize Bezirksleiter van alle lokale bergreddingen in het Pongau en in 2012 ging zelfs dat “Vize” eraf. De zes volgende jaren gaf Coen dus leiding aan een totaal van maar liefst 500 bergredders in onderstaande gemeenten.

In 2018 legde Coen zijn functie neer. Hij werd vader. Zijn vrouw stopte met werken als skijuf. Er moest dus brood op de plank komen en de passies fotograaf en wandelgids moesten worden uitgebouwd. Covid gooide natuurlijk wat roet in het eten. Maar er was een financiële buffer en dus gaat alles nu met volle energie verder.

Het was een waar genoegen Coen te leren kennen. Hij schoot nog wat kiekjes van me toen ik de volgende ochtend met een luchtballon zuidwaarts vertrok uit Filzmoos. Als je Coen leert kennen verbaast het je niets dat hij in zo’n boerenprovincie als Pongau tot leider van de bergredding werd gebombardeerd. Hij is boomlang en straalt een enorme rust uit. Het moet een feest zijn om winter of zomer met hem een of meer dagen op pad te zijn in de schitterende natuur rond de Bisschofsmütze van Filzmoos.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Johanna · 9 april 2022 op 13:15

Wat een leuk stuk heb je geschreven over onze zoon!
En als ik lees wat jij allemaal hebt ondernomen….
Hartelijke groet!!
Johanna Weesjes

Gesloten voor reacties.